Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
5399
De la 07 Ianuarie 2003
79907577
Raport BNR:

Băncile româneşti au scos din ţară credite de 10 miliarde de euro

  • 24 August 2010, 23:00
Externalizarea creditelor a devenit o practica raspandita la nivelul sectorului bancar romanesc , jumatate din banci fiind implicate in astfel de operatiuni. Creditele au fost externalizate prin doua modalitati: transferul (vanzare, cesiune etc.) creditelor aflate in propriul bilant si intermedierea creditelor pentru o entitate nerezidenta.
Principalele motive care au condus la initierea operatiunilor de externalizare au fost evitarea unor cerinte cum ar fi limitarea creditarii in valuta, sau a celor de politica monetara (ca urmare a nivelului ridicat al rezervelor minime obligatorii. Un alt motiv tine de posibilitatea de a oferi clientilor conditii mai avantajoase de finantare. Soldul creditului externalizat a fost important, el fiind estimat la 10 miliarde euro in septembrie 2009, se arata in Raportul BNR asupra stabilitatii financiare.
9 din 10 companii aveau creditul externalizat prin intermediere
Sapte din 10 credite externalizate prin transfer apartineau companiilor, iar in privinta creditelor intermediate proportia companiilor urca la 90%, se mai arata in documentul publicat marti de institutia condusa de Mugur Isarescu.
Intermedierea a avut loc in cazul creditelor de mare valoare si s-a justificat prin posibilitatea mai redusa a bancii autohtone de a acorda un credit de valoare ridicata si prin solutia gasita de a oferi conditii de finantare in acord cu pozitia privilegiata de negociere a clientului (cel mai adesea corporatii cu capital majoritar strain, multe dintre acestea reflectand istoricul relatiilor de afaceri ale firmelor proprietare cu bancile-mama ale subsidiarelor din Romania).
Bancile au retinut in medie circa 25 la suta din riscul de credit al portofoliului
Riscul de credit a fost transferat in mare masura, dar avand in vedere calitatea buna a selectarii portofoliului la data vanzarii, reducerea riscului din bilant nu a fost semnificativa pe ansamblu. Bancile au retinut in medie circa 25 la suta din riscul de credit al portofoliului externalizat, valoarea fiind semnificativ mai mare in cazul creditelor intermediate (56 la suta).
Expunerea grupurilor bancare pe Romania nu s-a modificat in urma externalizarii, pentru ca in aproape toate cazurile aceasta a fost realizata cu contrapartide din cadrul aceluiasi grup.
Bancile autohtone au continuat sa presteze servicii de administrare pentru 96 la suta din totalul creditelor externalizate, rambursarea lor realizandu-se prin intermediul aceleiasi banci care a acordat initial creditul. Activitatea de externalizare a cunoscut o decelerare puternica in 2009, volumul creditelor rascumparate de subsidiare fiind in crestere, in linie cu tendinta de concentrare a expunerilor fata de economiile central si est-europene la nivelul unor grupuri bancare in entitati distincte de banca-mama. De asemenea, exista posibilitatea ca bancile sa apeleze la externalizarea creditelor a caror calitate ar putea inregistra deteriorari.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Program Tv SOMAX, miercuri, 25 august 2010
Bancul zilei: Aluzie cu caracter sexual
La Paris, basarabenii au manifestat împotriva Pactului Ribbentrop-Molotov
Războiul secret ruso-român
Construcţiile de drumuri se amână din cauza contestaţiilor în justiţie
vom avea autostrăzi ca-n Austria când vom fi austrieci
Avocatul Chitic susţine că a fost pocnit de preşedintele Băsescu
el vrea test cu poligraful
Presa rusă moare de grija ţiganilor români
Vă invită la mediere bancară
Metamorfozele unionismului
Bani de buzunar pentru copiii din centrele de plasament
Festivalul Harbuzului – ediţia a-III a
Alegeri în UNPR Botoşani
Dacă sunteţi atacaţi, ţipaţi cât puteţi de tare
recomandă poliţiştii
Şase copii au căzut victime ale accidentelor de circulaţie
de la începutul acestei luni în judeţul Botoşani
„Codrii de Aram㔠cu fost ciuntiţi de lăcomia feţelor bisericeşti
A slăbit ca un ţâr pentru că iubeşte!
Spitalul de Pediatrie Botoşani caută medici specialişti
Medicii pot depune dosare pentru a doua specializare
Bolnavii cronici au fost condamnaţi de vii la o moarte cruntă
300 de lucrări de la prima sesiune de Bac vor fi recorectate
Cei de la CJAS se plâng de disponibilizările care vor avea loc
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă