Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Decese
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
13891
De la 07 Ianuarie 2003
122899540
Raluca Turcan:

Un an de guvernare USL a însemnat un regres de câţiva ani pentru învăţământul românesc

  • 8 May 2013, 23:00
Vicepresedintele PDL Raluca Turcan cere USL restabilirea incompatibilitatilor dintre functia de rector si cea de politician, readucerea clasei a IX-a la scoala gimnaziala si revenirea la examenele transdisciplinare. Secretar al Comisiei pentru invatamant din Camera Deputatilor, Raluca Turcan sustine intr-un comunicat remis HotNews.ro ca "un an de guvernare USL a insemnat un regres de cativa ani pentru invatamantul romanesc".
"USL si-a incalcat promisiunile din campanie care vizau educatia si a facut pasi mari care intorc din drum reforma invatamantului", declara Raluca Turcan. Printre masurile enumerate de aceasta se afla urmatoarele:
"- Educatia nu a primit un buget de 6% din PIB in 2013, asa cum prevede Legea Educatiei Nationale si asa cum USL a promis in campanie.
- Guvernul Ponta 1 a bulversat sistemul de invatamant si a anulat progrese importante facute prin Legea Educatiei Nationale, prin Ordonanta de urgenta nr. 92/2012. Efectele acestei ordonante sunt:
1. Politizarea la varf in sistemul de invatamant. Guvernul USL a scos din Legea Educatiei Nationale incompatibilitatile care ii privesc pe rectorii-parlamentari. Ordonanta le da voie rectorilor sa fie in acelasi timp parlamentari sau sa detina functii de conducere in partide politice. Astfel de masuri permit politicului sa se amestece in autonomia reala a mediului academic si scad credibilitatea universitatilor.
2. Desfiintarea, in practica, a ideii celor zece clase obligatorii. Guvernul USL a decis sa anuleze prevederea prin care clasa a noua ar fi trecut la invatamantul gimnazial incepand cu anul 2016.
3. Anularea experientei didactice a educatorilor si invatatorilor. USL a vrut sa oblige 22.000 de educatori si invatatori sa urmeze o facultate in urmatorii sase ani, ca sa-si poata pastra posturile la catedra. Masura era menita sa ingrase fabricile de diplome, in conditiile in care experienta acestor mii de cadre didactice valoreaza mult mai mult decat tone de diplome de carton. Doar presiunile opozitiei in Parlament au facut ca USL sa se renunte la aceasta masura.
4. Blocarea pregatirii continue a educatorilor si invatatorilor. Conceptul de educatie continua pentru aceste cadre didactice a fost eliminat de catre USL in Camera Deputatilor, privandu-i astfel pe acesti dascali de perfectionarea profesionala necesara.
5. Anularea conceptului de invatare transdisciplinara. Guvernul a eliminat examenele transdisciplinare si, automat, invatarea transdisciplinara. Cei iesiti de pe bancile scolilor din Romania vor fi formati in sensul recitarii unor cunostinte pe care nu vor sti cum sa le foloseasca, nu in sensul capacitatii de a opera cu cunostinte interconectate".
Potrivit secretarului Comisiei pentru invatamant din Camera Deputatilor, PDL cere USL urmatoarele:
Restabilirea incompatibilitatilor dintre functia de rector si cea de politician. "Romania nu trebuie sa mai faca legi pentru persoane. Ecaterina Andronescu este ministrul care a dat posibilitatea rectorilor de a fi in acelasi timp parlamentari sau de a ocupa functii politice. Riscul major este ca politizarea sa decredibilizeze puternic invatamantul superior", se arata in comunicat. Revenirea la formula prin care universitatile selecteaza studenti pe baza de evaluare: fie sa tina cont de notele de la bacalaureat, fie sa evalueze studentii la admitere, fie o forma mixta, in care sa conteze si examenul de bacalaureat si examenul de admitere la facultate.
Reintroducerea conceptului de "educatie continua" pentru educatori si invatatori. Readucerea clasei a IX-a la scoala gimnaziala
"Invatamantul profesional, care sta la baza competitivitatii industriale, sa fie finantat si organizat nu ca o forma alternativa la esecul evaluarilor, ci ca o forma de invatare a unei meserii necesare pe piata muncii. PDL urmareste extinderea si finantarea corespunzatoare a functionarii invatamantului profesional, in acord cu piata muncii", precizeaza Raluca Turcan.
Revenirea la examenele transdisciplinare si, automat, la invatarea transdisciplinara.
Clarificarea statutului clasei pregatitoare prin mentinerea ei la scoala, in invatamantul obligatoriu.
Finantarea invatamantului conform Legii Educatiei Nationale, deci cu 6% din PIB si investitii mai mari in programele cofinantate de UE.
De asemenea, in comunicat se arata ca, "la modificarea Constitutiei, PDL cere expres ca odata cu includerea deficitului bugetar de maximum 3 %, sa fie prevazuta si acordarea a minimum 5% din PIB pentru educatie".
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Soluţie sexuală
Raportul FreeEx: Presa din România în 2012 - mai politizată ca oricând
Azerii continuă construcţia unui proiect faraonic de "100 miliarde dolari"
Victor Ponta: Băieţii deştepţi din energie nu au murit, ci s-au transformat
Tudor Chiuariu îl contrazice din nou pe Victor Ponta
Voiculescu adus cu mandat la Tribunalul Bucureşti
Blaga a prezentat "Cartea neagră a guvernării USL"
Beneficiile expunerii la soare ar putea fi mai importante decât riscurile
Botoşani: Primarul Portariuc a declanşat război total liberalilor
Ioan Rotundu
Profesorul istoric Ionel Bejenaru a trecut la Orientul Etern
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog