Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Horoscop
Umor
Comentarii
Publicitate
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
12058
De la 07 Ianuarie 2003
122897707

Românul şi cafeaua de dimineaţă

  • 2 November 2008, 23:00
Românul nostru este un adept serios al băutului cafelei. Farmecul cel mare îl are băutul ei la prima oră, dimineaţa. Tonusul de peste zi este ca şi asigurat. Eventual, românul îşi poate dubla sau tripla doza, după obişnuinţă şi condiţia organismului. Sau, de ce nu, şedinţa sorbitului primei cafele poate fi prelungită iar cafeaua îmbunătăţită cu ceva esenţă tare.
Acasă, sorbitul cafelei în familie are alt gust, la serviciu, diferit de cel pomenit. Înclinăm să credem că băutul cafelei la serviciu este mai tentant, bârfa dezvoltându-se frumos, fiecare având câte ceva (important) de comunicat, gura românului fiind slobodă, poate ca o cucerie a epocii postdecembriste, cât de controversată este ea.
Vremurile nechezolului a apus de aproape două decenii, cafeaua de pe masa românului punând, prin calitatea ei naturală, cum zic reclamele, altfel şi mult mai bine sângele în mişcare, odată cu simţurile. Oricum, nu generează atâtea cazuri de pancreatită ca nechezolul comunist, care consuma peste tot, deşi răposatu’ nea Nicu recomanda băutul ceaiului de către întregul popor, strâns unit…
Datorită cafelei, românul devine mai sociabil şi mai comunicativ, fără a omite că sunt şi unii care preferă singurătatea în procesul de consum al cafelei, lucru care se încadrează în categoria tabieturi, la care românul ţine cu străşnicie şi demnitate.
Tineretul şcolar al patriei este, la rându-i, un respectat băutor de cafea, nu neapărat la şcoală, acolo fiindu-i destinat laptele, în cuplaj cu deliciosul corn. La noi, zonele şcolilor sunt mobilate cu baruri numeroase, dotate cu ţigări şi băuturi alcoolice suficiente, satisfăcând nevoile de consum ale unei clientele cât mai numeroase. Tineretul nostru şcolar nu se poate plânge de vreun inconfort care să-i afecteze viaţa tumultoasă. Are ţara de toate şi pentru el! Apoi altă cădere spre învăţătură se formează, cafeaua, se ştie, este un stimulent extrem de important.
La biroul patronului sau al directorului, servitul matinal al cafelei pune în mişcare măiestria secretarei sau a şefei de cabinet şi neapărat şi trupul ei, mai totdeauna interesant şi frumos, calităţi obligatorii pentru a-şi face o bună treabă. Avem de-a face cu cerinţe noi, cât mai moderne, în pas cu noul, fie şi în privinţa ţinutei vestimentare. De aceea nu este deloc uşor să fii secretară sau şefă de cabinet!
Cafeaua la români este o componentă a vieţii lor cotidiene, fapt recunoscut de numeroase popoare ai căror reprezentanţi ne calcă ţara, cartea de impresii a patriei fiind prea mică pentru a cuprinde toate impresiile de neuitat ale străinilor. S-o mai mărim! (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariul comentariilor (CCXXX)
(Ioan Rotundu)
Horoscop
Numai ofiţer de credite la bancă să nu fii!
Preferinţele blondei Băsescu
Tânăr cu aspiraţii parlamentare
Onest om de afaceri, onest viitor parlamentar
Mai mult adevăr, mai multă dreptate!
Senatorul de care avem nevoie!
Noi isprăvi ale lui Gelu Străjeru
Sediul de campanie al lui „Gelu Străjeru” a fost cuprins de vâlvătăi
20 de tineri puteau să ardă de vii incendiatorul a fost văzut şi descris poliţiştilor
Suceveanul Flutur cere botoşănenilor să voteze cu PDL
Casa Memorială „Nicolae Iorga” în urmă la capitolul „vizitatori”
Întâlnire cu arta şi literatura la Stăuceni
Stolojan înfierează liberalismul cu adâncă mânie democrat-liberală
Adulţii botoşăneni nu se înghesuie la Muzeu
Boc vrea o Românie portocalie, începută de la Botoşani
Răfuieli politice între Ghiorghiţă şi Ostafie
Medicii, taxaţi de politic drept o gaşcă de criminali
Pedeliştii botoşăneni sunt hotărâţi să instaureze „Codul portocaliu”
Noua clădire a Colegiului Naţional „A.T. Laurian” a fost inaugurată
Deşi nu sunt medici de medicina muncii, patronii sunt amendaţi
Medicii tineri nu se simt atraşi spre Botoşani
Vaccinul împotriva cancerului de col uterin poate produce drame
Şi-a bătut nevasta cu sălbăticie
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog