Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Comentarii
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
2771
De la 07 Ianuarie 2003
122888420

Reîncarnearea lui Ceauşescu

  • 27 November 2006, 23:00
Ieri, consilierul local de Vlăsâneşti, Constantin Cricleviţ, s-a arătat a fi dispus „să-l prezinte presei pe primarul Ionel Oniciuc aşa cum este şi nu cum vrea el să pară”. Consilierul era revoltat că la ora 14.00 fusese invitat la şedinţa de consiliu local, el, care fiind ales de drept, consideră că trebuia convocat. Apoi, deşi primarul introdusese pe ordinea de zi lărgirea organigramei primăriei cu un post de consilier personal, un tehnician pe probleme de mediu şi un muncitor necalificat, la comisia de specialitate n-ajunsese încă nici un proiect de hotărâre, spre avizare. Potrivit afirmaţiilor lui Cricleviţ, dar şi a altor persoane avizate, nu este prima dată când consilierii locali se întrunesc în şedinţă fără a lua cunoştinţă de documentele asupra cărora vor trebui să-şi dea votul.

A fost ales că le-a dat „saleam”
Lui Cricleviţ nu-i vine a crede nici acum că Ionel Oniciuc, un semianalfabet, a putut fi votat primar, iar Gheorghe Burac, fostul director de şcoală, cu multă ştiinţă de carte şi cu aproape jumătate din locuitorii comunei foşti elevi ai săi n-a fost votat nici măcar consilier. Explicaţia i-a dat-o chiar alegătorii, dar lui nu-i vine a crede că s-a putut întâmpla aşa ceva. „L-am votat pentru că mi-a dat „saleam” şi o ţuică. Burac a vrut să-l votăm pe degeaba” – este argumentul alegătorilor din Vlăsâneşti, cu care-şi justifică votul dat lui Oniciuc. Venit în comună cu vreo cinci ani în urmă, printr-o recăsătorie, Oniciuc a urcat repede în topul politicienilor locali. Cu o intuiţie de pezevenghi înnăscut, el a ştiut cum să atragă sătenii de partea sa. În pragul campaniei electorale a stat printre oameni. Le-a promis zece mii litrul de lapte, deşi el, ca viitor primar, n-avea nici o tangenţă preţul laptelui. Le-a mai spus oamenilor că va obliga asociaţiile agricole să le are pământul cu doar 800 mii lei/ha, deşi preţul practicat trecea de două milioane lei vechi. Oamenii l-au crezut şi l-au votat. Nici acum, când au descoperit păcăleala, nu sunt supăraţi pe primarul lor. „Celor din Vlăsâneşti le plac să fie minţiţi. Cu cât minciunile sunt mai gogonate, cu atât cel în cauză este privit cu mai multă admiraţie şi respect” – şi-a caracterizat Cricleviţ consătenii.

Isprăvile primarului n-au căutare la oamenii legii
Primăria Vlăsâneşti a ratat o finanţare SAPARD de 1,5 milioane euro, pentru că drumul ce urma a fi modernizat, era clasificat greşit în evidenţele sale. Într-un fel era denumit drumul în programul depus pentru finanţare, denumire luată după nomenclatorul de drumuri aflat la Consiliul Judeţean Botoşani, şi altfel era catalogat în actele oficiale ale primăriei. Nepotrivirea de date s-a soldat cu retragerea finanţării. Nimeni n-a zis nimic, nici măcar consilierii locali. În urmă cu doi ani, primarul Oniciuc a înfiinţat o crescătorie de melci. Investiţia a păpat cam 660 milioane lei vechi. Iarna trecută melcii au îngheţat bocnă. Praful s-a ales din crescătoria de melci, dar şi din banii investiţi. N-a durut pe nimeni risipa de bani publici. În martie anul acesta a plătit unui specialist în Cadastru, cu activitate privată, suma de 400 milioane lei ca să facă ridicări topografice pe o suprafaţă de 100 ha teren. N-a durat mult şi primăria, în cadrul programului „Recunoaşteţi parceaua” a primit hărţi cadastrale în detaliu, pentru întreaga suprafaţă a comunei. Banii plătiţi specialistului n-au mai justificat rostul cheltuielii efectuate. Credeţi că a interesat pe cineva această afacere păguboasă? Pe nimeni. În schimb, specialistul în Cadastru i-a făcut primarului cadou un leptop. Cred că un cadou mai nimerit nici că se putea! Tot în acest an, primarul a cumpărat la primărie un excavator şi un moto-presator. Investiţia a costat 400 milioane lei. Ceva ciudat s-a întâmplat după această achiziţie. În curtea primăriei a apărut un excavator şi un moto-presator, noi vopsite, dar total inutilizabile pentru că sunt descompletate. Pe teletextul televiziunii din Săveni, cu cablu şi în Vlăsâneşti, a apărut un anunţ cum că primarul, ca persoană privată, vinde un excavator şi un moto-presator în stare bună de funcţionare. N-a sărit nimănui în ochi această coincidenţă.

Reîncarnarea lui Ceauşescu
Cricleviţ crede că, după ce a fost împuşcat la Târgovişte, Ceauşescu s-a reîncarnat în primarul de Vlăsâneşti. „Are apucături perfecte de activist PCR din perioada anilor 1947 – 1960. Este semianalfabet, minte frumos, se bucură de admiraţia localnicilor” – sunt argumentele lui Cricleviţ în susţinerea tezei sale. Chiar dacă ştiinţa sa de carte este cam precară, primarul a fost recompensat de natura divină cu alte haruri. Angajaţii la Legea 76 şi 416, muncesc cu spor în gospodăria sa, dar şi a vicelui. Ei ştiu că dacă nu-i angaja primarul, nu primeau salariile de care se bucură. Toată suflarea din Vlăsâneşti ştie că primarul va aduce în comună apă curentă şi gaz metan, că va crea vreo 200 noi locuri de muncă. Plecat prin Germania, împreună cu alţi colegi din judeţ, în cadrul unui program pentru schimb de experienţă în administraţia publică, la întoarcere Oniciuc le-a spus sătenilor că i-a pus Dumnezeu mâna în cap. A găsit un bancher german, dispus să investească la Vlăsâneşti vreo 20 milioane euro, pentru a înfiinţa o fabrică de prelucrarea gunoiului şi obţinerea biogazului. Oniciuc şi-a propus să preia tot gunoiul menajer al Botoşanilor, să-l transforme în biogaz şi să alimenteze toată partea de nord-est a judeţului cu gaz metan. Sătenii îi admiră ştiinţa managerială, îi sorbesc cu nesaţ vorbele, se minunează de isteţimea primarului lor şi mai comandă un rând la bar. Dacă e să comparăm megalomania lui Ceauşescu cu cea a primarului de Vlăsâneşti, Ceauşescu ar fi avut de învăţat. Cei 13 consilieri locali, cinci PNL, cinci Conservatori, doi PSD şi unul PRM, la rândul lor, nu ies din cuvântul primarului. Votează tot ce li se spune sau bagă sub nas. Probabil că atunci când va sosi ceasul cel rău şi vor trebui să dea socoteală faţă de lege, vor plăti cot la cot cu primarul. Până atunci vor menţine starea de prostraţie, admirând isprăvile nemaiauzite ale pezevenghiului de primar, ce, ca măsură de prevedere, şi-a făcut din PD un scut. Nimeni nu poate şti cât va fi de trainic! (Ioan Rotundu)


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariu la comentarii (CCXVII)
(Ioan Rotundu)
A patra tranşă de doze de vaccin
Creşte numărul de viroze
Termica începe să-şi recupereze datoriile
Solicitare pentru alte microbuze şcolare
Minori prinşi la furat pufuleţi
Hoţi de lemne prinşi de poliţişti
Ceaţa a făcut victime
Sancţiuni mari pentru declaraţiile false la ajutoare de încălzire
De ce mor bărbaţii înaintea femeilor
Cârnaţii
Horoscop
Afacerea rămâne afacere!
APM a înregistrat progrese în anul premergător intrării în UE
AJOFM se mândreşte cu o mare realizare
Democratul Drăguş dă nume de politicieni consacraţi
Conţac şuguieşte cu Instituţia Prefectului
Vicepreşedinta Lozneanu face figuraţie
Social democraţii nu mai vor parlamentari impuşi de centru
Primarii democraţii dau randament
Toţi prefecţii Regiunii Nord – Est au poposit la Botoşani
Concurs cu miros de măsluire
(Cârcotaşul)
Citate şi cugetări din Austria
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog