Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Comentarii
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
20265
De la 07 Ianuarie 2003
122905914

Românul şi copacul

  • 4 February 2009, 23:00
Fericită ţara care se poate bucura de existenţa copacilor! Este un dar dumnezeiesc, este un dar al naturii! Relaţia românului cu copacul este atât de frumoasă, veche şi trainică! Am putea spune că, la noi, românul este înzestrat cu un cult aparte pentru copac, el, copacul, ţinând de viaţa românului însuşi. Din păcate, evenimentele o demonstrează, pe lângă ocrotitor, românul se dovedeşte, trist aspect, şi un agresor al copacului. Şi, chiar dacă îşi găseşte, în calitate de conducător auto, sfârşitul, în contact cu copacul de pe marginea drumului, el nu plăteşte suficient moartea copacului, pus acolo cu rost şi spre binele tuturor, generaţii actuale şi viitoare.
Cu ce-a greşit copacul faţă de un şofer inconştient care-l doboară! El, copacul, un nevinovat al sorţii. Organele îi pun repede de-un proces verbal, în loc să-l trimită în instanţă pentru moartea nevinovatului copac. I s-a imputat vreodată cuiva moartea unui copac? Măcar i s-a pus în vedere plantarea altuia mai tânăr, în loc?
În ritmul acesta, al uciderii copacilor ţării, riscăm să ajungem o naţiune fără copaci, mai mărind doar lista şoferilor bezmetici, ruşinea poporului român. Din păcate, în cazul uciderii unui semen, i se acordă o pedeapsă cu suspendare, în cazul uciderii copacului, nici atât. Fără îndoială, opinia publică autohtonă înclină să-l vadă ucigându-şi femeia, decât să ia viaţă la unui copac nevinovat. Este o atitudine corectă, demnă de apreciere.
Factor important de mediu, asigurând umbra în zile caniculare, o poamă bună şi gustoasă, în cazul când este fructifer, adăpost păsărelelor noastre, copacul este fala acestui popor, negreşit. Din nefericire, conducătorul auto român îşi face din el o adevărată ţintă, ochindu-l la fix, periclitându-i existenţa şi, atroce fapt, ucigându-l. Ce n-am da să moară şoferul în locul lui! Cu atât mai mult, în ziua de astăzi, în plină criză, când un copac creşte şi se dezvoltă atât de dificil.
Inconştient ancestral, şoferul român are ce are cu copacul, calitatea sa de bun şofer parcă fiind musai probată în ciocnirea cu copacul. Tenace, şoferul dă în el, provocându-i răni grave, în cel mai fericit caz. Aceasta, sub oblăduirea unei legislaţii blânde şi atât de permisive. De se întâmplă ca o amărâtă de pisică să fie cocoţată, din greşeală, în ramurile sale, îi cauzează şi acesteia leziuni, de multe ori destul de grave. Şi, atunci, să nu-l pedepsească Dumnezeu pe un astfel de individ iresponsabil? Îşi merită soarta, criminalul!
Pledăm cu toată convingerea pentru interzicerea dreptului de circulaţie pentru şoferii care atentează la viaţa şi integritatea copacilor patriei noastre şi pentru pedepsirea actelor lor şi, în cazul în care îşi pierd viaţa, să nu li se mai oficieze nicio slujbă de înmormântare. (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Efectele nocive ale radiaţiilor de uraniu
Albă ca zăpada, bucuria copiilor
A declarat că poporul român este cretin
Este premierul Boc normal la cap?
Ioan Rotundu
Specula cu medicamente
Membri ai Comitetului Helsinki de la Chişinau atacaţi cu pumni şi gaze lacrimogene
Apă şi pământ românesc
Doi romani au fost despăgubiţi în Italia pentru un viol pe care nu l-au comis
Comentariul comentariilor XXIII
(Ioan Rotundu)
Horoscop
Întrebare pământeană la rugăciune sfântă
Rugămintea Elenei către Traian
Este supercalificată ca să poată fi angajată
Poliţiştii comunitari botoşăneni ar putea face pe controlorii prin tramvaie
Au scăzut chiriile la Botoşani
Pricopi are milă pentru vii, pe seama morţilor
Achiţei se arată interesat de starea podurilor
Ghiorghiţă crede că avem suficiente muzee, ca să mai încapă şi un Onicescu
Câmpanu întreabă: Cine le va fi naşul?
Hălăsanu iscă dispută între prefect şi Conţac
Cozile de la CAS sunt dovada incompetenţei lui Nicolau
Sistemul Intranet, o modalitate prin care se ciugulesc bani publici
Romtelecom şi Elsaco şi-au împărţit frăţeşte cozonacul dospit din banii primăriilor
Dorohoienii încă mai au păsuri de spus
Grave nereguli în derularea Programul de evaluarea stării de sănătate
Un milion de euro poate rămâne sau ieşi din contul Spitalului judeţean
Oprişanu şi Alexandru au demisionat
La Spitalul de pediatrie mamele dorm pe scaune
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog