Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Economic
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
14806
De la 07 Ianuarie 2003
122874873

Robotul Curiosity a găsit o albie de râu secat pe suprafaţa planetei Marte

  • 28 September 2012, 23:00
Robotul Curiosity al NASA a gasit o albie de rau secat, dovada ca suprafata planetei Marte a fost traversata candva de o sursa de apa, informeaza NASA. Potrivit Agentiei Spatiale Americane, desi existau deja dovezi ale existentei apei pe Marte, imaginile cu rocile specifice albiei unui rau sunt primele de acest fel. Oamenii de stiinta studiaza imaginile cu pietre cimentate in conglomerate (roci sedimentare formate din sfărâmăturile rotunjite ale unor roci mai vechi). Dimensiunile si formele pietrelor ofera indicii cu privire la viteza si directia de curgere a raului.
"Din marimea pietrisului pe care l-a transportat, putem sa deducem ca apa se misca cu aproximativ 0,9 metri pe secunda, si ca adancimea era undeva intre glezna si sold", a declarat William Dietrich de la Universitatea din California, Berkeley, unul dintre oamenii de stiinta din cadrul proiectului Curiosity.
"Au fost scrise multe lucrari despre canalele de pe Marte, cu ipoteze diferite legate de fluxul apei din acestea. Insa aceasta este prima data cand vedem pe Marte, cu adevarat, pietris transportat de apa. Este o tranzitie de la speculatii cu privire la dimensiunea aluviunilor la la observarea lor directa", a adaugat Dietrich. Albia raului a fost gasita intre partea de nord a Craterului Gale si poalele Muntelui Sharp, un munte din interiorul craterului.
"Formele (rocilor - n.r.) spun ca au fost transportate, iar dimensiunile lor spun ca nu ar fi putut fi transportate de vant. Au fost transportate de apa", a declarat un alt membru al echipei Curiosity, Rebecca Williams de la Planetary Science Institute din Tucson, Arizona
"Un curs de apa poate fi un mediu propice vietii", a declarat John Grotzinger, de la California Institute of Technology din Pasadena adaugand ca "nu este prima noastra alegere in ceea ce priveste un mediu favorabil conservarii organice. Ne indreptam in continuare catre Muntele Sharp, dar aceasta este o asigurare ca am gasit deja primul mediu potential propice vietii."
Prima misiune a robotului Curiosity pe Marte, de doi ani, investigheaza daca zonele din Craterul Gale au oferit candva conditii de mediu favorabile pentru viata microbiana.
NASA Jet Propulsion Laboratory, o divizie de la Caltech, a construit robotul Curiosity si gestioneaza proiectul Mars Science Laboratory pentru NASA.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Iluzionistul şi papagalul
Procesul este inevitabil şi rapid. Trebuie să ne înscriem în el
Franţa: Bugetul pentru anul 2013 vizează măsuri de austeritate de 36,9 miliarde de euro
David Cameron, acuzat că ar fi amânat o discuţie cu Barack Obama pentru un meci de tenis
Spune-i preşedintelui Obama că îl sun eu înapoi
Parcă ar fi fost pus să o facă. Privatizarea Oltchim, împudică
Sunt investitori interesaţi de Oltchim
dacă se poate mai ieftin prin altcineva, de ce nu?
Bufonerii jignitoare pe bani publici
ioan Rotundu
Ţurcanu bagă adânc mâna în bugetul CJ
cine împarte, parte-şi face
Ţurcanu loveşte necruţător în protecţia pensionarilor
deşi înfiinţată prin HG pentru a proteja pensionarii, , SC „Umanitatea” este desfiinţată ilegal
Prefectul a deschis dansul la Ziua Pensionarilor
Macaleţi nu ştie nimic, gândeşte scurt şi vorbeşte şi mai scurt
Botoşani: „Împăratul” Ţurcanu vrea să facă ordine la Nova Apaserv
Trei cazuri de rabie la animale într-o singură săptămână
Inspectorii PC au luat la purecat băuturile spirtoase
Mulţi şomeri, puţine angajări
Şmecherii ale producătorilor menite să ne păcălească
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog