Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Religie
Reportaje
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
17883
De la 07 Ianuarie 2003
122903532

Românii din Italia strâng semnături pentru modificarea legii votului uninominal

  • 8 August 2008, 23:00
Asociatia Romanilor din Italia (ARI), cu sediul la Roma, anunta inceperea unei campanii de strangere de semnaturi pentru modificarea legii votului uninominal, astfel incat toti cetatenii romani aflati in strainatate la momentul alegerilor generale, prezidentiale sau europarlamentare sa poata vota. In acelasi timp ARI cere mentionarea explicita in lege a posibilitatii de vot prin corespondenta pentru romanii rezidenti in strainatate, transmite un comunicat preluat de Romanian Global News.
Presedintele Romaniei, Traian Basescu, la intalnirea cu reprezentantii comunitatii romanesti din Italia, care a avut loc la Roma pe 31 iulie, a afirmat ca legea votului uninominal nu mai poate fi modificata. Reprezentantii romanilor au reclamat sefului statului faptul ca noua lege nu permite sa voteze decat celor cu domiciliul in strainatate, aflati pe listele electorale. In total, pe listele electorale pentru circumscriptia din strainatate sunt circa 190.000 de romani. In aceste conditii, milioane de cetateni romani nu vor putea vota. Argumentul guvernului si a Comisiei de Cod Electoral a fost acela ca oricum in strainatate au votat intotdeauna putini oameni. Asociatia Romanilor din Italia considera ca votul este un drept fundamental si oamenilor trebuie sa li se ofere posibilitatea de a vota. Daca si unui singur roman, aflat in varful muntelui, nu i se creeaza posibilitatea de a vota, atunci i se incalca un drept. Si daca se incalca dreptul acelui roman, se incalca drepturile tuturor. Este o regula elementara a democratiei. La intalnirea cu presedintele la Roma, unul dintre romanii prezenti a intrebat daca legea nu ar putea fi modificata in cazul in care romanii din Italia ar strange semnaturi. "Pai, strangeti acum 500.000 de semnaturi. Hai, acum", a spus Basescu.
Conform Constitutiei Romaniei, pentru a putea propune modificarea unei legi sunt necesare 100.000 semnaturi, si nu 500.000, asa cum a spus presedintele, incercand sa ne descurajeze. Art. 74 din Constitutia Romaniei spune: „Initiativa legislativa apartine, dupa caz, Guvernului, deputatilor, senatorilor sau unui numar de cel putin 100.000 de cetateni cu drept de vot. Cetatenii care isi manifesta dreptul la initiativa legislativa trebuie sa provina din cel putin un sfert din judetele tarii, iar in fiecare din aceste judete, respectiv in municipiul Bucuresti, trebuie sa fie inregistrate cel putin 5.000 de semnaturi.”
In sprijinul acestei initiative, ARI face un apel catre toate ONG-urile, asociatii ale romanilor din strainatate, romanilor de pretutindeni de a se solidariza pentru ca cetatenii romani din strainatate sa-si redobandeasca dreptul lor de vot. Formularele trebuie transmise la sediul Asociatiei Romanilor din Italia, pe adresa Via del Fringuello 50A, 00169, Roma, Italia. (Romanien Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comunicat de presă
milioane de euro pentru judeţul Botoşani
Cârlanul dolofan şi proţapul buclucaş
(Lucullus)
Avansări în grad la Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Botoşani
Noutăţile contractului colectiv de munca în construcţii în Italia
Sprijin pentru proiectele noi ale Bisericii Sfânta Maria din Atlanta
Apel în numele celor care apără frontierele limbii române
Patriarhia Moscovei intre ignoranta si perfidie imperiala (III)
Program Tele'M Botoşani
Logică de poliţist
Horoscop
Guvernul i-a exclus de la ajutoarele europene chiar pe cei neajutoraţi
Comentariul comentariilor (CLXIV)
(Ioan Rotundu)
Oraşul de sub Meseş şi vestigiile de la Porolissum (II)
Ioan Rotundu
Bătrânii dintr-o comună, terorizaţi de Poliţia Rurală
Conţac dovedeşte că ştie să facă treabă... ca la carte
Pedeliştilor li se va sonda imaginea
Poliţiştii botoşăneni sunt alături de persoanele sinistrate
PSD angajează avocat pentru pensionarii de pe fosta platformă industrială
Parlamentarii botoşăneni ajută sinistraţii
Proiectare gratuită pentru construcţia a 20 de case la Baranca
Un bătrân şi-a omorât nevasta de 66 ani, după care s-a aruncat în fântână
Un italian şi-a ameninţat fosta iubită că îi dă foc la casa din România
Studiu geofizic pentru construirea fântâni în zonele calamitate
Patronii botoşăneni privaţi de credite cu dobândă subvenţionată
„Va ieşi ceva frumos şi trainic în Centrul Vechi”
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog