Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Umor
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
5804
De la 07 Ianuarie 2003
122891453

Românii, cei mai triști oameni din UE

  • 23 April 2018, 23:00
Românii par a fi cei mai triști cetățeni din Uniunea Europeană, problemele personale de sănătate, dar și inegalitatea și injustiția din societatea românească fiind resimțite de către populația României, relevă un sondaj Eurobarometru publicat, luni, de Comisia Europeană.
Sondajul realizat în decembrie 2017 arată că, dintre centățenii tuturor celor 28 de state ale Uniunii Europene, românii sunt în cel mai mic procent fericiți. Referitor la afirmația „în general, mă consider o persoană fericită” doar 13% dintre respondenții din România au spus că sunt „puternic de acord”, cel mai mic procent din UE. 46% dintre români au răspuns că sunt ”de acord”, 11% au spus că nu sunt de acord, 2% au afirmat că sunt într-un „puternic dezacord”, iar 28%, „nici de acord nici în dezacord”.
La polul opus sunt irlandezii: 52% au spus că sunt „puternic de acord” cu afirmația că ei sunt fericiți, iar 45% au răspuns că sunt ”de acord” că sunt fericiți.
Revenind la români, noi nu credem că suntem niște persoane sănătoase, dacă ar fi să ne luăm după rezultatul sondajului european. Doar 17% dintre românii chestionați au spus că sunt „puternic de acord” cu afirmația că starea lor de sănătate este bună, românii ocupând penultimul loc în UE la acest capitol, înaintea letonilor (14%). De asemenea, 40% dintre români sunt „de acord” că au o sănătate bună. În schimb, 15% dintre români nu sunt de acord că ar avea o sănătate bună, iar 3% sunt într-un „puternic dezacord” cu afirmația că ei ar fi într-o stare bună de sănătate.
Altfel, românii nu se plâng prea mult de probleme personale. De exemplu, 13% dintre respondenții din România au spus că locuiesc într-un cartier în totalitate bogat, iar 69% și-au caracterizat cartierul drept ”mediu”. Astfel, percepția pozitivă a românilor pentru cartierele lor este imediat sub media UE, dar deasupra locuitorilor din țări bogate, ca Austria, Germania sau Spania.
De asemenea, românii au o percepție a injustiției din societatea românească, însă aceasta nu este cea mai puternică din Uniunea Europeană. Referitor la afirmația „am încredere că justiția va răzbate mereu asupra injustiției la noi în țară”, respondenții români au spus așa: 4%, „în acord puternic”, 29% „de acord”, 28% „în dezacord”, iar 12% „în puternic dezacord”.
Astfel, în privința sentimentului pozitiv al dreptății din țara lor, românii sunt sub media UE, ca valori, dar sunt 14 state care au o mai mare percepție negativă asupra dreptății în țările lor. Dintre acestea amintim: Grecia, Franța, Bulgaria, Ungaria.
În schimb, românii nu prea cred că în prezent s-au egalizat șansele de reușită în viață, comparativ cu perioada comunistă. Întrebați ce cred despre afirmația că „în prezent șansele de a reuși în viață s-au mai egalizat comparativ cu situația din urmă cu 30 de ani”, doar 3% dintre respndenții din România au răspuns ”puternic de acord”, iar 29% au spus ”de acord”. În schimb, 28% s-au declarat în dezacord cu această afirmație, iar 13% au spus că sunt ”în puternic dezacord”. De asemenea, 25% dintre români nu cred că s-a schimbat ceva în privința șanselor de reușită în viață, în prezent, față de perioada comunistă.
Doar cetățenii din 4 state UE sunt mai sceptici ca noi în privința evoluției echității șanselor de reușită în viață, în țările lor, în ultimii 30 de ani: Grecia, Franța, Croația și Slovacia. La polul opus sunt irlandezii, finlandezii, maltezii și polonezii.
Agentia de stiri GotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Educaţia bunei purtări
Horoscopul zilei de 24.04.2018
Sorina Pintea: "Legea vaccinării trebuie să reprezinte o prioritate.
Avem nevoie de un cadru legislativ pentru binele copiilor noștri"
În Olanda încep testele cu trenuri de marfă semi-autonome
ce se deplasează cu intervenţii minime din partea mecanicilor
Sorina Pintea: "Legea vaccinării trebuie să reprezinte o prioritate.
Avem nevoie de un cadru legislativ pentru binele copiilor noștri"
Ministerul Muncii: În februarie aveam 5,03 milioane de pensionari/Pensia medie-1072 lei
Klaus Iohannis: Am decis să încerc o mediere între guvern și BNR, îi voi invita la Cotroceni
Hărțuirea stradală, pedepsită cu amenzi de până la 100.000 lei - proiect adoptat de Senat
Iohannis, despre mutarea ambasadei la Ierusalim:
I-am explicat doamnei Dăncilă câteva lucruri, în final cred că a înțeles un pic mai bine care sunt problemele / Cine ar forţa o astfel de decizie ar da cu piciorul la peste jumătate de secol de diplomaţie serioasă
Amenzi de până la 2000 lei pentru cei care scot afară din spații publice mame care alăptează
Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu au semnat o declarație de cooperare
cu țările care urmează la Președinția Consiliului UE, după România
Ziua dăruirii sau ziua pomenilor electorale
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog