Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Economic
Editorial
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
12762
De la 07 Ianuarie 2003
122898411

România este vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Dezbateri Academice

  • 5 January 2014, 23:00
Echipa Romaniei, formata din covasneanul Radu Cotarcea si clujeanul Octavian Buta, reprezentand Universitatea Babes-Bolyai, a obtinut titlul de vicecampioana mondiala la Campionatul Mondial de Dezbateri Academice, organizat in India, informeaza Mediafax. Radu Cotarcea a mai obtinut si locul al VI-lea din lume la vorbitori la Campionatul Mondial de Dezbateri Academice, de la Chennai, India.
Potrivit coordonatorului organizatiei Saint George Debate Club, din Sfantu Gheorghe, Madalin Guruianu, la Chennai (India) a fost organizat Campionatul Mondial de Dezbateri Academice, concurs la care au participat sute de echipe din intreaga lume, care s-au confruntat cu argumente, pe motiuni extrem de controversate, finala campionatului avand loc vineri. Guruianu a mentionat ca Romania a participat cu trei echipe si a reusit o performanta "rara", avand una dintre ele in finala, Radu Cotarcea si Octavian Buta, alta echipa care s-a oprit in semifinale, formata din Ioana Stupariu si Calin Muresanu, o a treia echipa, formata din debutantii Flaviu Miron si Bogdan Gliga, oprindu-se in grupe, acestia din urma fiind castigatorii din acest an de la Saint George City of Debate.
Conducatorul delegatiei Romaniei a fost arbitrul clujean Adi Ghite, presedintele executiv al altei organizatii de profil, Ardor Transilvania, cu sediul la Cluj, iar cei cinci tineri clujeni, impreuna cu covasneanul Radu Cotarcea, au reprezentat Universitatea Babes Bolyai. Coordonatorul Saint George Debate Club a mentionat ca titlul de vicecampioni mondiali obtinut de Radu Cotarcea si Octavian Buta pentru Romania vine dupa ce tot ei reusisera o performanta similara la Europenele din acest an.
"Ambele reusite au venit dupa o asteptare de sase ani, atunci cand clujenii Dan Cristea si Nicoleta Lupea reuseau marea si greu de egalat performanta de a obtine si titlul mondial, si cel european in 2009", a mai spus Guruianu.
El a precizat ca Radu Cotarcea a obtinut si locul al VI-lea din lume la vorbitori, la Campionatul Mondial de Dezbateri Academice, de la Chennai, India.
"Participant pentru a treia oara la aceasta competitie, tanarul Radu Cotarcea, din Sfantu Gheorghe, a confirmat statutul de cel mai bun debater al momentului din Romania, titlu obtinut in decembrie la Turneul Campionilor din Bucuresti, atat la individual, cat si pe echipe. Suntem convinsi ca datorita unor asemenea performeri atat Romania, cat si Sfantu Gheorghe se pot si trebuie sa se mandreasca, ei fiind modelele autentice de promovat pentru tanara generatie", a subliniat Guruianu.
Campionatul Mondial de Dezbateri Academice este cea mai mare competitie de dezbateri din lume, editia precedenta desfasurandu-se la Cape Town, in Africa de Sud.
La actuala editie a Campionatului Mondial de Dezbateri Academice, care s-a desfasurat in perioada 26 decembrie 2013 - 4 ianuarie 2014, au fost peste 350 de echipe participante. Debate Club Sfantu Gheorghe (Saint George Debate Club) face parte din Asociatia Romana de Dezbateri, Oratorie si Retorica (ARDOR), o organizatie neguvernamentala, non-profit, infiintata in anul 1998. Din 2002, ARDOR are o structura descentralizata, fiind compusa din sase organizatii regionale: ARDOR Banat, ARDOR Transilvania, ARDOR Muntenia, Asociatia Transilvana Disputa -in limba maghiara, Asociatia de Educatie Sociala si Clubul de Dezbateri Academice Iasi, care au aceeasi misiune: sustinerea educatiei prin dezbateri, promovand dialogul argumentat si gandirea critica.
In cei peste 12 ani de la infiintare, mii de studenti si profesori din cele cateva zeci de cluburi de debate din licee si universitati compun comunitatea ARDOR la nivel regional, national si international.
Debate Club Sfantu Gheorghe a organizat, in primavara anului trecut, cea de-a saptea editie a concursului national "Saint George, City of Debate", la care au participat peste 300 de concurenti.
Debate - ul este o forma structurata de dezbatere educationala, compusa formal din echipe cu un numar egal de membri. Acestia sunt pusi in situatia de a pune in valoare "pro" si "contra" argumente diferite pentru ambele fatete ale unor chestiuni asupra carora oamenii, desi bine intentionati, pot fi in dezacord.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop general 2014
Gastronomie: Fasole făcăluită
Bancul zilei: Eroul din Afganistan
Ucraina: Inca o statuie a lui Lenin a fost dărâmată şi distrusă
Grecia va conduce UE in stil spartan, în următoarele 6 luni
BNR şi-a numărat banii puşi "la ciorap"
Protocolul USL, doar pe hârtie în 8 judeţe
PSD şi PNL si-ar fi format alte majorităţi
Tabloidele britanice ar trebui să-i mulţumească României
Un nou protest la Pungeşti: Localnicii acuză presiunile jandarmilor
Agheasma malefică
Ioan Rotundu
Don Juan de Alaska bântuie prin Botoşani
Ioan Rotundu
Lumea lu' Rotundu: Chemarea străbunilor IV
Botoşani: Ţurcanu atacă în forţă politica anului 2014
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog