Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Religie
Important
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
4975
De la 07 Ianuarie 2003
122890624
Romania Libera:

A fost Maica Tereza aromâncă?

  • 14 January 2011, 23:00
Unul dintre cei mai importanţi sfinţi ai vremurilor contemporane, unanim respectată în toată lumea, are origini româneşti, scrie Virgil Lazar in Romania Libera, preluata de Romanian Global News.
Maica Tereza a fost unul dintre apostolii vremurilor moderne. Ea a fost admirată de Papa Ioan-Paul al II-lea, care a şi beatificat-o pe călugăriţa originară din Balcani pe data de 19 octombrie 2003, la şase ani după trecerea sa la cele eterne. De asemenea, Maica Tereza este prima personalitate cu origini româneşti care a primit Premiul Nobel pentru Pace, în anul 1979. Din păcate, personalitatea ei este puţin cunoscută în România.
Maica Tereza este una dintre cele mai cunoscute figuri ale creştinismului contemporan. Ea este un simbol revendicat de mai multe culturi din Balcani: de cea turcă, de cea macedoneană, de cea albaneză şi de cea română. Însă dimensiunile personalităţii sale sunt universale, pentru că ea este considerată un model pentru întreaga societate
contemporană. Ea a avut certe origini româneşti, dacă luăm în calcul faptul că, potrivit celor mai mulţi etnologi, aromânii sunt o ramură - una dintre cele mai nobile şi mai greu încercate - ale poporului român.
O viaţă zbuciumată
Maica Tereza s-a născut în Imperiul Otoman, la Skopje, capitala Macedoniei de azi, în anul 1910. Ea a fost botezată cu numele de Agnes Gonxhe Bojaxhiu, adică, citit, Agneza Goncea Boiagiu. Tatăl său, Nikolle, adică Nicolae, era aromân. Mama sa, Drana, era albaneză. Familia Boiagiu s-a mutat în Albania, pe malul Lacului Scutari, într-o zonă locuită de un amestec de populaţie aromână, albaneză şi slavă. Nicolae Boiagiu a fost implicat în politică şi a luptat pentru formarea unei Albanii federale, în care aromânii să aibă un cuvânt important de spus. Se pare
că el a murit de inimă rea în anul 1919, când a aflat, la finalul primului război mondial, faptul că oraşul Skopje a fost atribuit Iugoslaviei, nu Albaniei.
De la moartea lui, Maica Tereza a pierdut contactul cu rudele aromâne şi a fost crescută de rudele mamei sale în religia catolică. Ea a decis să se călugărească, la vârsta de 18 ani, şi să devină misionară. În anul 1950, ea a fondat, la Calcutta, în India, ordinul Misionarii Carităţii. Cu ajutorul acestuia, ea s-a dedicat slujirii celor mai săraci locuitori ai Indiei, în condiţiile în care, după dobândirea independenţei faţă de Coroana Britanică, India se confrunta cu o situaţie umanitară dezastruoasă. Ea a fondat orfelinate, şcoli şi spitale şi a salvat, astfel, viaţa a mii de copii.
Pentru activitatea sa, Maica Tereza a primit Premiul Nobel pentru Pace în anul 1979. Până acum, este singura personalitate cu origini româneşti care a primit această distincţie. Ceremonia acordării Premiului Nobel pentru Pace pentru Maica Tereza a venit la puţină vreme după ce cardinalul Karol Wojtyla a devenit Papa Ioan-Paul al II-lea. De altfel, Papa Ioan-Paul al II-lea a sprijinit-o constant pe Maica Tereza, iar la moartea ei a început procedurile pentru beatificare. În prezent, în cele peste 200 de aşezăminte înfiinţate de ordinul călugăresc creat de Sfânta Tereza de Calcutta sunt asistate circa un milion de persoane.
A luptat pentru drepturile copiilor
Sfânta de origine aromână s-a implicat activ pentru sprijinirea copiilor şi în lupta împotriva avorturilor. Într-o conferinţă susţinută la Washington DC, ea a spus: „Nu ucideţi copilaşii! Le rog pe toate mamele din lume: dacă nu doriţi un copil , daţi-mi-l mie... Eu îl doresc! Aşa am adoptat peste 3.000 de copii în Calcutta". În România, Maica Tereza a venit de două ori, prima dată în anul 1990, când ordinul Misionarii Carităţii a deschis un orfelinat în Bacău, apoi a revenit în anul 1992. Cu aceste prilejuri, ea a pomenit despre originile sale româneşti.
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Băsescu şi al 200.lew Congres PDL
Caricatura zilei: Venzina... bat-o vina!
Locuinţă salvată de pompieri
A vrut să facă grătar, dar a dat foc la casă
Porc salvat de pompieri dintr-un beci
Zeci de mii de ţigarete confiscate în această săptămână
Vadim Tudor a depus plângere la Parchet privind hackeri ce "atacă" site-urile publicaţiilor sale
Adrian Nastase a recuzat-o din nou pe judecătoarea Ioana Bogdan
Alianţa PNL-PSD-PC reprezintă un interes general al naţiunii române
Papa Ioan Paul al II-lea va fi beatificat pe 1 mai
Nu voi susţine acordarea de ajutoare sociale pentru cei care au capacitate de muncă
Nicio mămică nu va fi concediată pe timpul concediului de creştere a copilului
Oracolul prorus de la Bucureşti încearcă iar să facă jocuri la Chişinău
Componenţa Guvernului de la Chişinău a fost definitivata
Vădana din fruntea Dorohoiului
Locul unde Eminescu s-a întors din eternitate
Creşte numărul şomerilor
Au apărut probleme financiare pentru cei din învăţământ
Două spitale din Botoşani au introdus taxă de intrare
Se pregăteşte teren pentru directorul Spitalului de recuperare
Ţâbuleac este cel mai mincinos şi cel mai ridicol om
declară şeful liberalilor botoşăneni
Tractoristul primar Gireadă asemuit cu stemul bielă-manivelă
apreciază senatorul Liviu Câmpanu
Răzvan Rotaru se burică din nou la Flutur
doar, doar l-o băga în seamă
Prefectul a cerut consilierilor judeţeni bani buni pentru yile rele
„Solicitarea este şocantă, chiar aberantă”
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog