Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
5305
De la 07 Ianuarie 2003
122890954

Românul şi A DEPINDE

  • 28 November 2006, 23:00
În viaţă, totdeauna depinzi de (câte) ceva. De la stadiul de copil până la final. Copil fiind, depinzi de părinţi, bunici, fraţi, surori. Creşterea sănătoasă a micului român ţine de aceştia, de armonia familială, de starea materială şi spirituală a familiei. Firesc, şi capriciile odraslei tot de aceştia depind, pot sau nu pot fi satisfăcute. Învăţătura depinde de educatoare, de învăţătoare, profesor, de pregătirea şi aplecarea lor, de tactul şi pasiunea dovedite. La adolescenţă, când cerinţele categoriei sporesc, când aspiraţia către independenţă se afirmă, odată cu setea de aventură, este departe de a înceta acţiunea lui A DEPINDE. Intervine şi anturajul, dat de prieteni, gaşcă, amorezi, într-o curgere firească şi de neoprit. O nuntă depinde de miri, de rochia de mireasă, de voal, de zestre, de nuntaşi, de locul desfăşurării şi, cum s-ar putea altfel şi nu în ultimul rând, de iubire. Care iubire depinde şi ea de... Tratarea unei boli, nu este o noutate, depinde de medic, dar şi de cum şi cu ce te duci la el. Este drept, şi de medicamente, de rezistenţa organismului, de voinţa şi de moralul - proprii. Un concediu reuşit, o excursie depind şi ele de cu cine le faci, de mijlocul de transport, de camera hotelului, de starea vremii. Şi, fiindcă am pomenit de aceasta, agricultura, marele domeniu economic, depinde musai de ea. Mama Natură este atotputernică încât are cuvântul hotărâtor.
Şiruri de exemple se pot aduce în argumentarea rolului decisiv în viaţă al lui A DEPINDE. Dependenţele şi interdependenţele nu ocolesc nici o vârstă, nici un moment al vieţii, nici un domeniu, nici o acţiune umană, mare sau mică. Ca locatar la bloc, bunăoară, fiecare depinde de fiecare, cu tot ce implică relaţiile, cu bune, cu rele, cu armonie, cu animozităţi, cu certuri, injurii, bătăi, scandaluri, dând o coloratură aparte mersului convieţuirii, nicicând putând fi cotată drept monotonă. La casă cu curte, tihna, ordinea depind de orătăniile care o mai iau razna, încălcând proprietatea vecinului. Sigur, depind şi de legendara capră a vecinului, trăitoare şi în zilele noastre. Chiar mai abitir. Bunul mers depinde de o grămadă de factori-primar, notar, preceptor, medic, profesor, preot, factor poştal, măcelar, cizmar, frizer, vânzător, şofer, ceferist, telefonistă, soţ, rudă, prieteni, amant, copil, doică, gunoier, croitor, judecător, avocat, poliţist, vameş, dar depinde şi de respect, omenie, serviabilitate, amabilitate, (bună) vecinătate, toleranţă, prietenie, iubire, tovărăşie, civilizaţie ş.a. Pare că acţiunea lui A DEPINDE este îndreptată asupra unei infinităţi. Şi, chiar dacă este mai trist spus, şi la celălalt capăt al vieţii, A DEPINDE face trimitere la popă, sicriu, lumânări, clopot, întristată adunare ş.a., semn că şi aici lucrurile curg tot omeneşte. Asta e! (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


ASP va scoate la concurs posturi pentru medici
Combaterea violenţei asupra femeii
Bătaie pe posturile de directori de şcoli
Şcoala Nr.12 câştigătoare a premiului European Label
Biciclist căzut pe carosabil, luat în primire de un autoturism
Bătrână accidentată de un vehicul hipo
IŞJ aşteaptă echilibrarea bugetară
Citate şi cugetări din Argentina
Strategie juridică
Caltaboşii
Horoscop
Mai aveţi puţin timp!
Botoşanii îi pot oferi lui Băsescu soluţia independenţei energetice
(Cârcotaşul)
Comunicat de presă
Terapie de grup
Sancţiuni drastice pentru operatorii de transport
Organizaţi pentru intervenţia de deszăpezire
Intervenţii pe centre la deszăpeziri
PSD-iştii au dorinţe năstruşnice. Vor helioport la Botoşani
S-au predat amplasamentele la cartierul Bucovina II
Microbuz şi motoscuter pentru agenţii comunitari
Niţură este chemat din nou la bară
Directorii deconcentratelor împinşi de la spate de Instituţia Prefectului
Maraton de concerte a Rapsozilor
Festivalul „Colinda”, un eveniment interjudeţean de amploare
Conservatorii pledează pentru familie, credinţă şi moralitate
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog