Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Economic
Învăţământ
Administraţie
Social
Horoscop
Umor
Gastronomie
Decese
Comentarii
Religie
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
9817
De la 07 Ianuarie 2003
122869884

Românul şi Moş Nicolae

  • 4 December 2006, 23:00
Ziua de 6 Decembrie este, prin tradiţie, Ziua lui Moş Nicolae. Este o mult aşteptată zi, cu precădere de către micul român, obişnuit a primi cuvenite sau nu daruri. Şi într-un caz, şi într-altul, micul român le aşteaptă. Cu înfrigurare. Măcar în preajma Zilei, şi micul român, mai puţin cuminte, o dă pe comportamentul cuminţeniei, întru a drege busuiocul la ceasul de pe urmă. De altminteri, acolo sus, Moşul „c-un creion de-argint el scrie” făcând-o într-un caiet special şi în tot anul.
Ghetuţele micului român sunt (frumos) aliniate de cu seară, proaspăt date cu cremă, fie şi de către părinţi, aşteptând să fie umplute cu bunătăţi mult dorite. Nu poate fi exclusă nici însoţirea acestor bunătăţi de o nuieluşă, aşa ca simbol al nevoii de îndreptare. Ei, nu o nuieluşă de esenţă tare (bună), ci una uşurică, poate de alun. De regulă, Moş Nicolae ia în calcul rezultatele la învăţătură, pe baza carnetului de note, în primul rând, dar şi la purtare, în şcoală, familie, societate. Este o obişnuinţă (frumoasă) românească, nicicând dată uitării, nicicând abandonată. Din varii motive, când Moş Nicolae nu poate cuprinde puzderia de copii în totalitate, acţiunea de înfundare a încălţărilor la copii este încredinţată părinţilor care, la rândul lor, astfel, încearcă să mai trăiască vremurile de altădată, când le-a fost şi lor dat să parcurgă anii copilăriei. Este o explicaţie a faptului că îl cunosc foarte bine pe Moş Nicolae, iar acesta poate avea deplină încredere în ei. Micul român este educat în spiritul culcării devreme, spre a-i fi trezitul dimineaţa la timp, spre a se bucura de cele dăruite din start, cât mai matinal. Cu această ocazie, copilul va putea merge la şcoală la timp, fără întârziere, acuzând o stare de leneveală.
Dacă ar fi să aruncăm o privire actuală, Moşul Nicolae şi-a încheiat de făcut cumpărăturile, sacul său fiind burduşit de cele râvnite, Moşul aşteptând nerăbdător să îl răstoarne cât mai repede, uşurându-şi sarcina şi efortul. Aşa că, atenţie mărită pentru toţi.
Nu încape vorbă, mulţi micuţi români sunt plecaţi în altă lume, cu părinţii aflători în Italia, Spania, la muncă, fireşte. Alţi copii de-ai acestora au fost lăsaţi acasă, în grija rudelor, fiind mai necăjiţi sau foarte necăjiţi, ducând dorul părinţilor. Ei, dacă au fost cuminţi, să n-aibă teamă! Moş Nicolae nu i-a pierdut din vedere. Dimpotrivă, darurile lor vor fi mult mai consistente şi frumoase! Că, dacă ar rămâne rezolvarea problemei în grija autorităţilor… Ori, micul român aspiră, măcar la această Zi Sfântă, la mai mult decât un corn cu lapte. Nu ne rămâne decât să-l aşteptăm cu toţii pe Moş Nicolae. Cu bucurie. (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Apa Grup vrea un credit bancar, băncile tac
Nevoia îi învaţă cum să fie economi
Prima zi de concurs pentru viitori directori de şcoli
Cadouri pentru bătrânii de la Leorda
„Caravana Mugurelul” la final
Firma Codin concediază peste 200 de muncitori
Comentariu la comentarii (CCXXII)
(Ioan Rotundu)
Citate şi cugetări din Canada II
Primari cu tupeu, pedepsiţi de judecători
(Cârcotaşul)
Puterea banului
Cartofi franţuzeşti
Horoscop
Anunţuri de comemorare
13 miliarde pentru sala de spectacole din Dorohoi
Prefectul încearcă să aducă bani pentru biserici
Ministrul Hârdău dă veşti bune pentru botoşăneni
Noi microbuze obţinute de la ministru Hârdău pentru Botoşani
Programul de reabilitarea a şcolilor înaintează încet, dar sigur
Reprezentanţii şcolilor de şoferi chemaţi la Instituţia Prefectului
Lozneanu vede ieşirea PC de la guvernare calea împăcării cu Conţac
Vasilescu îl acuză pe preşedintele Băsescu de „divide et impera”
Urban Serv scapă cu faţa curată la raportul asupra activităţii
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog