Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Publicitate
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
3836
De la 07 Ianuarie 2003
78575173
Radu Baltasiu:

Şmecheria tragică cu "Ţinutul Secuiesc"

  • 4 November 2011, 23:00
Şmecheria tragică cu "Ţinutul Secuiesc" e o forma de retard, expresia unui intelect părăsit de simţire şi lenes raţional.
Toată problema aşa numitului Ţinut Secuiesc e redusă azi în media la faptul că ungurii nu vor pleca în Ungaria cu terenul respectiv.
Cand ministrii unguri zic asta, îşi pliaza discursul pe intelectul lenes al celor care cred ca teritorialitatea e o chestie de hipermarket, o întrecere care are mai multe sacose sa ia pamant.
Asta e parerea lor despre mediul social-politic romanesc. Au fost conditionati sa gandeasca astfel de 20 de ani, cand, in loc sa fie adusi in sala de judecata, isi râd de cei pentru care Romania a rămas un crez. Când un fost ministru-consilier prezidenţial zice acelaşi lucru, este limpede că se așează fără să-l doară nici măcar în fund pe istoria patriei sale.
Omul în cauză se ejectează într-o identitate vidă, devenind apatrid în esenţă, chiar dacă legal e cetăţean român. Dar nu e doar vorba de lipsa consideraţiei faţă de cei care, dacă l-ar fi prins în tranşee, l-ar fi pus la ţintă pentru trăgătorii unguri, germani sau austrieci şi ruşi din cele două războaie mondiale. E vorba de o curioasă lene intelectuală. Cum să crezi că mintea celor care te privesc e incapabilă să nu priceapă că problema nu ţine de mutatul cu sacoşa a unui teritoriu?
Ii şi vad pe soldatii germani, cu catarama lor de la curea pe care scria "Dumnezeu e cu noi", dand buzna peste rusi, la 22 iunie 1941, cu sacosele în maini. Si il vad si pe vesnicul neîndestulat soldat sovietic făcând la fel, in Tarile Baltice, in Basarabia si in Polonia.
Pentru aceia care au impresia ca agresiunea e o problema de mutat fizic o bucata de pamant ii trimit la manualul de istorie de clasa a IV-a, nu asta de azi, mcdonaldizat, ci la acela dupa Giurescu. Pentru cei care au doar amnezie, ii invitam la literatura rezistentei, pentru inceput, la "Rugati-va pentru fratele Alexandru" de Noica.
Teritorialitatea pe care o cer ungurii în aşa-numitul Ţinut Secuiesc nu are nici o legătură cu promovarea unei denumiri ce se vrea tradiţionale. Este vorba despre un conţinut purtător de structuri de stat străin în inima Carpaţilor, în logica geopoliticii hungariste a Bazinului Carpatic. Deşi situată la distanţă de Carpaţi, Budapesta este mult mai aproape de coloana vertebrală a spaţiului românesc decât este Bucureştiul prin acţiunile sale.
Mai este vorba despre segregarea pe criterii etnice, de discriminarea medievală la care sunt supuşi românii în prefecturile dominate de maghiari. Este vorba despre aplicarea ad literam a unui Cod Werboczi de secol XV în plin secol XXI, unde singurii care aveau drepturi cetăţeneşti erau ungurii, saşii şi secuii, românii, cei mai mulţi dintre locuitori, fiind naţiune tolerată (Nota Bene: conceptul de tolerat pe care-l promovează o elită semidoctă azi trimite la socialitatea negativă de a nu împărtăşi, a fi în acelaşi loc cu cineva fără să-ţi pese de el etc.). E adevărat, românii de astăzi au ajuns să fie doar 40% în arealul revendicat de noua structură de stat UDMR-istă.
Nu numai că nu sunt atât de puţini pentru a fi socotiţi pierderi colaterale pe altarul unui incert ideal de armonie interetnică, dar cifra impune tratarea lor ca minoritate şi protejarea lor imediată.
Dar pentru asemenea minţi iresonsabile nu există decât invitaţia la judecată. Atunci când o veni vremea.
Mai este o specie de inşi blocaţi toxic în raport cu interesul public. Aşa numiţii specialişti, de regulă sociologi rămaşi fete-bătrâne în clişeele multiculturalismului şi ai internaţionalismului global, acum când în toată lumea se pune, în sfârşit, problema pe dos.
Sunt cei care schilodesc sufletele tinere prin universităţi, noi agenţi ai proletcultismului internaţionalist, produs secundar al integrării europene. Îi descoperi după ura (acesta este cuvântul) pe care o au faţă de propria cultură, incultura propriului domeniu - redus în mare măsură la articole de jurnal, dezorientarea teoretică şi, bineînţeles, limba de lemn a "integrării României în Europa".
Am auzit-o pe una din aceste cercetătoare vorbind recent despre spaţiul românesc din Timoc. Ne zice, la o emisiune pe TVR internaţional, că apărarea drepturilor românilor din Timoc este o abordare depăşită. Că vremea naţiunilor a trecut şi că a venit vremea ... transnaţiunilor. Că transnaţionalismul acesta ar fi calea către înţelegere şi pace.
Sunt multe şi grave erori aici. Cea mai serioasă este cea sufletească. Abandonul fraţilor de sânge în numele oricărui concept nu doar descalifică ştiinţific (logica socială e definită de comunităţile locale, deci, sociologia este mai întâi naţională).
Dar nu e vorba numai despre deruta sufletească, ci şi de o crasă incultură: până la apariţia naţionalismului sârbo-bulgar din a doua parte a sec. XIX românii de pe cele două maluri ale Dunării formau o comunitate culturală, economică, chiar şi politică atunci când domnii români se înrudeau cu prinţii sârbi şi întemeiau biserici şi mânăstiri în adâncimea spaţiului balanic - a propos de "transnaţionalism".
Mai este vorba şi de dezorientare în spaţiul regional actual: Bulgaria e în UE din 2007 şi nici până azi nu recunoaşte că ar avea minorităţi, alta decât cea turcă. Cine garantează că sârbii nu vor face la fel? În loc de încurcătura aceasta afectiv-emoţional ar fi fost mult mai simplu pentru ştiinţifica în cauză să spună: drepturile sârbilor din România să fie şi drepturile românilor din Serbia.
Romanian Glonal News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Şi grecii sunt buni la ceva!
Caricatura zilei
Reţeta zilei: Sos de smântână, pentru vânat
Voronin, despre plecarea lui Dodon
Halal de noi. Vai si amar de tara asta!
Asociatia Magistratilor respinge mesajul dictatorial al preşedintelui ţării
Marea Britanie se pregăteşte pentru eventualitatea dispariţiei euro
Igor Ddodon, Zinaida Greceanâi și Veronica Ambramciuc părărsesc PCRM
ei vor vota alegerea Preşedintelui
Separaţia puterilor, o poveste frumoasă!
Ioan Rotundu
Nu mai dorim paradisuri fiscale. Mesajul e foarte clar
Concursul de la Camera Agricolă, blat curat
Magia cunoaşterii la Şcoala 12 Botoşani
Primarul Cătălin Flutur a fost premiat şi la Cernăuţi
premiat pentru contribuţia adusă la dezvoltarea valorilor româneşti
Botoşani: Ţurcanu nu înţelege ce s-a întâmplat cu votul în CJ
Ţurcanu va continua să schimbe viceprimarii PDL
Sorescu susţine cinstirea memoriei portarului Ion Bordeanu
Riscuri în achiziţionarea anvelopelor second-hand
Botoşani: O suspiciune de meningită meningococică
Funcţionarii din birouri vor contesta comasarea spitalelor
La două luni de şcoală, vin şi rechizitele gratuite
Urban Serv Botoşani
Parteneriatul dintre Eltrans şi Microbuzul – o joacă cu focul
crede Ovidiu Portariuc
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă