Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Anunţuri
Editorial
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Politică
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
9120
De la 07 Ianuarie 2003
122894769
Reportaj de vacanţă

Sfinţire de mănăstire cu invazie de social-democraţi

  • Ioan Rotundu
  • 24 July 2015, 23:00
Reportaj de vacanţă Darabani/Eşanca: Sfinţire de mănăstire cu invazie de social-democraţi Aşa cum am anticipat în comentariul meu de săptămâna trecută intitulat „Nevasta şoferului vrea primăreasă”, duminică, la sfinţirea aşezământului monahal de maici de la Eşanca, un cartier al oraşului Darabani, aflat la 5 km de oraş, social-democraţii ce se consideră a fi „persoană important㔠s-au prezenta de la prima oră a dimineţii, nu cumva să apară vreun nepoftit din opoziţie şi să le ocupe locurile de întâi stătători în faţa unei mulţimi buimăcită de cap de soarele de afară şi foamea din stomac.
Evenimentul, ce slujitorii bisericii l-ar fi dorit unul plin de respect şi cucernicie, a avut şi momentele sale de farmec mirean. Câtă vreme a durat slujba de sfinţire a aşezământului, credincioşii s-au adunat la uşa bisericii iar când s-a dat semnalul de începere a slujbei s-au bulucit la intrare călcându-se, ghiontindu-se, vorbind în gura mare ca pe toloaca. Gardienii potolindu-i din când în când.
După ce treceau prin Sfântul Altar, creştinii care cu ceva timp în urmă au luat cu asalt interiorul bisericii se adăpostiseră care şi pe unde au găsit o bucată de umbră. Pentru că părintele Mitropolit Teofan, aşa cum am observat şi la Schitul Balş şi cum am anticipat, nu a acceptat să-i stea prin preajmă politicienii despre care cred că are o „bună părere”, aceştia s-au grupat pe unde au putut şi ei să se strângă cioatcă social-democrată.
Aşa că în jurul primarului PSD de Darabani, Cornel Aroşoaie, îmbrăcat la costum (bietul primar!) şi cu eşarfa tricoloră era însoţit de nevasta şoferului cu tot cu şofer, adică soţ, deputatul Andrei Dolineaschi, prefectul Costică Macaleţi cu pupila sa Răzvan Rotaru, zis „Chinezul”, şef la Garda de Mediu, Costel Lupaşcu mai mare peste Casa de Asigurări de Sănătate şi Marius Budăi – director la Casa de Pensii Botoşani, cu stagiu de şofer la Protecţia Copilului. Poate că vor fi fost şi alţii, dar Costel Nazare, baronul de Conceşti cu siguranţă nu pentru că a fost la o nuntă pe la Iaşi şi nu-şi revenise încă din aburii puterii social-democraţiei inhalaţi odată cu whisky şi vinul domnesc.
Căldura mare de afară i-a pus la un moment dat cam în situaţii jenante pe liderii PSD pentru că începuseră să-şi facă cruce cu stânga, cum au observat dărăbănenii care au urmărit ceremonia în direct la televiziunea locală. La un moment dat prefectul Macaleţi, după ce s-a întreţinut ceva mai intim cu pupila sa, a ieşit dincolo de poarta mănăstirii şi a tras cu nesaţ o ţigară, după care s-a întors la cele sfinte că se apropia timpul să fie invitaţi la masa popească amenajată în trapeză.
Câţiva liberali de rang mai mic rătăciţi prim puhoiul de social-democraţi au cârcotit la adresa prefectului că n-a observat cum microbuzele şcolare, galbene de să-ţi sară ochii din orbite de strălucirea lor în soare, cărau de zor noi şi noi creştini care cum coborau din microbuze se interesau dacă se pune masă în curte sau se împart pachete.
Dacă microbuzele şcolare ar fi fost văzute prin preajma unui eveniment liberal se lăsa cu un scandal monstru, cu anchete de la generala Mihaela Huncă din fruntea IŞJ dar mai ales din partea prefectului Macaleţi iar nevasta şoferului ar fi organizat o conferinţă de presă să înfiereze cu mânie proletară îndrăzneala liberalilor de a folosi ilegal microbuzele şcolare, plângând ipocrit, dar politic, de mila bieţilor elevi văduviţi de mijloacele de transport pe care Guvernul Ponta le-a înmânat festiv numai la primarii social-democraţi şi fără drept de folosinţă din partea celor din opoziţie.
După ce slujba s-a încheiat cu un scurt cuvânt adresat de către părintele mitropolit, cuvânt plin de înţelepciune pentru cine a avut puterea înţelegerii cu el, creştinii au uitat de Dumnezeu, de liderii PSD şi s-au înghesuit la luat pachete. Fiecare a căutat să treacă cel puţin de două, trei ori pe la distribuitorii de pachete, probabil având acasă soacre pe care să le îmbuneze cu câte ceva d’ale gurii, că numai făcutul crucii şi rostitul rugăciunii nu ţine de foame într-o guvernare social-democrată în care, aşa cum am mai afirmat, minciuna a primit rang de virtute iar adevărului i s-a lipit eticheta de viciu.
A mai avut loc şio un moment inedit. Imediat ce părintele mitropolit Teofan şi-a încheiat cuvântul, în faţa sa a îngenuncheat Veronica Caba (foto), creştină din parohia preotului Nicodim Nichita de la Teioasa şi a înmânat un memoriu prin care sătenii cer ajutor să scape de preotul obsedat sexual şi risipitor cu banii lor. La primirea memoriului, mitropolitul a exclamat:
- Cam multe plângeri împotriva acestui preot!
Eu aş zice că şi împotriva protopopului Constantin Pânzaru care a fost admonestat de mitropo9lit imediat ce l-a întâlnit la Eşanca, aşa că pe tot parcursul slujbei protopopul a stat bosumflat şi gânditor.
Invitaţi de primar în trapeză, liderii social-democraţi au luat loc la răcoare şi şi-au completat porţia de hrană spirituală primită prin slujbă cu o porţie de borş călugăresc că-i o hrană mai apropiată de sufletul lor de baron local.
După borşul mănăstiresc, staff-ul PSD s-a deplasat în apropiere de mănăstire, pe la malul unui iaz unde primarul Aroşoaie are o micuţă şi cochetă vilă. Aici au servit o cafea şi şi-au făcut siesta aşa cum şi socialiştii greci îşi fac siesta zilnic câteva ore la amiază de-a ajuns poporul grec putred de dator şi se încaieră unii cu alţii în căutarea unui ţap ispăşitor.
O primă nedumerire mai am. Am observat şi la Schitul Balş că primarul social-democrat de frumuşica, Costel Rădeanu, avea eşarfa tricoloră la fel cum şi primarul social-democrat de Darabani, Cornel Aorşoaie o purta duminică la Eşanca. Eu cred că la astfel de eveniment religioase primarul vine în calitate de credincios şi nu de şef peste slujitorii Domnului ca să-şi impună autoritatea publică cu însemnul oficial.
Prin Statutul aleşilor locali (Legea nr.393/2004) se prevede că primarul poate purta eşarfa la anumite evenimente publice dar nu şi cele religioase. Poate că primarii PSD au derogare de la Patriarhul Daniel, că tot a moşit el o coabitare cu Ponta prin care banii bugetului se scurg către Biserică iar în teritoriu terenurile de şcoli şi grădiniţe sunt alocate de primarii PSD pentru ridicatul de biserici la beizadelele popeşti.
Mai important decât pentru orice, evenimentul de ieri de la Eşanca este pentru preotul protos Serafim Grigoraş, fiu al satului, care şi-a văzut împlinit visul cu ochii de a patrona spiritual o mănăstire a satului natal.
Şi de aici a doua mea nedumerire. De ce-o fi ţinând protosul să aibă biserica hramul Sfântului Cuvios Serafim din Sarov, sfinţirea lăcaşului monahal de ziua sfântului şi nu de Sfânta Treime cum este botezată mănăstirea, rămâne o nedumerire pe căile încurcate ale Domnului. Dar parcă prea slavon, ca să nu spun rusesc, domină spiritul creştin ortodox peste noua mănăstire situată într-o zonă în care spiritul marelui boier moldovean de veche spiţă şi mare român Theodor Balş încă dăinuie şi ocroteşte domola viaţă a dărăbănenilor.
20.07.2015-07-20

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Reţeta săptămânii: Pui la grătar
Bancul zilei: Rostul laptop-ului
Horoscopul săptămânii: 20-26 iulie 2015
Cretinism politic liberal
Ioan Rotundu
Botoşani: Mândrie iliesciană
Ioan Rotundu
Cine credeţi că va râde la urmă?
Ioan Rotundu
Încă un gogoloi menit să umbrească monumentul istoric
Ioan Rotundu
Comunicat de presă PNL Botoşani
Comunicat de presă APIA Botoşani
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog