Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
26585
De la 07 Ianuarie 2003
122912234
Raluca Turcan:

Guvernul Ponta loveste in invatamant printr-o alta Ordonanta de Urgenta data pe ascuns

  • 27 June 2014, 23:00
Raluca Turcan, vicepresedinte PDL, sustine ca noua ordonanta de urgenta prin care guvernul modifica legea educatiei prevede ca directorii de scoli sa fie numiti de catre inspectorate si sa se renunte la concursuri. "PSD aduce din nou politizarea la varful educatiei", a declarat deputatul democrat-liberal. Potrivit acesteia, "primarii vor fi in consiliile de administratie, ceea ce prevede situatii clare de incompatibilitate si politizare".
Intr-un comunicat remis HotNews.ro, deputatul Raluca Turcan sustine ca proiectul de Ordin de Ministru privind structura anului scolar incalca procedurile de consultare publica. "Proiectul trebuia pus in dezbatere publica cu minimum 30 de zile inaintea intrarii in vigoare. El a fost publicat pe site-ul MEN cu numai o saptamana inaintea incheierii perioadei de dezbatere si nu s-a permis cadrelor scolii, elevilor si parintilor sa faca o analiza corecta si pertinenta, sa formuleze alte propuneri", declara vicepresedintele democrat-liberal.
Raluca Turcan cere demisia Guvernului Ponta, sustinand ca acesta este "cel mai anti-national si neprofesionist" executiv.
De asemenea, PDL ii cere ministrului Educatiei, Remus Pricopie, sa renunte la vacanta intersemestriala, "care nu face decat sa intrerupa in mod nejustificat procesul educativ". Pe de alta parte, "renuntarea la vacanta din noiembrie (01.- 09.11.) constituie un avantaj pentru elevii din invatamantul prescolar si primar, in sensul finalizarii cursurilor cu o saptamana mai devreme, pe data de 12 iunie 2015, odata cu absolventii claselor a VIII-a", este de parere Raluca Turcan.
"Eliminarea vacantei intersemestriale duce la prelungirea vacantei de iarna cu inca o saptamana, lucru care ar aduce doar avantaje: scolilor (se vor face economii la incalzire, plus alte utilitati), sectorului turistic (in ianuarie se incheie perioada sarbatorilor crestine de iarna - Boboteaza si Sfantul Ion), ar permite ortodocsilor de rit vechi sarbatorirea Craciunului", sustine vicepresedintele PDL.
Deputatul democrat-liberal cere ministrului Educatiei si sa mentina saptamana "Scoala altfel" cum a fost pana in acest moment. "Activitatile extra-curriculare cer timp pentru a fi pregatite, iar o parte dintre elevi si profesori participa la concursul organizat de MEN. Atat elevii, cat si cadrele didactice sustin acest format. Mai si iunie sunt lunile cele mai aglomerate, cu evaluari nationale, teze, etc. In plus, in perioada aceasta sunt programate olimpiadele si concursurile nationale", a declarat Turcan.
Aceasta sustine ca "Guvernul Ponta loveste in invatamantul romanesc si printr-o alta Ordonanta de Urgenta data pe ascuns, fara dezbatere publica, fara o strategie coerenta, fara logica". "PSD urmeaza sa scada norma didactica pentru profesorii cu gradul I si vechime de 25 ani de la 18 ore pe saptamana la 16 ore. Prin aceasta schimbare, PSD pacaleste ca va creste salariile acestor profesori", afirma Raluca Turcan.
Deputatul sustine ca in aceste conditii "unii profesori vor fi remunerati mai bine la plata cu ora, iar altii nu vor avea suficiente ore pentru a-si intregi norma didactica. Unii vor munci 25 de ore pe saptamana, asa cum se intampla in trecut, iar altii doar 10". Raluca Turcan sustine ca Ordonanta de Urgenta aprobata in urma cu o zi de guvern prevede ca directorii de scoli sa fie numiti de catre inspectorate si sa se renunte la concursuri, ceea ce va duce la "politizarea" educatiei. "In plus, primarii vor fi in consiliile de administratie ceea ce prevede situatii clare de incompatibilitate si politizare", continua aceasta.
In ceea ce priveste prevederea OUG potrivit careia profesorii se pot pensiona la cerere cu 3 ani inainte de limitele de varsta prevazute de lege, Turcan sustine ca astfel "o categorie profesionala va contribui cu 3 ani mai putin la fondul de pensie, exact in anii in care se castiga mai bine, prin urmare, va primi o pensie mai mica. Tot profesorii vor fi cei care vor avea de pierdut".
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: isteţimea ţăranului
Horoscopul zilei
Portariuc, nu fi mincinos, dă elevului casa promisă!
Panouri turistice de orientare amplasate în Botoșani
Vâzdoagă consideră că vreo patru-cinci aleşi locali au o problemă medicală
Circulaţia tramvaiului pe strada Primăverii va fi întreruptă
Promovabilitate de 64 la sută la Evaluarea Națională la Botoșani
Botoşani: Preşedintele Florin Ţurcanu mai bifează o realizare
Modern Calor Botoşani – Comunicat de presă
Traian Basescu, intrebat cum au comentat liderii europeni cererea Parlamentului de a demisiona: S-a ras direct
Diplomatia rusa: Acordul intre Ucraina si UE va avea “consecinte grave”
Cioaba: Din cauza lui Bercea, etnia e cu 30 de ani inapoi. Ii cerem scuze lui Basescu pentru situatie
Presedintia, replica la Antena 3, care a afirmat ca Traian Basescu este "ignorat" la Consiliul European
Calin Popescu-Tariceanu strange semnaturi pentru a candida la presedintie si infiinteaza un nou partid
UE da trei zile Rusiei pentru actiuni concrete de reducere a tensiunilor din Ucraina, sub amenintarea unor noi sanctiuni
Consiliul Fiscal: Impactul bugetar la Electorată ar putea fi mult sub estimări. Măsura nu e atractivă
Romania a ocupat locul I pe natiuni la Olimpiada Balcanica de Informatica
Ministrul Finantelor anunta cresteri salariale de 10% pentru angajatii din Sanatate si asistentii sociali care au sub 1.500 lei
Mircea Basescu ramane in arest preventiv, a decis Curtea de Apel
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog