Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Comentarii
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
12458
De la 07 Ianuarie 2003
122898107

Românul şi ceaşca de cafea

  • 28 May 2007, 23:00
După `89, după anii atât de negri ai comunismului, românul a pus serios stăpânire pe ceaşca de cafea. Oricum neagră, dulce sau amară. Cafeaua, fireşte. Mai tot românul începe dimineaţa, întru a-i merge (şi) mai bine, cu o cafea, ceva mai bună ca în anii Ceauşescului, dominaţi de consumul cafelei aşa-zise nechezol, dătătoare de pancreatită şi de alte complicaţii. Şi, care, oricum nu era la discreţie, fiind raţionalizată la 100-200 grame pe cap de cumpărător. Câteodată, cumpărătorul recomanda poporului, în discursuri, consumul ceaiului autohton, de tei, muşeţel, izmă, călăuzit de nobila sa idee a reducerii importului şi preocupat de sănătatea neamului. Ei, dar românul cu tabiet ţinea şi la un pic de amăgire, la un ghicit de soartă, ori ceaşca de ceai autohton nu se preta corespunzător, în comparaţie cu cea de cafea.
La locul de muncă, românul pune mare preţ pe o cafeluţă, însoţind-o de o ţigară de rigoare, altfel fiindu-i cheful de muncă şi productivitatea muncii. Nici şeful nu se dă în lături, secretarele şi şefele de cabinet cu greu prididind cu executarea acestui frumos serviciu şi atât de omenesc, totodată. Adolescenţii noştri şi chiar copiii patriei ţin, la rându-le, să ţină pas bun cu consumul de cafea, extrem de binevenit în procesul refacerii după nopţi de discotecă istovitoare, conducând la revigorarea organismului şi a minţii pentru a face mai lesne accesul la noianul de cunoştinţe care se predau şi se cer astăzi. Pentru atari categorii de tineret, cornul şi laptele (vacii) nu-şi au nici un rost. Multă lume mizează pe introducerea obligatorie a consumului de cafele în şcoli, măcar la nivelul unei singure ceşti zilnic. Vă daţi seama, şi performanţele nu se vor lăsa mult aşteptate!
Post `90, instituţia cafe-bar-ului s-a lărgit sensibil, şi la oraş, şi la sat, cu greu putând fiind văzuţi muncitori agricoli executând un plivit, un prăşit fără a îngurgita conţinutul unei ceşti de cafea din lume, care se găsesc la discreţie pe piaţa noastră românească, care piaţă abundă în atâtea alte şi alte bunătăţuri. Este un semn clar că progresul s-a făcut şi se face (mult) simţit, că mergem pe un drum ascendent şi nu într-o direcţie greşită, cum, din păcate, mai zic unii repondenţi în sondaje.
În cafe–bar(urile) ţării poporul trăieşte clipe frumoase, de relaxare, încingând şuete descreţitoare de frunţi, mediu propice exprimării de opinii (convingătoare), fie şi controversate, cu toate (însă) făcând dovada marii libertăţi de opinie a naţiunii noastre. Picior peste picior, poziţie numai bună dreptei judecăţi şi relaxări cuvenite, altfel vede lumea viaţa însăşi şi îi simte pulsul trepidaţiei. Vitalitatea noastră se afirmă şi în asemenea mediu fremătător. Cu puţină dârzenie, românul poate încerca o ceaşcă de cafea şi înainte de culcare. Nu are cum să nu meargă! (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Oprişanu descoperă o anomalie în structura personalului din spitale
Abator sancţionat, dar lăsat în anonimat
Gunoi scump plătit
Trofeul Lyceum a ajuns la A.T. Laurian
Trompeta lui Boc a scos alte triluri
Ioan Rotundu
Tineri reţinuţi pentru viol şi violare de domiciliu
Trei maşini implicate într-un accident
„Şcoala mea protejează mediul”
Comentariu la comentarii (CVII)
(Ioan Rotundu)
Vasilescu nu vede cu ochi buni fala social-democrată
Conţac îl ia pe Flutur peste picior
Preşedintele CJ îşi pune speranţe în parlamentari
Proprietarii clădirii Muzeului de etnografie mai mult vor bani, decât casa
Apa Grup vrea să plătim apa pierdută în reţea
Victor Paul Dobre acuză un dinamism politic bolnav
Dilema liberalului Câmpanu
Liberalii botoşăneni felicitaţi de la Centru
Horoscop
Tocăniţă de pipote
Patria
Citate şi cugetări din scriitori ruşi
Se plăteşte bine pentru o persoană iute de picioare
Prefectul Roman trece la ofensivă cu un drept la replică
Au băgat-o pe mânecă, băieţii!
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog