Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Fapt divers
Editorial
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Religie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
18668
De la 07 Ianuarie 2003
122878735

Reţeta zilei: Gem şi nectar de corcoduşe galbene

  • 9 September 2015, 23:00
Ingrediente: Pentru ~12 borcane de 350 g aveti nevoie de: 6 kg de corcoduse bine coapte, 1,5 kg zahar pentru gem, 200 g zahar pentru nectar, 1 plic sare de lamaie, 2 plicuri gel fix 3:1.
Mod de preparare: Nu stiu de ce corcodusele sunt considerate un fel de cenusarese printre fructe. Le vad cum cad pe jos langa borduri, santuri, in gradini si nu prea le aduna nimeni. Sunt printre preferatele mele. Prepar din ele o multime de bunataturi, incepand cu compoturi foarte aromate, gem, chiselita, sirop si nu in ultimul rand, sa va spun un secret: tuica de corcoduse este chiar mai buna decat cea de prune.
Se pun corcodusele in apa rece, se spala bine si se scot din apa bine scurse, direct intr-o oala mare. Adaugati 500 g zahar si puneti oala la fiert la foc mic, amestecand din cand in cand, cam o ora.
Dati corcodusele cu tot cu zeama printr-o sita cu gauri mai mari si puneti la fiert totul, la foc mic, inca 15-20 minute, sa se mai lege. Amestecati 1 kg de zahar cu gel fix si sarea de lamaie, adaugati totul peste gem si mai fierbeti 3-4 minute (conform indicatiilor de pe plic).
Samburii si cojile care raman de la prepararea gemului nu sunt uscate, mai au multa pulpa de fruct. M-am gandit sa prepar din ele un nectar si surpriza: a iesit mai bun decat cel de caise. Asa au crezut toti cei care l-au gustat, ca este de caise. Am pus la fiert totul cu 2 litri de apa si 200 g zahar tos. Dupa ce a dat un clocot, am strecurat din nou zeama, au ramas doar cojile si samburii. Dupa ce s-a racorit, am pus nectarul la rece in sticle.
Se poate bea si cu putina apa minerala sau sifon, daca vi se pare prea dulce, sau puneti mai putin zahar.
Puneti borcanele curate si uscate intr-o cratita, pe un servet de bucatarie, apoi puneti apa pana la 4-5 cm inaltime si puneti cratita pe ochiul mic al aragazului, langa oala in care fierbe gemul. Cand s-au infierbantat borcanele, puneti gemul cu un polonic pana se umplu cat mai bine, sa ramana cat mai putin aer. Gemul pare moale, dar cand se raceste se leaga bine. Puneti capacele si duceti borcanele cu tot cu cratita langa locul unde vor sta la perne. Luati fiecare borcan in mana intr-un prosop si strangeti foarte bine capacul, apoi puneti-le pe toate in cuib. Acoperiti cu perne si paturi sa stea la sterilizat pana a doua zi.
Etichetati-le si puneti-le in camara.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscopul zilei de 10.09.2015
Bancul zilei: Adevărata doamnă
Pompierii botoşăneni - 175 ani în slujba comunităţii
Oare ce amuşină prin Parchet fostul procuror Aurel Simion?
De cine îşi ascunde PNL Botoşani candidaţii?
Ioan Rotundu
Botoşani: Săteni din Smârdan pedepsiţi de primar să nu ajungă la ogorul din câmp
Ioan Rotundu
Papa Francisc a permis unui ansamblu coral sa inregistreze un album in Capela Sixtina
Victor Ponta anunta o strategie de crestere a salariului minim: 1.300 de lei din iulie 2016 si 1.400 de lei din ianuarie 2017
Rusia avertizeaza Bulgaria ca vor exista "consecinte" dupa refuzul acordarii dreptului de survol
Pleaca Ponta? Vine Oprea? Evenimentele se precipita, posibile evolutii si scenarii
Rusia trimite nave, avioane si trupe in Siria
La DNA, tinerii i-au cântat lui Oprescu "Mulţi ani primească"
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog