Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Sindicate
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
10502
De la 07 Ianuarie 2003
122896151

Românul şi cartonaşele europene

  • 10 January 2007, 23:00
În UE, aproape ca în fotbal, cartonaşele s e bucură de aplicaţii practice, urmărind atenţionarea unei ţări privind neatingerea indicatorilor impuşi, privind rămânerea în urmă sau stagnarea, lipsa de competitivitate, cu alte cuvinte, un fel de comportament nedorit, ca în situaţia jucătorului indisciplinat. Aşa că, UE ne poate oricând sancţiona cu cartonaşe colorate recent aderata noastră ţărişoară, nicicum a se putea spune „spre mândria tuturor”. Şi, apoi, un cumul de astfel de cartonaşe europene poate contribui uşor la eventuale retrogradări sau excluderi. Ca în fotbal, vezi bine. Există, nu putem nega, riscuri mari, ceea ce ne impune un joc corect, fără cacealmale, comisarii europeni avându-ne mereu în vizorul lor. Corupţia şi mita vor fi primele monitorizate, neputând fi dosite cu vreun banchet festiv pe cinste sau cu ceva „folcloriste”, de-astea de`ale noastre, neaoş româneşti.
Producţia cazanului de ţuică din bătătura ţăranului român, reţeta nutriţiei animalelor, dimensiunile gogonelelor şi ale castraveciorilor, etichetarea mărfurilor, preambalarea, igiena ş.a., din acelaşi evantai sunt domenii pe care le vom afla în permanenţă sub lupa europeană, mai puternică decât cea autohtonă.
Te întrebi, firesc, cum ar putea surmonta românul însuşi conservatorismul şi balcanismul său, păstrat „cu sfinţenie” o istorie lungă, cu toate vitregiile date de năvăliri ale seminţiilor de tot felul, cu toată lupta îndârjită pentru a ne apăra „sărăcia şi nevoile şi neamul”. Iar, să recunoaştem, o mentalitate nouă se creează în timp, chiar îndelungat şi cu oameni pricepuţi şi predispuşi la acţiune energică aflaţi la cârmă. Apoi, agricultura, baza economiei ţării, se practică empiric, neproductiv, departe de modernismul ei în statele iubitului nostru Occident.
În schimb, sorţi mai buni de izbândă le este dat culturii şi învăţământului românesc, mult mai în putinţă de a se înscrie în circuitul european de valori spirituale, mult mai în măsură să aducă primenire în sistemul de valori europene. Apoi, sportul românesc, luat ca bun ambasador, poate fi o demnă prezenţă europeană, căci, cum se spune, la noi „şi Ilie face sport”, făcând trimitere nu atât la un vechi film (românesc) cât la priza sa la popor, la baza sa de masă. Putem miza pe apariţii de talente, de glorii, oricând. Ale noastre şi ale întregii Europe. Sunt domenii în care nu scontăm pe posibile cartonaşe europene. După cum, ar mai fi câteva. Oricum, drumul de la aderare la integrare (deplină) nu se anunţă uşor. Ne rămâne, pe lângă jinduire după parcurgerea lui, fapta, mai ales fapta pe care trebuie musai s-o probăm. Acum, când poporul nu mai este, ca altă dată, strâns unit…este mai greu, dar s-ar putea. (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariu la comentarii (V)
(Ioan Rotundu)
Horoscop
Alivancă – o reţetă uitată
Întrebarea ziaristului către Băsescu
Birocraţia omoară şi bruma de dreptate acordată de Justiţie
Ţărăniştii botoşăneni vor să se unească cu alte partide creştin populare
Mort găsit în pădurea Horlăceni
Cadavru neidentificat pe malul râului Prut
Minor accidentat după ce a ieşit din curtea şcolii
Conducerea IŞJ se bucură că nu a avut prea multe reclamaţii
Zilele Eminescu bat la uşă
Liderul SIP vrea să viziteze toate unităţile şcolare
Spitale ce încearcă să se ridice la standarde europene
Filarmonica şi Casa de Cultură îşi dau mâna
Săvinenii sunt pregătiţi să absoarbă fondurile europene
Victor Paul Dobre aşteptat alături de alţi şapte prefecţi la Botoşani
Campioni la falsificarea de permise
Prefectul Roman aşteaptă cu optimist nou şef al Poliţiei
Primăriile riscă intrarea în colaps din 2008
Programul de vecinătate România – Ucraina lansat la Botoşani
Citate şi cugetări din Germania VII
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog