Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Fapt divers
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
3621
De la 07 Ianuarie 2003
122889270

Romania, exportatoare de forta de munca inalt calificata:

  • 15.700 de medici romani, 15.000 de cercetatori romani si numerosi IT-isti lucreaza in strainatate. De ce pleaca specialistii
  • 15 December 2017, 23:00
Romania se numara printre tarile care exporta forta de munca inalt calificata, in special in domeniile cercetare, medicina si tehnologia informatiei, arata studiul "Emigratia fortei de munca inalt calificate din Romania. O analiza a domeniilor cercetare - dezvoltare, medicina si tehnologia informatiei si a comunicatiilor", realizat de Asociatia Romana pentru Promovarea Sanatatii, in cadrul proiectului EMINET - Dezvoltarea unei retele de organizatii active in domeniul migratiei. Potrivit studiului, 15.700 de medici romani, 15.000 de cercetatori romani si numerori IT-isti lucreaza in strainatate.
Principalul motiv care a determinat decizia de a emigra a specialistilor din cele trei domenii analizate, asa cum releva studiul, nu este venitul prea mic. Cel mai des invocate de specialisti au fost, in aceasta ordine: coruptia, lipsa oportunitatilor de dezvoltare profesionala, avansarea in cariera nebazata pe merite profesionale, birocratia din institutiile publice, veniturile mici si lipsa infrastructurii/echipamentelor tehnice.
Romania are nevoie de specialisti in formarea carora a investit, insa nu-i poate opri, deoarece libera circulatie si posibilitatea obtinerii unui nivel de trai mai bun atrag resursa umana inalt calificata spre statele mai avansate, state care recompenseaza salarial nivelul de calificare si ofera posibilitati de dezvoltare profesionala si personala, arata studiul.
Studiul releva existenta unor diferente in tendintele migratorii inregistrate in cele trei domenii: in timp ce in cercetare-dezvoltare migratia circulatorie si mobilitatea sunt mai accentuate datorita retelelor stiintifice, migratia medicilor tinde sa fie permanenta sau pe termen lung, iar in domeniul tehnologiei informatiei si comunicatiilor (TIC), datorita specificului activitatii si dezvoltarii accentuate din ultimii ani, se remarca atat migratia cat si lucrul la distanta pentru angajatori straini.
Datele privind amploarea emigratiei inalt calificate
In ceea ce priveste cercetarea-dezvoltarea, diaspora stiintifica este alcatuita in prezent din aproximativ 15.000 de cercetatori romani activi in strainatate, pentru care Romania nu a reusit sa construiasca programe eficiente de atragere in tara, de reintegrare sau de angrenare in parteneriate cu cercetatori din tara. In Romania, in ultimii 20 de ani s-a inregistrat o reducere cu circa 30% a numarului de salariati din activitatea de cercetare-dezvoltare. De asemenea, numarul studentilor care au ales in ultimii 10 ani sa studieze in strainatate este de aproximativ 300.000, reducandu-se semnificativ baza de formare a unor noi generatii de ercetatori si perspectivele revitalizarii sistemului romanesc al cercetarii-dezvoltarii si inovarii.
In sistemul medical, conform estimarilor autorilor, aproximativ 15.700 de medici romani isi practica in prezent meseria in strainatate, cu precadere in state din vestul Europei (Germania, Marea Britanie, Franta).
Intr-o declaratie recenta a Societatii Nationale de Medicina de Familie, se mentiona ca deficitul de medici de familie este de aproximativ 600, deci nesemnificativ. Cu ocazia cercetarii intreprinse in 2017 prin proiect, referitor la deficitul de medici pe fiecare judet inregistrat de directiile judetene de sanatate publica, s-a aflat din raspunsurile partiale (24 din 42 de directii au oferit informatii) ca deficitul de medici specialisti era de aproximativ 4.700.
Prea putin se stie despre comportamentul de migratie al specialistilor din domeniul TIC. Specialistii TIC formati in Romania se pare ca lucreaza mai ales in statele UE precum Marea Britanie, Irlanda, Belgia, dar si SUA si Canada. In tara, lucrau in 2014 circa 120.000 de specialisti IT si se estimeaza ca, pana in 2020, cererea va ajunge la circa 300.000, din datele facute publice de Asociatia Patronala a Industriei de Software si Servicii IT (ANIS). Salariul mediu net in domeniu era de 5811 lei in luna ianuarie 2017 (cf. INS), fata de 2300 lei salariul mediu net pe economie.
Recomandari pentru decidenti
Pentru o mai buna gestionare a fenomenului emigratiei, sunt incluse si o serie de recomandari pentru decidenti, cum ar fi aceea de a colecta oficial datele despre romanii emigrati, inclusiv sub aspectele nivel de pregatire, ocupatia, legaturile profesionale cu Romania, precum si recomandarea de a creste fondurile alocate domeniilor inalt calificate afectate de migratie, cum este cercetarea-dezvoltarea si medicina.
De asemenea, sunt extrem de importante proiectele in colaborare cu diaspora, mai ales pentru cercetare si medicina. Pentru ca principalele cauze care au dus la emigratia personalului inalt calificat nu pot fi remediate pe termen scurt si mediu (ex. coruptia din sistemul public), in ambele domenii amintite anterior este necesara incurajarea migratiei circulare, prin proiecte comune cu specialisti din alte tari si schimburi de experienta, stagii etc. In cazul TIC, se recomanda, printre altele, sprijinirea antreprenoriatului sisimplificarea procedurilor birocratice, o mai buna reglementare a dreptului de proprietate intelectuala in legislatie si facilitati fiscale.
Principalele rezultate ale studiului au fost prezentate saptamana aceasta in cadrul conferintei "Migratie si Munca in Romania", organizata de Coalitia pentru Drepturile Migrantilor si Refugiatilor (CDMiR) la Bucuresti. Studiul poate fi accesat la adresa:
Studiul a fost realizat in cadrul proiectului Dezvoltarea unei retele de organizatii active in domeniul migratiei (EMINET), proiect co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Catrenul săptămânii
Ioan Mamaische
Presa-n gura lu' Rotundu: Emisiunea din 15.12.2017
Intervine o rasturnare a valorilor specifice unui stat de drept,
fiind sacrificat interesul general al societatii in favoarea unui interes de grup
In 1994, Eugen Nicolicea cerea ca Regele Mihai sa fie declarat persona non grata pe teritoriul Romaniei
Daniel Morar, despre fotografia in care apare impreuna cu Iordache:
"Nu era o intalnire programata. Mi-a aratat niste modificari la statutul magistratilor asistenti ai Curtii Constitutionale. Nu m-am uitat, pot sa merg si la testul poligraf"
Comisiile de buget-finante, mai multi bani pentru primari:
Cotele defalcate din impozitul pe venit ce se transfera bugetelor locale cresc la 100%
Un nou exemplu despre cum te afecteaza modificarile Codului de procedura penala:
Gigel, functionarul care ia mita la eliberarea fiecarui document si nu mai poate fi arestat
Traian Basescu vrea sa candideze la alegerile parlamentare din 2018 din Republica Moldova
Fostul ministru rus al Economiei, Alexey Ulyukaev, a fost condamnat la opt ani de inchisoare pentru mita
Doua cazuri de false argumente aduse in sustinerea amendamentelor
devastatoare propuse de PSD – ALDE
Flashmob cu oglinzi pe care scrie ”Voi vă vedeţi?”, în faţa sediului PSD din Sibiu
Consiliul de Administratie al Romgaz a decis demiterea directorului general Virgil Metea,
fiind considerat responsabil de prejudicii de 160 de milioane de lei, constatate de Curtea de Conturi/ Este inlocuit cu Emil Cindrea, implicat in dosarul DIICOT "Gaze ieftine pentru InterAgro"
Modificarile aduse Codurilor penale vor paraliza capacitatea de a apara ordinea de drept,
drepturile si libertatile cetatenilor
Horoscopul zilei de 1612.2017
Bancul zilei: Consolarea amantului
„Doctorul” Ionică Nechifor şi masacrul asupra caprelor
Ioan Rotundu
Lumrs lu Rotundu: Eroi sau şarlatani
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog