Ingrediente: 4 kg de vinete mici( 4-5 cm lungime), 400 grame nuci 1/4 pahar sare, 1 capatana de usturoi, 3-4 ardei iuti, ulei de masline cat sa umple borcanele( cca 3 l), 2 linguri de boia dulce de ardei.
Mod de preparare: Vinetele se spala si le se taie codita. Intr-o cratita mare se pune apa la fiert si cand aceasta clocoteste se adauga vinetele. Se lasa la foc mediu cca 25 de minute.
Se scot vinetele pe o tava si se lasa sa se raceasca. Se cresteaza vinetele si in buzunarul obtinut se introduce putina sare. inclina tava cu vinetele si se acopera cu o alta tava pe care se pune o greutate pentru a se scurge plusul de lichid. Se lasa la scurs o zi.
Se pregateste umplutura pentru vinete. Intr-un mojar se zdrobeste usturoiul taiat marunt cu 2 linguri de sare , apoi se adauga nucile care se zdrobesc in continuare.
Intr-un bol se pun usturoiul si nucile zdrobite si se adauga restul de sare, ardeiul iute macinat, boia dulce si se amesteca bine.
Se taie codita vinetelor si se umplu; se aseaza in borcane concentric. Borcanele se pun pe o tava cu gura in jos pentru a se mai elimina plusul de lichid care rezulta. Se lasa astfel 2 zile pana nu se mai scurge apa.
Se umplu borcanele cu ulei de masline si se inchid. Se consuma dupa 1 luna. In general se foloseste uleiul de masline rafinat(spaniol) , deoarece este mai ieftin, avand in verede ca este nevoie de cantitati mari.
Pofta buna!