Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Reportaje
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
26989
De la 07 Ianuarie 2003
122912638

Românul şi coada

  • 16 March 2008, 23:00
Aproape instinctual, românul rămâne un ataşat al cozii. Şi, să o scriem, nu acum vorba de coada vreunei codane, deşi nici aceasta nu trebuie neglijată sau tratată superficial. Are şi ea rostul şi chiar farmecul ei. Obişnuinţă din vremea vechiului sistem (comunist), statul la coadă pare a fi intrat românului în sânge. El realizează că musai, la coadă, se dă ceva important, numai bun de procurat, căci nu se ştie ce vremuri vin. Pentru unii români alinierea la coadă este un sacrificiu, pentru alţii o distracţie, un exerciţiu plăcut. Pentru segmentul nostalgicilor din categoria a treia de vârstă, o necesară rememorare a vremurilor trecute, o acţiune hotărâtă în amintirea lor. E drept, astăzi nu mai dispunem de atâtea cozi. Cele mai longevive sunt date de chinul plăţii apei reci, a încasării pensiilor şi alocaţiilor, a antamării biletelor cu reducere de preţ la staţiuni, a scoaterii lefii de la unele bancomate, tânărul nostru stat capitalist îngrijindu-se întru dotarea populaţiunii cu carduri frumos colorate şi lucioase. Fireşte, în ideea progresului la scara societăţii. Ca un semn al acesteia.
Stând, când este cazul, la coadă, românul are ocazia unui pronunţ liber asupra treburilor dinăuntru şi, uneori, chiar şi dinafară, slobozind opinii, probând calitatea de cetăţean bine informat, aparţinător de comunitatea locală şi naţională. Ceea ce, să recunoaştem, nu este puţin lucru. Din când în când se opreşte din rostire, sub impulsul târâitului telefonului mobil din dotare. Ei, câte ţârâituri nu înglobează o coadă! Este aidoma unui concert de broaşte pe mal de iaz. Lumea umană bipedă nu se poate lăsa mai prejos. Nu cadrează.
O coadă lungă este de interes şi pentru populaţia infractoare, supunând-o filajului preliminar şi stăruitor, în vederea unui furt reuşit căci, cuprins în conversaţie sau visător, românul uită de propriile buzunare sau propriile poşete, chestiuni minore sau neglijabile. Tocmai de aceea, multora nu le surâde (plăcut) reducerea numărului de cozi în etapa actuală, sperând ca lucrurile să se îndrepte, din acest punct de vedere. Cine ştie… Hoţii nostalgici speră şi iar speră, poate cu gând de o revoluţie. În comunism, românul se teme până şi de călcatul hainelor cu fierul de călcat, de teamă să nu-i apară şi acolo Nicolae Ceauşescu, spre a-i fi dat să mai asculte vreo cuvântare de-a sa. Ei, ce vremuri!
Acum, prin reducerea numărului de cozi, prin libertatea câştigată, a dispărut până şi teama de a călca. Luaţi-o tot în ideea de frumoase realizări pe drumul înaintării şi bunăstării. La urma urmei, cozile (se) trec, pietrele rămân: la rinichi, ficat etc. Primordial este că viaţa merge înainte. (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Şomerii capabili pot deveni patroni
Bunicul Conţac şi cei doi nepoţi… politici
Ioan Rotundu
CCD vrea să îşi deschidă centre în zonele îndepărtate ale judeţului
Judeţul va găzdui Congresul Societăţii de Geografie din România
Comentariul comentariilor (LXXVI)
(Ioan Rotundu)
Societăţi de echipamente IT amendate de OJPC
Cabinete de stomatologice mai pe placul lui Oprişanu
Dana Rogoz a ajuns sâmbătă seara la Spitalul de Urgenţă
Horoscop
Pretenţie satisfăcută
Flutur a primit binecuvântarea politică a „marelui” Boc
Un soi de „James Bond” de Botoşani
Vasiliu - un conservator vechi, dar de curte nouă
Iarina Dumitraş, şahista minune care a uimit Europa
ea are vârsta de opt ani şi este elevă în clasa a II-a
„Poate înţelege şi Câmpanu să ne dea dracului afară”
Program TELE’M Botoşani, luni, 17 martie
Vrei să ştii cât preţuieşti?
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog