Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Editorial
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Caricaturi
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
19689
De la 07 Ianuarie 2003
122879756

Romania va inregistra una dintre cele mai mari cresteri economice din Europa emergenta

  • - 3% in 2015 si 3,2% in 2016
  • 14 May 2015, 23:00
Romania va inregistra in acest an una dintre cele mai rapide cresteri economice din Europa emergenta, de 3% in 2015 si 3,2% in 2016, sustinuta de redresarea zonei euro, potrivit noilor estimari ale Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) publicate joi si citate de Mediafax.
Institutia financiara a imbunatatit usor, cu 0,2 puncte procentuale, estimarea referitoare la cresterea economica a Romaniei in 2015, de la 2,8%.
Potrivit BERD, reducerile recente si viitoare ale ratelor dobanzilor in Romania, permise de incetinirea inflatiei determinata de scaderea preturilor energiei si alimentelor, vor continua sa stimuleze cererea interna in 2015 si 2016.
Cresterea increderii in industrie si reducerea stocurilor ar putea conduce la cresterea investitiilor din Romania, dupa doi ani.
Totodata, scaderea din ultima perioada a imprumuturilor neperformante, in urma politicii proactive a bancii centrale in domeniul provizioanelor, este de asteptat ca ajute la revenirea creditarii.
BERD anticipeaza si o crestere a cheltuielilor guvernamentale, pentru o absorbtie mai mare de fonduri europene, care ramane cea mai scazuta din UE.
Pe ansamblu, toate aceste evolutii ar trebui sa contribuie la cresterea cererii interne din Romania, considera BERD.
Inflatia medie anuala va ramane la un nivel de 0,5% in 2015, ca urmare a reducerii TVA pentru produsele alimentare, dar si ca efect al preturilor scazute ale marfurilor.
Romania este inclusa de BERD intre tarile din Europa de Sud-Est, alaturi de Albania, Bosnia si Hezegovina, Bulgaria, Cipru, Grecia, FYR Macedonia, Kosovo, Muntenegru si Serbia. In aceasta regiune, BERD prognozeaza, excluzand Cipru si Grecia, o crestere economica de 2,3% in 2015 si 2,8% in 2016. Incluzand Cipru si Grecia, cresterea din regiune este anticipata la 1,3%, respectiv 2,4%.
Grecia, cel mai nou beneficiar al investitiilor BERD, este grav afectata de temerile ca tara ar putea intra in incapacitate de plata si chiar sa iasa din zona euro. Pentru 2015 BERD estimeaza ca economia elena va stagna, iar in 2016 va avansa cu 2%.
Scenariul de baza al BERD este ca Grecia va reusi sa evite masurile politice drastice si, cu ajutorul unor reforme suficiente, sa revina la crestere si sa isi asigure continuarea sprijinului financiar din partea comunitatii internationale.
Pe ansamblul celor 35 de state unde BERD este prezenta, institutia financiara anticipeaza stagnare in acest an, urmata de o crestere economica de numai 1,4% in 2016.
Estimarea mascheaza insa diferente regionale mari, noteaza BERD.
In Europa Centrala si Regiunea Baltica (CEB), estimarile referitoare la Polonia, Slovenia, Slovacia si Ungaria au fost imbunatatite, reflectand efectul masurilor de stimulare din zona euro, care s-a adaugat preturilor scazute ale petrolului.
Regiunea CEB va inregistra o crestere de 2,9% in 2015, comparativ cu estimaarea din ianuarie, de 2,6%. Pentru 2016 este anticipat un avans de 3%.
Perspectivele de dezvoltare pot fi afectate insa de instabilitatea provocata de situatia din Grecia.
Prin contrast cu programul de suplimentare a lichiditatilor din zona euro, inasprirea conditiilor monetare in SUA, asteptata in prezent la inceputul anului viitor, va spori presiunile asupra pietelor emergente dependente de intrarile de capital si de necesarul mare de refinantare a datoriilor denominate in dolari.
In acelasi timp, recesiunea profunda din Rusia are un impact peste asteptari in tarile cu care are legaturi economice puternice. Din acest motiv, BERD a inrautatit estimarile pentru Europa de Est, Caucaz si Asia Centrala.
Potrivit BERD, economia Rusiei se va contracta cu 4,5% in acest an si cu aproape 2% in 2016, urmand ca tara sa fie afectata o lunga perioada de timp de crestere lenta sau stagnare. Preturile scazute ale petrolului si sanctiunile si-au pus amprenta pe o economie deja slaba, cu probleme structurale profunde.
In Ucraina, intreruperea activitatilor economice in estul tarii, impactul negativ al deprecierii grivnei, politicile economice de austeritate si majorarea ctarifelor la energie, precum si contractarea creditelor vor mentine presiunile asupra economiei in acest an.
Banca anticipeaza ca economia ucraineana se va contracta in acest an cu 7,5%, peste estimarea din ianuarie a unui declin de 5%. Daca situatia de securitate nu se va inrautati, este posibil ca economia sa creasca cu 3% in 2016.
In Turcia, care a devenit anul trecut cel mai mare beneficiar al investitiilor BERD, banca prognozeaza o crestere economica de 3% in 2015 si 2016, cu mult sub potentialul pe termen lung al tarii. Potrivit BERD, Turcia este un exmplu de tara prinsa intre politicile monetare divergente ale zonei euro si Statelor Unite.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei. Poliţistul credincios
Reţeta zilei: Pulpe de pui învelite în piure de cartofi
Horoscopul zilei
Botoşani: O nouă manipulare pusă la cale în CL Frumuşica
manipulatorii sunt secretarul Petru Anton şi consilierul liberal Sorin Ţapu
Legi imorale
Caricatura zilei: Ponta şi grecii
"Marsul Cavaleriei" prin satele Romaniei
Cum au trecut blindatele si elicopterele americane printre ciulinii Baraganului
Dezbateri aprinse in Parlamentul de la Chisinau dupa expulzarea lui George Simion
liderul platformei unioniste Actiunea 2012
Fostul deputat William Branza, pus sub control judiciar, dupa ce a fost audiat la DIICOT
Traian Basescu arata cu degetul la Ilie Sarbu in scandalul Codului Silvic
Ponta, vezi ca mortul este in familia ta / E anormal ce s-a intamplat, Consiliul Concurentei nu are o relatie institutionala din proprie initiativa cu presedintele
Braila a ramas fara politisti de circulatie si a cerut ajutorul Galatiului
dupa ce 26 de agenti sunt cercetati pentru luare de mita
Guvernul mai vrea un card - acum pentru tinerii fara ocupatie
L-au afumat, că i-a trecut sperietura
Ioan Rotundu
Mihalache reactioneaza in cazul Schweighofer
Manipulare. Cine e in spatele ei se vede tot mai tare
Klaus Iohannis, despre legea votului prin corespondenta
Sunt nemultumit de modul in care e gestionat acest proiect
Holzindustrie Schweighofer: Nu am amenintat niciodata Guvernul cu initierea de litigii internationale
Cum se lauda in 2013 Victor Ponta cu o investitie Holzindustrie
Firma austriaca, nominalizata intr-o lista scurta de investitii strategice. PLUS: Cum l-a decorat Ion Iliescu in 2004 pe patronul companiei
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog