Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Economic
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Publicitate
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7440 lei
1 USD = 4.1547 lei


Număr accesări
Astăzi:
6782
De la 07 Ianuarie 2003
67682873

Rezervele valutare ale BNR au urcat la 32,7 miliarde de euro

  • la ce e bună rezerva BNR şi la ce nu se poate utiliza
  • 1 April 2011, 23:00
Joi, 31 martie 2011, rezervele valutare ale BNR se situau la nivelul de 32,7 miliarde euro, faţă de 32,06 miliarde la 28 februarie 2011, a anuntat Banca Centrala intr-un comunicat remis HotNews.ro. Potrivit documentului, in cursul lunii intrarile la rezerve au fost de 1,72 miliarde de euro, iar iesirile de 1,02 miliarde. Scopul rezervelor este de a spori credibilitatea unui stat si a-i oferi posibilitatea sa se împrumute în conditii bune pe pietele externe.
"Rezerva este un element de credibilitate. Şi pe plan internaţional, se aplică un proverb românesc, că ban la ban trage. In măsura în care o ţară are o rezervă internaţională, poate să atragă alţi bani", a declarat Isarescu.
Intrarile au fost reprezentate de alimentarea conturilor Finanţelor (inclusiv tranşa a IV-a a împrumutului de la Comisia Europeană), modificarea rezervelor minime în valută ale bancilor, alimentarea contului Comisiei Europene, precum si venituri din administrarea rezervelor internaţionale.
Ieşirile au fost de 1,02 miliarde euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi aferente datoriei publice externe directe şi garantate de stat precum şi deprecierea dolarului american şi lirei sterline faţă de euro cu impact asupra diminuării valorice a părţii din rezerva internaţională denominată în aceste două valute.
Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 3.356 milioane euro. Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 31 martie 2011 au fost de 36,123 miliarde euro, faţă de 35,467 miliarde euro la 28 februarie 2011. Plăţile scadente în luna aprilie 2011 în contul datoriei publice externe, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor Publice, însumează 128,12 milioane euro.
La ce e buna rezerva si la ce nu se poate folosi?
Problema rezervelor BNR a fost uneori haotic abordata de economisti si politicieni, o parte dintre acestia propunand ca in locul taierilor salariale sau ale pensiilor cheltuielile statului să fie acoperite din respectiva rezerva.
Banca Centrala a atras atenţia că acest lucru nu este posibil, Guvernatorul Mugur Isărescu explicand că Banca Centrala nu poate finanţa în mod direct deficitul bugetar, întrucât regulile europene interzic acest lucru. El a adăugat că, şi dacă ar fi legală, o finanţare din rezervele internaţionale a deficitelor bugetare ar conduce la o reducere drastică a capacităţii statului de a se împrumuta de pe pieţele externe. "Cand te imprumuti, in spatele creditului trebuie să fie o garanţie, că are cu ce să le dea cândva înapoi.
Toate aceste împrumuturi n-ar fi fost posibile dacă ţara n-avea rezerve", a declarat Guvernatorul, adaugand ca întreaga rezerva de aur a României s-ar epuiza într-un singur an, daca ar fi directionată catre acoperirea deficitului sistemului de pensii.
Isarescu: scopul rezervelor internaţionale este de a spori credibilitatea si a oferi posibilitatea unor împrumuturi în conditii bune pe pietele externe
Guvernatorul a explicat că scopul rezervelor internaţionale in valuta si aur este de a spori credibilitatea unui stat si a-i oferi posibilitatea sa se împrumute în conditii bune pe pietele externe, de a consolida credibilitatea politicii economice, a politicii monetare şi a celei de curs de schimb.
"Rezerva este un element de credibilitate. Şi pe plan internaţional, se aplică un proverb românesc, că ban, la ban trage. Deci, în măsura în care o ţară are o rezervă internaţională, poate să atragă alţi bani. Corecţiile care se doresc a fi evitate acum, prin utilizarea rezervei, sunt imposibil de făcut prin utilizarea rezervei.
Pentru că, pe deoparte, am utiliza rezerva, să zicem, pentru plata unor obligaţii sociale: pensii şi aşa mai departe. Dar, pe de altă parte, statul nu s-ar mai putea împrumuta, pentru a acoperi deficitul bugetar, utilizat exact pentru aceste scopuri".
Guvernatorul a subliniat că oricum 80% din profitul obţinut de BNR din gestionarea rezervei, respectiv din dobânzi obţinute de la instituţiile unde aceasta este depozitată, merge către bugetul de stat. Anul trecut, această contribuţie s-a ridicat la 300 de milioane de euro, adică circa 25 de milioane de euro pe lună, care este echivalentul a 150 de mii de pensii medii.
Deficitul bugetului de asigurări sociale, de pildă, este unul structural, nu temporar, şi nu poate fi corectat pe termen lung printr-o injecţie de lichidităţi din partea BNR. În plus, acesta se ridica la un moment dat la trei miliarde de euro, adică toată rezerva de aur a României.
„Dacă nu-l corectezi va trebui să plăteşti, în fiecare an, trei, patru, cinci miliarde de euro, pentru că deficitul va creşte. Rezerva de aur ar ajunge un singur an", a adăugat Isărescu.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (0)]


Horoscop
Bancul zilei: Bulă şi negresa
Au fost reluate lucrările la principalul pod din comuna Lunca
Caricatura zilei
Botoşăneanca Turcan susţine plafonarea salariilor la profesori
Dan Diaconescu a rămas fără partid
Mandat de arestare emis pe numele celui mai bogat om de afaceri din Alba
Rusia va desfiinţa 3 depozite cu muniţie din Republica Moldova
Codul Muncii a fost publicat in Monitorul Oficial.
Vezi principalele modificări care vor intra în vigoare la 1 mai
Botezi? Gasesti la noi tot ce ai nevoie pentru crestinarea pruncului!
100 de milioane de dolari pentru o casă în California
Masacru la un Birou ONU din Afganistan
Singurul sanatoriu TBC din judeţ a fost desfiinţat
Profesorii botoşăneni nu renunţă la salariile lor majorate
Spitalul din Truşeşti a dispărut de pe lista căminelor de bătrâni
Paul Onişa se delimitează de USL
Ţurcanu susţine că precetul este părtinitor
PDL este acuzat de hărţuirea aleşilor liberali
Urban Serv Botoşani - spot publicitar
Doina Melinte a supervizat alegerile în PDL Botoşani
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Botezi? Gasesti la noi tot ce ai nevoie pentru crestinarea pruncului!