Si acum povestea despre acest sos. El a fost creat de un irlandez, Jimmy McCurry, care milita pentru obtinerea independentei Argentinei. Dar numele lui a fost greu de pronuntat de localnici si a ajuns sa fie numit Chimichurri, iar in onoarea lui asa a ramas si numele sosului.
La baza sosul era preparat doar din patrunjel, usturoi si ulei dar cu timpul a evoluat si diferite variante ale lui s-au raspandit in intreaga America de Sud nu numai in Argentina. Acum fiecare familie argentiniana are varianta ei de Chimichurri, putandu-se omite anumite ingrediente sau creste cantitatea lor, dupa gustul fiecaruia, ceea ce puteti face si voi pornind de la reteta mea. Ce nu trebuie insa sa lipseasca estet uleiul, usturoiul si cel putin o verdeata (patrunjel sau oregano sunt cele mai folosite). In rest puteti face orice combinatii doriti.
Utilizari ale sosului:
Sos langa orice friptura de carne sau carne preparata la grill (porc, vita, pui, peste - in special pestele gras)
Dressing pentru salate, mai ales uleiul aromat care va ramane in borcan este bun pentru asa ceva.
Marinata pentru orice fel de carne.
Este recomandat sa consumati sosul in decurs de 1 saptamana de la preparare. Desi el rezista mai mult fara a se strica, unele arome vor deveni mai pregnanate si sosul va capata un gust neplacut.