Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Decese
Comentarii
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
24342
De la 07 Ianuarie 2003
122884409

Românul şi aşteptarea

  • 4 June 2007, 23:00
Învăţat să (tot) aştepte, românul face din aşteptare u n adevărat cult. Lungă sau scurtă, aşteptarea este ocupanta unui loc aparte şi de permanenţă în viaţa a generaţii şi generaţii de români. Astfel, iubita sau iubitul se aşteaptă, orice rezultat nedorit, vreun eşec trebuind să se consume musai după acţiunea sfertului academic. E un soi de noblesse oblige, care transpare într-un gest civilizat, chiar aristocratic, pe linia bunelor (noastre) maniere.
Extinzând domeniile de acţiune ale aşteptării, ajungem uşor la momentele date de aşteptarea lefii, a trenului, a rezultatului la examen, al diagnosticului, al întoarcerii fiului risipitor, al celui plecat la oaste sau la vreun loc de deţinere, a păsărilor călătoare, a scrisorii de la cei dragi, a facturii, a amenzii, a vizei, a copilului, a nunţii, a concediului, a lunii de miere, a nopţii nunţii, a câştigului la loterie, a coacerii semănăturilor, a creşterii măselei de minte, a fierberii mustului, a înapoierii împrumutului etc. Şi, fără a fi cântate pe la Eurovision, multe cântece d`alea d`ale noastre redau starea de aşteptare la români, în fel şi chip – „Te-aşteaptă un om”, „Te-aştept diseară-n Cişmigiu”, „Te-aştept să vii” ş.a.
Interesul este şi el legat de aşteptările românului. În acest sens, românul (tot) aşteaptă mărirea salariului sau a pensiei, reducerea chiriei, a preţurilor, admiterea la examen, sosirea unui mandat poştal sau a unei moşteniri, sosirea musafirilor, ziua aniversară sau onomastică, apa caldă, ploaia, telenovela favorită, derularea unui contract sau chiar contact ş.a. Tot interesul, altul, guvernează şi aşteptarea omului politic român, cel care ţinteşte departe – victoria în alegeri, accederea în guvern, în diplomaţie, la preşedinţie, la căderea guvernului, la respectul ţării şi poporului, la înalte onoruri, decoraţii aurite, salve de artilerie, pomeniri în cărţi, tratate, manuale şi, ţel suprem, la nemurire. Este convins că timpul (i) le rezolvă pe toate, nestricând însă grăbirea lui.
Într-un fel, aşteptarea este o virtute a românului, demonstrând calmul, răbdarea, cumpătarea, calităţi reale, moştenite din moşi-strămoşi. Sigur, nu pot fi eludate şi unele critici care i se atribuie, în acest sens, românului. Pe drept, pe nedrept… De aici, orientarea sa către un ceai de tei, o gumă de mestecat, un ronţăit de alune sau delicioase bomboane agricole, cu efecte scontate, cum altfel. Măsurile atingătoare de violenţă bat tot mai mult în retragere, atingând, odată şi o dată, stadiul dispariţiei. Aşa că, nu peste mult timp, datul din picior, izbitul cu pumnul în masă sau în propriul cap sau în alte organe, aruncarea în gol de la etaj ş.a. vor pieri din arsenal şi uzanţă, semn al însănătoşirii lucrurilor, aşteptarea parcursă dând rezultate impresionante, nu ca în cazul lui Sfântu` Aşteaptă. (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Se pregăteşte mazilirea lui Câmpanu
Comentariu la comentarii (CXIII)
(Ioan Rotundu)
Sărbătoare de Ziua Mondială a Mediului
APM a demarat programul „Seceta”
Încă zece Centre de Documentare şi Informare în judeţ
Cercetat pentru uz ilegal de armă
Trei copii alungaţi de acasă de propriul tată
Nu „Cedează trecerea”
S-a spânzurat din dragoste
Personalul din spital instruit cu privire la igienă şi curăţenie
Ciuştea se plânge de şicanele primarilor PSD
Conţac a dat în judecată statul român, cu prefectul alături
Mihai sare în ajutor Ansamblului Folcloric „Balada”
Egner vine cu noi propuneri trăsnite
Guralic deplânge soarta abonaţilor E.ON
Municipalitatea începe dezinsecţia zonelor publice
Conţac pledează pentru menţinerea Pieţei Griviţa
Autorităţile locale au luat drumul Italiei
Horoscop
Şniţel picant
Cum recunosc ruşii un spion american
Citate din literatura spaniolă
Câte puţin din toate, să ajungă la toţi
Un Buhăianu fără morală, fără principii
Ioan Rotundu
Dumnezeu să-l ierte pe Liviu Manole!
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog