Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Anunţuri
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Religie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
22476
De la 07 Ianuarie 2003
122908125

Raport activitatea ISU Botoşani pentru anul 2011

  • 26 January 2012, 23:00
Pompierii botoşăneni au salvat câte o viaţă la fiecare 3 ore
Opt vieţi salvate în fiecare zi din 2011 de către forţele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani. Acesta este bilanţul unui an în care botoşănenii au chemat în ajutor pompierii cu 182% mai mult decât în 2010, fie că le-au luat foc casa sau bunurile din gospodărie, fie că au fost victime ale unor accidente rutiere, casnice ori că trebuiau să ajungă la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.
Î n anul 2011, I.S.U. Botoşani a intervenit în 4.278 situaţii de urgenţă (faţă de 1.515 în anul 2010 – o creştere cu 182% şi 1.052 în anul 2009 – o creştere cu 306%).
Peste 160 de botoşăneni au fost salvaţi din locuinţele cuprinse de flăcări, autoturismele implicate în accidente rutiere, ori alte medii ostile vieţii. Alte peste 2.700 de persoane, care sufereau de diferite afecţiuni medicale, au ajuns la timp la spital pentru îngrijiri de specialitate ca urmare a intervenţiei echipajelor Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare din cadrul inspectoratului. Urmare a apelurilor botoşănenilor, forţele inspectoratului au avut zilnic, anul trecut, în medie 12 misiuni de salvare a vieţii şi bunurilor materiale. Timpul de r ăspuns la intervenţii a fost de 12,1 minute, iar timpul de intervenţie de 29,7 minute.
Din cele 4.278 de situaţii de urgenţă înregistrate, 448 au fost incendii (338 în 2010), 148 arderi necontrolate (38 în 2010), 14 inundaţii (441 în 2010), 25 misiuni de asanare a muniţiei ( 27 în 2010), 2.666 intervenţii SMURD (89 în 2010), 265 misiuni de asigurare a măsurilor de prevenire a incendiilor la diferite manifestări cu public numeros (126 în 2010), 335 alte intervenţii (deblocarea unor uşi de acces în apartamente şi salvarea persoanelor rămase captive, explozii în urma unor scăpări de gaze, salvări animale, prevenirea producerii unor incendii în urma unor accidente rutiere). Anul trecut s-au înregistrat 16 alarme false. În 361 de situaţii, riscul generării unor evenimente grave a fost înlăturat până la sosirea echipajelor inspectoratului de către membrii serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă sau cetăţeni.
Creşterea semnificativă a numărului de intervenţii se datorează, în primul rând, operaţionalizării celor două echipaje ale Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD.

Incendii
În anul 2011, forţele I.S.U. Botoşani au fost solicitate să intervină pentru stingerea a 448 incendii, cu 110 mai multe decât în 2010. Cele mai frecvente cauze care au generat incendii la Botoşani şi, implicit, pagube însemnate cetăţenilor, sunt: utilizarea coşurilor, burlanelor de fum defecte sau necurăţate - 76 evenimente (cca. 17%), exploatarea instalaţiilor electrice defecte sau cu improvizaţii – 75 evenimente (16,7%), acţiunea intenţionată – 59 evenimente ( 13%), fumatul în locuri nepermise – 57 evenimente (12,7%) utilizarea focului deschis – 46 evenimente ( peste10%) şi jocul copiilor cu focul – 44 evenimente ( 9,8%).
În urma situaţiilor de urgenţă produse (incendii, înec, accidente rutiere), altele decât S.M.U.R.D., şi-au pierdut viaţa 26 de botoşăneni ( 23 adulţi şi 3 copii) , iar alţi 12 (9 adulţi şi 3 copii ) au fost răniţi. De menţionat este faptul că nici o persoană nu şi-a pierdut viaţa după sosirea echipajelor ISU Botoşani la locul intervenţiei.
Valoarea bunurilor salvate, ca urmare a intervenţiei forţelor profesioniste, se cifrează la 48.498.500 lei. Incendiile au produs pagube în valoare de 2.329.950 lei.
Statistica relevă o creştere a incendiilor cauzate de utilizarea necorespunzătoare a mijloacelor folosite pentru asigurarea confortului termic, dar şi exploatarea instalaţiilor electrice cu defecţiuni sau improvizaţii. Ca fiecare eveniment nedorit şi aceste incendii au drept cauză nerespectarea unor reguli elementare. Acţiunile Inspecţiei Judeţene de Prevenire, completate de cele ale serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă existente în fiecare localitate, au vizat conştientizarea de către cetăţeni a pericolului la care se expun atunci când exploatează necorespunzător mijloacele de încălzire sau instalaţiile electrice, de multe ori consecinţele fiind destul de grave sub aspectul pagubelor produse, iar uneori, din nefericire, soldate cu pierderi de vieţi omeneşti. De aceea, cetăţenii trebuie să respecte recomandările menite să-i protejeze atât pe ei, cât şi bunurile pe care le-au agonisit de-a lungul vieţii .

Intervenţii SMURD
Peste 2.700 de botoşăneni, dintre care 175 copii, au fost salvaţi de paramedicii Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) Botoşani în 2011, în urma celor 2.897 apeluri înregistrate. Paramedicii botoşăneni au avut în medie 8 intervenţii pe zi. Cel mai des a plecat în misiune echipajul de prim ajutor din cadrul Detaşamentului de Pompieri Botoşani, în total aceştia asigurând primul ajutor medical în aproape 2.000 de cazuri.
Cele mai multe misiuni au fost înregistrate în lunile decembrie (371), iulie (339), august (320) şi octombrie (306). Intervenţiile la care a fost solicitat SMURD Botoşani includ toate urgenţele ce pun în pericol viaţa uneia sau a mai multor persoane, cum ar fi: accidente rutiere, accidente de muncă sau casnice, stări de inconştienţă, stopuri cardiorespiratorii, suspiciuni de infarct, insuficienţe respiratorii acute şi nu în ultimul rând, accidente cu multiple victime. În 223 de cazuri, pacienţii au refuzat să fie transportaţi la spital. Au existat şi 8 situaţii în care paramedicii au fost solicitaţi pentru bolnavi închipuiţi. Timpul mediu de răspuns al echipajelor SMURD a fost de 11,8 minute, iar timpul de intervenţie a fost de 15,7 minute.

Misiuni pirotehnice
În anul 2011, personalul specializat în misiuni de asanare pirotehnică din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani a executat 25 misiuni pirotehnice din care 17 misiuni de ridicare, transport, depozitate muniţie rămasă neexplodată, o misiune de distrugere a muniţiei asanate şi 7 misiuni de cercetare a terenului.
Pe parcursul desfăşurării acestor intervenţii au fost ridicate şi transportate în poligonul Copălău 128 elemente de muniţie din care 90 - muniţie infanterie, 32 proiectile artilerie de diferite calibre, 3 bombe artilerie, 3 grenade de mână de război.
Aceste elemente de muniţie au fost găsite în localităţile din Sud-Estul judeţului (Ştefăneşti, Santa Mare, Prăjeni), dar şi în zona de Nord-Est (municipiul Dorohoi, Brăeşti, Hilişeu – Horia), iar izolat în localităţile Săveni, Flămânzi, Botoşani, Vorniceni, Curteşti, Hăneşti, Copalău. Cele mai multe elemente de muniţie, 13 proiectile, au fost descoperite într-un punct de colectare a fierului vechi de pe raza oraşului Flămânzi.
I.S.U. Botoşani a desfăşurat pe 15 iunie 2011, în poligonul militar Copălău, o acţiune de distrugere a elementelor de muniţie rămase neexplodate, descoperite pe raza judeţelor Botoşani şi Suceava. Operaţiunea a fost executată de o echipă de specialişti din cadrul Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă ale judeţelor Suceava şi Botoşani.
Personalul specializat în misiuni de asanare pirotehnică a distrus 100 elemente de muniţie, atât de infanterie, cât şi de artilerie. O parte din elementele de muniţie descoperite erau în stare activă, cu un grad ridicat de pericol la transport şi manipulare.
I.S.U. Botoşani recomandă populaţiei care descoperă muniţie rămasă neexplodată, să nu atingă aceste elemente, să nu le lovească sau să le mişte din locul în care au fost găsite, să nu încerce să demonteze componentele muniţiei sau să le ridice, transporte sau depoziteze în locuinţe, la locul de muncă ori în depozite de fier vechi. Să anunţe I.S.U. sau Poliţia prin telefonul de urgenţă 112, pentru a interveni în vederea ridicării şi neutralizării acestor elemente.

Botoşănenii loviţi de natură şi în 2011
Anul trecut, botoşănenii au fost expuşi la inundaţii, vânt puternic, căderi de grindină, ninsori abundente şi polei, ger şi caniculă.
Centrul Operaţional al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani a asigurat, în perioada de referinţă, retransmiterea către autorităţile publice locale şi membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) a 90 atenţionări meteorologice şi hidrologice, precum şi informări cu privire la posibilitatea producerii unor situaţii de urgenţă generate de fenomene meteorologice periculoase. Fenomenele vizate: ninsori abundente, răcire accentuată, ceaţă, polei, depăşiri ale cotelor de atenţie, inundaţie pe râurile Jijia şi Prut, vânt puternic, ploi torenţiale, grindină, depăşiri ale ITU - indicele temperatură – umezeală.
În judeţul Botoşani, urmare a manifestării fenomenelor meteorologice periculoase (vânt, ploi abundente, căderi de grindină) prognozate, au fost afectate 171 localităţi (distrugerea totală sau parţială a unor culturi agricole sau a fâneţelor de pe aproximativ 3.200 ha , 156 localităţi parţial sau total nealimentate cu energie electrică, peste 30 km de drumuri judeţene sau comunale afectate, 2 poduri şi 19 podeţe distruse total sau parţial).
Potrivit analizelor, judeţul Botoşani este expus permanent hazardurilor naturale, motiv pentru care specialiştii I.S.U. Botoşani derulează permanent acţiuni de informare a populaţiei şi a factorilor de decizie de la nivel local cu scopul creării unor deprinderi de prevenire şi reacţie la dezastrele naturale.

S.V.S.U.
Serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă din judeţ au participat, în 2011, la stingerea a mai bine de jumătate din incendiile şi arderile necontrolate produse pe teritoriul judeţului Botoşani.
Potrivit datelor statistice, în perioada de referinţă, pompierii voluntari au intervenit, alături de forţele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani, pentru stingerea a 279 din cele 448 incendii produse pe teritoriul judeţului. 24 dintre incendii şi 11 arderi necontrolate au fost stinse de membrii serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă până la sosirea forţelor profesioniste.
Cele mai multe intervenţii le-au avut serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă din Flămânzi şi Darabani, care au acţionat pentru stingerea incendiilor produse pe teritoriul comunelor adiacente, acestea având în dotare câte două autospeciale.
Pompierii voluntari au participat şi la înlăturarea efectelor fenomenelor meteorologice periculoase care s-au abătut asupra judeţului în prima jumătate a anului 2011. Intervenţiile lor au constat în îndepărtarea unor copaci sau elemente de construcţie, care puneau în pericol viaţa trecătorilor, ori pentru asanarea unor fântâni.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani apreciază preocuparea continuă a administraţiilor locale pentru menţinerea în stare de funcţionare a serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă, cu atât mai mult cu cât acestea constituie un sprijin real pentru cetăţeni, şi nu numai, aflaţi în situaţii de urgenţă.

Prevenirea situaţiilor de urgenţă
Peste 3.236 stări potenţiale de pericol au fost înlăturate în urma celor 2.326 de controale efectuate de inspectorii de prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani, în 2011, la operatori economici, instituţii şi localităţi. Aproape jumătate dintre abaterile de la legislaţia de prevenire a situaţiilor de urgenţă (incendii şi protecţie civilă) au fost remediate pe timpul verificărilor. Alte 1.331 nereguli au îmbrăcat formă contravenţională, dintre care 172 amenzi în valoare de cca. 107.800 lei.
Cele mai frecvente nereguli constatate se referă la modul defectuos de exploatare a instalaţiilor (electrice, de gaz, de încălzire locală), neverificarea mijloacelor de primă intervenţie (stingătoare), neinstruirea salariaţilor în domeniul situaţiilor de urgenţă. Pe linia activităţii de protecţie, pregătire şi educaţie preventivă a populaţiei, în 2011 s-au derulat aproape 900 de acţiuni instructiv – educative (instructaje de prevenire, antrenamente de specialitate, exerciţii de testare şi evacuare, concursuri, etc) cu preşcolarii, elevii, liceenii, cetăţenii judeţului, dar şi cu membrii Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă şi ai Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă din judeţ.
În vara anului 2011, în premieră la Botoşani, s-a derulat proiectul educaţional “Prezent şi Viitor în Siguranţă - Şcoala de vară în domeniul situaţiilor de urgenţă “ , organizat de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani în parteneriat cu Instituţia Prefectului Judeţului Botoşani, Inspectoratul Şcolar Judeţean Botoşani, Serviciul Judeţean de Ambulanţă şi Crucea Roşie – Filiala Botoşani.
În activităţile practic-aplicative în domeniul situaţiilor de urgenţă (concursuri, jocuri interactive, prezentări de filme/spoturi educative, exerciţii demonstrative, etc) desfăşurate atât la sediul inspectoratului, cât şi în cadrul Taberei Şcolare „Codrii de Aramă” Agafton au fost angrenaţi 200 de elevi şi 25 cadre didactice.
Având în vedere experienţa pozitivă acumulată în cadrul proiectului, se vor face propuneri la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, respectiv de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Botoşani la Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, pentru includerea lui într-un calendar de activităţi extraşcolare la nivel naţional .
Botoşănenii au început să conştientizeze că numai prin respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor îşi pot proteja viaţa, bunurile materiale şi mediul, fapt reflectat şi prin scăderea numărului de deficienţe constatate şi sancţionate.

Petiţii
Anul trecut, inspectoratul a primit, înregistrat şi soluţionat un număr de 41 petiţii în domeniile apărării împotriva incendiilor şi protecţiei civile. Petiţiile au vizat încălcări ale normelor de apărare împotriva incendiilor, cum ar fi: blocarea drumurilor de acces, neautorizarea construcţiilor din punct de vedere al securităţii la incendiu, nerespectarea prevederilor legale prin amplasarea, construcţia, verificarea, repararea şi curăţarea periodică a sobelor şi coşurilor de fum, nerespectarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor la amplasarea construcţiilor şi instalaţiilor, exploatarea necorespunzătoare a instalaţiilor electrice, precum şi probleme de protecţie civilă – clădire aflată în pericol de prăbuşire ce poate afecta vecinătăţile. Toate petiţiile şi sesizările adresate unităţii au fost soluţionate în termenul prevăzut de lege.
I.S.U. Botoşani recomandă populaţiei judeţului să respecte, atât acasă, cât şi la locul de muncă, normele generale de prevenire a situaţiilor de urgenţă, pentru a se evita pierderile de vieţi omeneşti şi a bunurilor materiale.
Co mpartimentul Informare şi Relaţii Publice al I.S.U. Botoşani


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Trasul pe sfoară
Reţeta zilei: Mijloc de a ţine nucile proaspete un an întreg
Caricatura zilei
Iformare de presă AQPIA Botoşani
Raport activitatea ISU Botoşani pentru anul 2011
Primul motor de mare putere a ajuns la Botoșani
Comunicat de presă Nova Apaserv
Problemele sociale nu au fost generate de FMI
sunt responsabilitatea noastră
NASA a publicat "cea mai uimitoare imagine de înaltă rezoluţie" facuta până acum Pământului
Fostul director general al CFR, Mihai Necolaiciuc, eliberat din arest Tribunalul
PSD în contradicţie cu Crin Antonescu
Victor Ponta nu vrea demisia parlamentarilor
Mitropolitul Teofan va sluji la Biserica „Înălţarea Domnului# Botoşani
Botoşani: Vacariu pune umărul la dărâmarea lui Băsescu
Prefectul a cerut ca oamenii străzii să fie adăpostiţi
Botoşani: Comasarea Spitalului judeţean s-a realizat
Concurs pentru directorii spitalelor comasate
Şuetă sindicală pentru pregătirea grevei generale în învăţământ
Asistenţii medicali comunitari vor reveni la DSP
ITM ne avertizează de capcanele firmelor ce recrutează forţă de muncă
Vând fraierilor pielea ursului din pădure
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog