Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Anunţuri
Editorial
Administraţie
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
3653
De la 07 Ianuarie 2003
123137393
pnl
Reportaj de vacanţă (III)

Element inedit inclus în programul festivalului de la Păltiniş

  • Ioan Rotundu
  • 25 August 2017, 23:00
Festivalul internaţional de folclor „Ioan Cobâl㔠iniţiat de primarul comunei Păltiniş Costel Romanescu a inclus în program şi un element inedit. Printre formaţiile de dansuri şi cântăreţii de muzică populară din Ucraina, Republica Moldova şi judeţul nostru, invitaţi la festival s-au aflat şi crescătorii de cai de rasă. Includerea în program a unei asemenea manifestări a stârnit mult interes celor prezenţi iar publicul care a ţinut să privească şi să admire frumuseţea unor rase de cai s-a dovedit extrem de numeros.
Pe platoul din spatele căminului cultural, crescătorii de cai, mai puţin pentru muncă şi mai mult pentru divertisment, şi-au plimbat exemplarele cu care au crezut că pot concura cu succes în faţa altor iubitori de astfel de animale. Au venit crescători de cai din zona Sucevei, preponderent Bucovina, şi numai un crescător din judeţul nostru, şi el din zona apropiată Siretului.
Cai de rasă huţulă, ungurească, mijlocii, semigrei şi grei au fost plimbaţi la pas şi în trap de către stăpânii lor în faţa unei comisii care urma să stabilească premiul cuvenit. Publicul a aplaudat generos fiecare exemplar. Au defilat şi trăsurile bucovinene, acele trăsuri cu care sunt plimbaţi mirii de acasă la biserică şi înapoi. Ştiind că zona Păltinişului nu este o zonă renumită în creşterea cailor, putem vorbi doar de adevăratele mârţoage descrise cu atâta talent prin poveştile populare, l-am provocat pe primarul Romanescu la o discuţie pentru a mă dumeri cum de s-a ajuns a se include în programul festivalului o astfel de expoziţie de cai cum a fost ea botezată.
Aşa am aflat că iniţiativa a venit din partea consilierului local Dănuţ Andruş, un mare iubitor de cai. Andruş este fermier crescător de animale. Dar pentru cai are o dragoste aparte. El consideră calul nu numai un mijloc de câştig pentru stăpân, ci un prieten devotat. Între cal şi om se poate lega o prietenie bazată pe sinceritate deplină şi încredere reciprocă.
Dănuţ Andruş a fost cel care s-a ocupat de organizarea şi desfăşurarea expoziţiei de cai. Tot el a făcut-o pe crainicul şi a prezentat fiecare exemplar intrat pe platoul de expunere: rasă, vârstă, numele stăpânului şi zona de unde vine. Neîndoielnic Andruş este un mare iubitor de cai pentru că a prezentat la microfon cu mult patos şi admiraţie exemplarele expuse, dar mai ales a fost de admirat limbajul său adecvat unui astfel de eveniment, semn că posedă vaste cunoştinţe despre creşterea cailor şi rasele întâlnite pe plaiul românesc.
Pentru modul în care Dănuţ Andruş s-a străduit şi a reuşit să trezească interesul localnicilor faţă de o astfel de expoziţie merită din plin felicitări. Creşterea cailor pentru frumuseţea lor şi devotamentul faţă de om este o pasiune nobilă dar care se întâlneşte tot mai rar pentru că a devenit un hobby costisitor. La Păltiniş au fost prezentate exemplare de cai a căror preţ depăşea 10 mii de euro, adică mult mai scumpe decât un autoturism obişnuit.
Mai trebuie adăugat faptul că Dănuţ Andruş nu este numai un mare iubitor de animale dar este şi un vânător respectat în această parte de nord a judeţului unde lunca păduroasă a Prutului oferă vânat din belşug, porcii mistreţi care iarna trec din Republica Moldova apa îngheţată a Prutului fiind un trofeu râvnit. Făcând abstracţie de episodul nefericit generat de prezenţa la politicienilor, festivalul de la Păltiniş dedicat maestrului Ioan Cobâlă a fost o manifestare culturală de suflet care s-a bucurat de succes.
Ambiţios cum este, am convingerea că primarul Costel Romanescu va continua şi de acum înainte să ţină aprinsă flacăra românismului, la lumina şi în jurul căreia să se adune românii din Ucraina şi Moldova aşa cum i-a adunat şi în zilele de 19 şi 20 august. Colaborarea dintre primarul liberal Romanescu şi consilierii locali ar trebui să devină un exemplu şi pentru celelalte comune unde o astfel de colaborare este dinamitată din cauza ambiţiilor politice.
Dănuţ Andruş este consilier local al PSD şi preşedintele organizaţiei comunale dar acest lucru nu l-a împiedicat să colaboreze cu primarul liberal pentru a promova imaginea comunei şi a omagia personalitatea unui mare om de cultură botoşănean.
Felicitări celor din administraţia publică a comunei Păltiniş care au înţeles că se află în slujba interesului comunitar, renunţând la ambiţiile politice.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Catrenul săptămânii
Bancul zilei: Corecţie fizică
Horoscopul zilei de 26.08.2017
Uimitoarele aventuri la poarta societăţii Nova Apaserv
Ioan Rotundu
Personalitatea maestrul Ioan Cobâlă omagiată la Păltiniş
Ioan Rotundu
Centenarul este despre Basarabia
Evenimentul de la Păltiniş pângărit de prezenţa politicienilor
Ioan Rotundu
Primarul Cătălin Flutur susţine demararea lucrărilor la Autostrada A8
Tudorel Toader declanşează Apocalipsa în justiţie
Ioan Rotundu
Asociaţia Nord, o afacere de familie finanţată şi de PSD
Ioan Rotundu
Bună dimineaţa, domnule administrator Ioan Munteanu!
Ioan Rotundu
Lumea lu' Rotundu: Festivalul "Ioan Cobala" ed.I 2017
Cum m-am pricopsit cu o epistolă popească
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog