Ce ne facem dacă atunci când pacientul ajunge la farmacie tocmai a căzut internetul. Nu-şi poate lua omul medicamentele până nu se remediază problema. Nu va fi simplu nici pentru pacient, nici pentru medic. Ce pot să spun eu este faptul că m-am interesat şi nu este acest sistem de transmitere a reţetei în nici o altă ţară europeană dezvoltată. Trebuia să fie la noi. De ce?, spune medicul Radu Gheorghescu.
Reţeta electronică va avea liber de la începutul lunii iunie iar medicilor li se va da răgaz încă o lună pentru a se obişnui cu acest tip de prescriere. Reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate (CNAS) consideră că reţeta era necesară, fiind un instrument mult mai complex decât o simplă evidenţă contabilă a medicamentelor eliberate, pe care medicii o aveau şi până acum, întrucât decontarea lor se făcea prin sistemul informatic.
Acest sistem oferă diferite avantaje celor din sănătate. De exemplu, medicul prescriptor va putea să obţină o mulţime de informaţii folositoare. Va fi un instrument de ajutor în prescriere, le va spune medicilor atunci când riscă să facă o greşeală, le va uşura activitatea de prescriere, spunându-le dacă doza este potrivită, dacă cumva medicamentul nu este indicat în boala respectivă, daca sunt interacţiuni importante precizate de producător în cadrul documentelor de avizare a medicamentului respectiv. Toate aceste informaţii le apar în timp real.
Cel puţin aceasta este convingerea oficialilor din sistemul sanitar, care consideră că se face un pas importanta în sistemul sanitar românesc prin introducerea acestui tip de prescriere. (Doina Marcu)