Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
24734
De la 07 Ianuarie 2003
122910383

Românul şi caltaboşul

  • 14 December 2008, 23:00
Acum, în Post, a vorbi despre caltaboş poate fi prematur. Numai că românul are tot dreptul să viseze, să-şi facă folositoare calcule. Este stârnit poate de exemplul unui înalt demnitar prins cu caltaboşul, precum un strălucit personaj, prins cu raţa-n gură. Nu încape vorbă, de la orice poţi învăţa câte ceva. În cazul ministrului evidenţiat, caltaboşul era însoţit de palincă, ceeace, negreşit, îl făcea mult mai gustos şi mâncabil. Plăcerea gastronomică era musai satisfăcută din plin.
Astfel, caltaboşul de (pe) piaţă, pe vremuri, era mâncarea calicului, precum toba, limba, scrumbia, halvaua, marmelada, burta, măslinele. Lucrurile au evoluat (însă) chiar de pe vremea lui ’nea Nicu, produsele în cauză tinzând să devină delicatese culinare, fenomenul luând amploare şi în anii recenţi, ai capitalismului sălbatic. Aşa că, prin magazine, nu prea mai găseşti tradiţionalul caltaboş. Se dă şi el (tot) pe sub mână? Şi prin aceasta, alimentaţia românului este supusă mutaţiilor. Cu ce consecinţe? O fi acţiunea benefică a nutriţioniştilor români? Timpul va lămuri, nu ne îndoim, problema. Ca (mai) întotdeauna.
Uzualul caltaboş al românului pare a se duce pe Apa Sâmbetei, cedând în favoarea cârnaţului de Pleşcoi, a brânzei cu aromă de brad, produse în zone anume, departe de a se bucura de o recunoaştere naţională, încât îţi vine să te întrebi: unde este mândria noastră patriotică de altădată şi acum? Privim, în consecinţă, cum bătrânul caltaboş românesc dispare şi nu luăm suficient de mult şi de hotărât atitudine. Condamnabil!
Din păcate, candidaţii noştri în alegeri n-au înscris în programele lor atât de electorale problema reabilitării caltaboşului în alimentaţie, însă îţi vine să-i mai iei în şuturi, şi din ceastă pricină. Las’ că nici Nostradamus n-a dat importanţă, în predicţiile sale pentru secolul actual, dar asta nu poate fi o scuză, în niciun caz. De aici, românului i se pot trage multe. Încă o nesocotire a intereselor sale vitale!
Vârful political românesc nu este atât de afectat, fiindu-i destinate caviarul, , preparatul vânătoresc şi piscicol rar, caracatiţa, în sensul ei propriu, iar îndopându-se cu acestea, normal, caltaboşul nostru neaoş îl lasă indiferent şi rece. Este o atitudine sfidătoare, departe de încrederea electoratului român, care îşi mai vede odată înăbuşite în sânge speranţele care, cum ştie oricine, mor ultimele.
În respectul faţă de tradiţii şi cerinţe, reabilitarea caltaboşului se impune, o acţiune la nivel naţional trebuie pusă în realitate, fără negocieri inutile, permiţând dezvoltarea sănătoasă la români, făcând întreaga lume să îşi îndrepte privirile asupra ţării noastre şi, de ce nu, să mai conchidă odată: MIRACOLUL ROMÂNESC! (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Forţa de a învinge suspiciunile nevestei
Domnul cu joben ia tot
Invitaţie la... o ciupercărie
Gelozia Ralucăi
Flutur aproape că interzice dreptul la opinie
Revelionul în stradă încă n-are locaţie
Tinerii botoşăneni îşi îndreaptă de bunăvoie paşii către artă
Primăria Truşeşti jefuită de banii pentru ajutoarele la căldură
Muzeul de etnografie va fi mutat sigur la Şcoala Populară de Artă
Noi şoferi prinşi în ofsaid la volan
Nou născuţii mor, îngroşând cifrele statistice
Zeci de mii de taloane destinate analizelor medicale vor deveni deşeuri
CAS s-a lăudat că are bani, realitatea din spitale o contrazice
Botoşănenii au dat note cadrelor medicale
Ce fel de porc tăiem?
Capace teroriste
Ne-au fraierit!
Ioan Rotundu
Textul integral al Parteneriatului pentru România
semnat în 14 decembrie 2008 de către PSD şi PDL
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog