Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7582 lei
1 USD = 4.3186 lei


Număr accesări
Astăzi:
6756
De la 07 Ianuarie 2003
71334993

Reorganizarea spitalelor s-a amânat, din nou

  • 1 September 2006, 23:00
Reorganizarea spitalelor, anunţată iniţial pentru data de 15 iulie şi amânată pentru data de 1 septembrie, este întârziată din cauza procedurilor, a declarat pentru agenţia NewsIn, vineri, ministrul sănătăţii publice, Eugen Nicolăescu.
"Din punctul nostru de vedere, lucrurile au intrat în linie dreaptă" a spus, vineri, pentru Newsin, ministrul Eugen Nicolăescu. El a explicat întârzierile prin anumite proceduri, de exemplu acordul consiliilor locale, obligatorii pentru validarea planurilor de restructurare a spitalelor. Măsurile de restructurare şi reorganizare a spitalelor vizează cu prioritate următoarele criterii - reducerea numărului de internări nejustificate în spitale şi creşterea numărului de servicii medicale acordate în ambulator, creşterea fondurilor alocate serviciilor ambulatorii şi reducerea treptată a cheltuielilor spitalicesti, creşterea performanţei serviciilor prin reducerea capacităţilor neutilizate sau subutilizate şi dotarea cu aparatura modernă a unităţilor, dezvoltarea serviciilor de îngrijire la domiciliu care să degreveze spitalele de necesitatea unei spitalizări prelungite a pacienţilor şi creşterea accesului populaţiei la informaţii şi educaţie despre sănătate.
Ministrul sănătăţii publice, Eugen Nicolăescu, a anunţat prima dată în 26 iunie, într-o declaraţie de presă, că reorganizarea spitalelor va demara în data de 15 iulie, după aproximativ patru luni de evaluare a spitalelor. Tot atunci, ministrul Nicolăescu a subliniat că banii cheltuiţi cu spitalele trebuie redistribuiţi pentru medicina preventivă şi a declarat că anul acesta bugetul pentru sistemul spitalicesc se va reduce cu cinci sau şase la sută, iar până în anul 2008, doar 40 la sută din bugetul pentru sănătate va fi destinat sistemului spitalicesc, restul de 60 la sută urmând să fie folosit pentru medicina primară şi preventivă.
La trei zile de la anunţul de reorganizare a spitalelor, în data de 29 iunie, la o videoconferinţă cu prefecţii, ministrul Eugen Nicolăescu a declarat că aşteaptă de la autorităţile de sănătate publică judeţene să-i prezinte, până în 4 iulie, varianta finală de reorganizare şi restructurare a spitalelor din zona lor de jurisdicţie, avizată de către prefect.
Ministrul Eugen Nicolăescu a avertizat direcţiile de sănătate publică judeţene că proiectele de restructurare trimise iniţial nu eficientizau în nici un fel spitalele. Reducerea numărului de paturi s-a realizat cu destulă reţinere, iar în proiectele intermediare trimise de autorităţile de sănătate publică judeţene era prevăzut un număr mare de paturi în secţii în care indicele de utilizare este foarte scăzut, exemplifica ministrul. "Sunt unităţi în care menţinerea structurii actuale se argumentează politic, istoric, dar în nici un caz prin eficienţa medicală şi economică", declara Nicolăescu. În 23 iulie, ministrul Eugen Nicolăescu a anunţat într-o conferinţă de presă a PNL că spitalele ineficiente vor fi închise de la 1 septembrie. Potrivit estimărilor, vineri ar fi trebuit să se închidă 16 spitale şi peste 100 de secţii spitaliceşti şi să se renunţe la un număr de peste 5.000 de paturi din spitalele din întreaga ţară. Întrebat de jurnalişti dacă reorganizarea spitalelor nu pune în pericol slujbele medicilor, asistenţilor şi personalului auxiliar care lucrează în spitalele care vor fi reorganizate, Nicolăescu a acuzat: " Şi care-i problema? Pot să muncească, cine-i opreşte? Dar uneori e mai uşor la stat, să citeşti ziarul şi să iei o leafă amărâtă, după aia o mică şpagă”.
Ulterior acestei conferinţe, au avut loc două discuţii cu reprezentanţii Sanitas, în 27 iulie şi în 22 august, la care a fost rediscutat planul de reorganizare a spitalelor, înainte de avizul final. Potrivit ministrului sănătăţii publice Eugen Nicolăescu, în perioada următoare va anunţa care este situaţia în privinţa reorganizării spitalelor, dar a precizat, vineri, că din punctul său de vedere "lucrurile au intrat în linie dreaptă, iar ordinele de ministru care reglementează reorganizarea spitalelor sunt pregătite".(NewsIn)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (0)]


Comentariu la comentarii (CLII)
(Ioan Rotundu)
Horoscop
Examen cu tâlc
Gogoşari umpluţi cu ciuperci
Egner consideră florile ca un fel de drumuri stricate
Fostul primar Egner vrea să ne pună la plata unui impozit suplimentar
Consfătuirea inspectorilor educativi şi a directorilor de palate ale copii
Munca la domiciliu
Liderii de sindicat se bucură că i-au legat pe patroni de salariaţi
Societate amendată cu jumătate de miliard de lei vechi
S-a plâns de reclamaţie şi control, la Prefectură
Băsescu despre anticipate: Aştept partidele
Liderii PSD sunt interesaţi de o guvernare cu PNL
Corupţia nu are ce căuta în administraţia publică din România
Andrei Andreicuţ invocă iertarea divină
Solicitarea testului de sarcină la angajare este interzisă
Prefectul Prisăcaru a fost dus la mandat
Educaţi să protejăm siturile
Fundaţia pentru Parteneriat întinde o mână de ajutor
Mici nemulţumiri la rectificare lămurite de primar
Social democraţii dau lecţii de morală
Botoşăneni au depus peste 15.000 de cereri pentru subvenţie
Memorialul Ipoteşti intră cu tarife noi în 2007
Un viitor control cu rezultate deja cunoscute
Anunţ Primăria Botoşani
Ploaie de nemulţumiri îndreptată spre şeful Poliţiei municipale
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă