Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Religie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
11470
De la 07 Ianuarie 2003
122871537

Românii din Seghedin – persona non grata în biserica sârbească

  • 30 April 2010, 23:00
Cu profundă consternare, dar şi cu mâhnire şi indignare, romanii din Seghedin, si in special pastorul lor, Parintele Aurel Becan, au primit hotărârea părintelui Káplán Pál, parohul Seghedinului, de a interzice săvârşirea liturghiei în limba română în biserica ortodoxă sârbă din Seghedin, se arata intr-un material de presa primit la redactie.
„În ultimii 14 ani, în acest oraş, liturghia ortodoxă în limba română a fost oficiată de părintele protopop Aurel Becan, parohul Cenadului, domnia sa fiind, după cunoştinţele noastre, primul preot român ortodox care ţine slujbe pentru românii din Seghedin, în limba română, o singură dată pe lună. Comunitatea românilor din Seghedin a fost totdeauna adânc şi sincer recunoscătoare parohiei ortodoxe sârbe, părintelui Káplán Pál personal, pentru ajutorul frăţesc acordat întru dragostea comună de Hristos şi de credinţa noastră strămoşească, ce ne uneşte.
Comunitatea românească din Seghedin este mică şi este în principal alcătuită din personal diplomatic şi din intelectuali români care lucrează în instituţii din oraş. Bucuria noastră de a fi o dată pe lună, pentru maxim două ore, adunaţi în jurul altarului unei biserici ortodoxe, posibilitatea de a ne ruga împreună, în limba noastră maternă, într-un lăcaş de cult atât de prestigios, cum e biserica ortodoxă sârbă din Seghedin au fost considerate de noi adevărate privilegii, căci din moşi-strămoşi suntem ortodocşi şi români, am crescut şi ne-am format între aceste două coordonate capitale şi ne-am manifestat această bucurie faţă şi de cei pe care i-am crezut fraţii noştri întru credinţă.
Observăm că acest lucru, din motive ce rămân ascunse nouă, a fost deranjant! Nu ne rămâne decât să mulţumim Consiliului Parohial al ortodocşilor sârbi din Seghedin pentru bunăvoinţa şi ospitalitatea de care a dat dovadă, deoarece este dreptul fiecărui proprietar de a primi în casa sa doar pe cel pe care iubeşte. Dar motivele pentru care părintele Káplán Pál ne privează de „folosinţa Sfintei Biserici pentru oficierea particulară a slujbelor în limba română" sunt puerile şi jignitoare. Considerăm că este sub nivelul nostru creştinesc şi uman de a comenta aceste motive, însă atragem atenţia asupra unui aspect, care - nefiind, de altfel, singurul - aruncă o lumină îngrijorătoare mai ales asupra unui preot. Părintele Káplán scrie la un moment dat în incalificabila sa misivă din 23 aprilie 2010, referindu-se la faptul că părintele nostru Aurel Becan ar fi făcut uz de unele instrumente (derizorii din punct de vedere financiar: tămâie şi cărbune) din proprietatea bisericii sârbe: „aţi putea mult mai uşor să le procuraţi din ţara natală".
Ne revoltăm asupra acestui stil de exprimare care dovedeşte cât de puţin cunoaşte părintele istoria acestor locuri şi cât de puţin ştie despre naţionalităţile din Ungaria. Constatăm cu stupoare că părintele paroh nu face altceva decât să folosească acele imagini-stereotip şi acele clişee etnice referitoare la români, care ne duc cu gândul la secolele trecute, la divergenţe, lupte şi mentalităţi demult depăşite, dar care ne dovedesc faptul că nici azi, în secolul al XXI-lea, preconcepţiile nu au dispărut" se mai arata in comunicatul de presa citat, semnat de reprezentantii Comunitatii ortodoxe a românilor din Seghedin.
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


„Natura moartă cu nepot obez” – aplauze furtunoase la scenă deschisă
CAS lasă secţia de cardiologie fără medici specialişti
Reduceri la biletele CFR pentru tineri
În curând, Maternitatea va putea efectua analize medicale gratuite
1 Mai - De la Florar, Arminden la "Paştele Muncitorilor"
Vladimir Putin a propus fuziunea Gazprom şi Naftogaz
TVA-ul nu va creste * FMI ar putea revizui scenariul de creştere economică al României
Îl voi da în judecată pe preşedintele ANI
Includerea clasei a IX-a in ciclul gimnazial, aprobată de Comisia de învăţământ din Camera Deputaţilor
Masacrul de la Smolensk nu a fost accident
Rusia-România, meciul pentru Basarabia
Bancul zilei: Mirarea lui Ion
Horoscop
Ghimpu răspunde obrăzniciei staliniste a lui Lavrov
Văduva lui Toader Buliga, candidat la primăria Răchiţi
Botoşănean prins de italieni cu permis fals
„Taxa de şmecher” la Cadastru, confirmată de controlul ANCPI
Părinţi care nu vor democraţie în şcoală
mutilarea personalităţii copilului este o formulă educaţională acceptată
Trecerea spitalelor la administraţia locală se va face pe bază de control
Părinţii îşi pot ajuta copii să fenteze ora de religie
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog