Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mondene
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
20902
De la 07 Ianuarie 2003
122880969

Reglementări privind transportul deşeurilor periculoase şi nepericuloase

  • 11 September 2008, 23:00
Guvernul a adoptat în şedinţa de ieri o hotărâre privind transportul deşeurilor periculoase şi nepericuloase pe teritoriul României, a anunţat Camelia Spătaru, Purtătorul de Cuvânt al Guvernului, la finalul şedinţei Executivului.
Hotărârea de guvern are în vedere o reglementare mult mai drastică a modului în care sunt transportate deşeurile, a afirmat ministrul Mediului şi Dezvoltării Durabile, Attila Korodi.
Astfel, actul normativ stabileşte paşii care trebuie urmaţi pentru efectuarea unui transport de deşeuri periculoase. E nevoie, mai întâi, de obţinerea aprobării transportului de la agenţia judeţeană pentru protecţia mediului pe a cărei rază teritorială se află instalaţia de tratare/valorificare/eliminare a deşeurilor. Ruta de transport se stabileşte avându-se în vedere, pe cât posibil, ocolirea oraşelor, şi trebuie să obţină aprobarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului pe a cărui rază teritorială se află expeditorul. Transportatorul este obligat să informeze Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) cu 48 de ore înainte de efectuarea transportului. Informarea trebuie să conţină date despre cantitatea de deşeuri, numărul şi data formularului de aprobare a transportului, pentru identificarea transportului.
„Pentru a evita diferite dezastre, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă are datoria să notifice cu 48 de ore înainte toate Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă şi Inspectoratele de Poliţie din judeţele care sunt tranzitate” a adăugat ministru Korodi.
Aprobarea pentru efectuarea transportului deşeurilor periculoase poate fi o aprobare dată pentru o anumită categorie de deşeuri periculoase şi un singur transport, sau poate fi o aprobare dată pentru o anumită categorie de deşeuri periculoase şi mai multe transporturi, caz în care valabilitatea aprobării este de 2 ani de la data acordării acesteia.
Personalul angajat, inclusiv transportatorul deşeurilor periculoase, trebuie să deţină echipament special şi să fie instruit asupra utilizării acestuia, precum şi pentru luarea primelor măsuri de intervenţie în cazul unei poluări accidentale.
În cazul producerii unui accident pe timpul transportului, transportatorul deşeurilor periculoase anunţă imediat ISU şi agenţia pentru protecţia mediului de pe raza judeţului unde s-a produs incidentul. Deşeurile periculoase care fac obiectul transportului trebuie să fie ambalate şi etichetate în conformitate cu prevederile legale referitoare la transportul mărfurilor periculoase. Gestionarea ambalajelor cade în sarcina destinatarului, cu excepţia cazurilor în care o altă parte îşi asumă răspunderea în scris pentru gestionarea acestora. Ambalajele deşeurilor periculoase reprezintă de asemenea deşeuri periculoase, care intră sub incidenţa prezenţei hotărâri.
În ceea ce priveşte deşeurile nepericuloase, acestea se transportă de la expeditor la destinatar şi se controlează pe baza formularului de încărcare-descărcare deşeuri nepericuloase tipizat cu regim special.
În ceea ce priveşte transportul deşeurilor rezultate din activitatea medicală, nu se vor accepta la transport deşeurile ale căror ambalaje nu sunt etichetate cu următoarele informaţii: datele de identificare ale unităţii sanitare, secţia/laborator, cantitate şi data transportului.
Toate vehiculele utilizate pentru transportul deşeurilor periculoase din activitatea medicală sunt evaluate de către Ministerul Sănătăţii Publice, prin institutele de sănătate publică, pe baza unei metodologii ce va fi aprobată prin ordin al ministrului sănătăţii publice, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a acestei hotărâri. În interiorul vehiculelor, deşeurile periculoase rezultate din activitatea medicală se transportă în containere din plastic cu capac, tip eprubetă, în poziţia vertical. O altă noutate pe care o aduce această hotărâre se regăseşte la capitolul sancţiuni. Hotărârea adoptată prevede aplicarea unor sancţiuni sporite în cazul neconformării cu prevederile acestui act normativ. Astfel, abandonarea deşeurilor pe traseu de către operatorii de transport se sancţionează cu amendă de la 15.000 la 30.000 lei, iar transportul de deşeuri municipale efectuate de operatori neautorizaţi pentru prestarea serviciului de salubrizare în localităţi, se sancţionează cu amendă de la 3.000 la 6.000 lei. Pe lângă înăsprirea amenzilor, a fost introdusă şi o sancţiune complementară care prevede ca mijlocul de transport folosit la transportul ilegal să fie imediat confiscat.
Ministrul Mediului a adăugat că sancţiunile se aplică tuturor celor care încalcă legea, adică inclusiv persoanelor fizice.
Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se face de către personalul împuternicit din cadrul Ministerului Mediului şi Dezvoltării Durabile şi Ministerului Internelor şi Reformei Administrative, alături de personalul împuternicit din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerului Transporturilor, Ministerului Sănătăţii Publice sau Ministerului Economiei şi Finanţelor, după caz, conform competenţelor instituţiilor nominalizate.
Hotărârea intră în vigoare la 90 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial.
(Guvernul României - Biroul de presa - 10.09.2008)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariul comentariilor (CLXXXVIII)
(Ioan Rotundu)
S-a lansat primul manual de istorie a comunismului din Romania
La aniversarea Diktatului, EMI cere autonomia zonelor în care trăiesc maghiari
Drame în viaţa unor tineri arestaţi pe nedrept, fiind acuzaţi de un viol inexistent
Gabi Jugaru nu mai face farse
Ilegalitatea taxei pe apa de ploaie
Drumuri şi spaţii verzi igienizate la început de an şcolar
Centrul de zi, pentru copiii cu probleme, în clădirea fostului CAP
Program Tele'M Botoşani vineri, 12 septembrie
Horoscop
Profesorul umilit… logic de student
Păcatul originar al Monei Muscă
Conţac se pregăteşte de guvernare
Ruga social-democraţilor către prof. Dănuţă
Demiterea lui Diaconu
ca o „recompens㔠pentru salariul de 8000 lei/lună, Diaconu a mărit pierderile societăţii
Record de datorie la… apă
Oprişanu râvneşte să vadă America
Apa Grup nu vrea să plătească amenda
Benzina la control!
Oroşanu se dă la directoarea Curelariu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog