Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Sindicate
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
2366
De la 07 Ianuarie 2003
122888015

Românul şi BABA-OARBA

  • 15 November 2006, 23:00
Popularul joc al copilăriei românului continuă se fie practicat şi acum, în zilele noastre, fiind o atracţie şi pentru adulţi. Este chiar ceva mai uşor pentru echipa legată la ochi, căci meandrele vieţii sunt mai numeroase, înlesnind un mai bun ascunziş. Se adaugă drumuri întortocheate şi insuficient luminate, hârtoape care stau în faţa celeilalte echipe, mormanele de frunze ale toamnei, case nealiniate, puzderia de maşini ocupând trotuare, furnicarul uman în mişcare de colo-colo ş.a., factori decisivi în a face jocul mai lung şi mai interesant, cum altfel.
BABA-OARBA are o desfăşurare cotidiană, românul legat la ochi îndreptându-se ades în neştire, necontrolat, razna, în căutarea a ceea ce nici el nu ştie prea bine. Poate fi un ghişeu, un serviciu, o firmă, o bancă, o tarabă, un chioşc, străduindu-se să se mişte în cât mai mare grabă, greu de realizat însă. O masă mare de români se avântă în joaca de BABA-OARBA, chiar dacă aceasta nu atinge (încă) statutul de sport olimpic. Tineretul, în drum spre sau de la şcoală, ameţit de vreun internet-culb, de aburul cafelei, se ciocneşte una-două, se împiedică, dar nu renunţă la frumoasa BABA-OARBA. Politica este, la rându-i, o arenă propice, luată cu asalt şi datorită priceperii, poate native, a românului. Ca la fotbal şi ca la agricultură. Motiv să mai fie odată mândru de sine şi de neamul său. Apoi, aici, în acest domeniu premiile care surâd învingătorului sunt cu adevărat consistente, făcându-i viaţa frumoasă, plină de satisfacţii personale. Lui şi neamului său. Actualmente, BABA-OARBA nu se mai joacă pe mărunţişuri, pietricele colorate, steguleţe, diplome sau cupe. Cu atât mai mult, cea din politică. Fără a nega existenţa hazardului, competiţia îl dă învingător pe cel puternic şi abil. Fără aşa calităţi n-ar avea sens.
Acum, în perspectiva aderării noastre, pentru mulţi români pista este nouă, Europa fiindu-le o necunoscută (încă). Pentru alţii, cei care au avut şi au un contact frecvent cu ea, lucrurile stau ceva mai bine. Ei, dar parcă în faţa lor, pavate, asfaltate, luminate, semaforizate, tot terenul nostru propriu, românesc, este de preferat în marea competiţie naţională a BABEI-OARBE. Sarea şi piperul acestui joc tot mai uşor sunt gustate acasă. Apoi, este posibil ca occidentalii să fie, pentru început, circumspecţi faţă de tradiţionalul nostru joc. S-or dumiri ei, până la urmă. Deci, pregătire cât mai intensă! (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Puneţi-i să scoată panoul, că vă fac de râs!
Comentariu la comentarii (CCVIII)
(Ioan Rotundu)
Ţiprigan redă speranţe de viaţă unui tânăr cu handicap
Lăsaţi fără salarii, profesorii de la şcolile speciale vor să iasă în stradă
Interferenţe culturale în arta plastică franceză
Sindicaliştii ameninţă cu un nou miting
Şcolile nu vor avea probleme cu încălzirea
Cursuri pentru cadrele medicale
Poliţistul la examenul de fizică
Pui pe mere
Horoscop
Priveşte, analizează şi decide!
Rectificare buclucaşă
Tăriceanu îşi trimite oamenii la Botoşani
PNG atrage tinerii cu teste la biologie
Ciuştea se apără acuzând caracterul lui Codreanu
Prefectura zice că s-a pricopsit cu un chiriaş mofturos
Alexandru vrea să fie un bun părinte pentru copiii asistaţi
Furtună îşi face bagajele
Primăria Dorohoi a fost luată la puricat
Tinerii liberali se pregătesc pentru 2007
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog