Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Fapt divers
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Umor
Gastronomie
Comentarii
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
11449
De la 07 Ianuarie 2003
122871516

Românul şi duhul blândeţii

  • 19 February 2007, 23:00
De la naştere şi cât este în creştere, românul îşi tratează odrasla cu duhul blândeţii, căci vorba dulce mult aduce. O ia cu lugu-lugu, cum se exprimă unii. Îi satisface capriciile, câte sunt. Fireşte, după posibilităţi. Altfel pentru unii, altfel pentru alţii, copiii de bani gata nefiind ai tuturor. Nu este deloc de mirare. În cazul în care tratamentul cu duhul blândeţii nu ţine, în caz extrem se trece la temuta nuia sau jordie. Pedagogic sau nu, utilizarea lor dă adesea rezultate mult dorite. Asigură buna şi frumoasa creştere. Asigură cei şase-şapte ani de-acasă, punând punct speculaţiilor pe tema – îi are, nu-i are? Nu trebuie excluse din calcul alte metode şi mijloace coercitive care, acum, cad uşor sub incidenţa relelor tratamente aplicate minorilor. Puterea duhului blândeţii se diminuează sau devine nulă la vârsta adolescenţei, când tânărul şi-o ia în cap, când prin el îi trec numai zburdălnicii, erotisme, bătăi individuale sau în gaşcă şi câte şi mai câte. Pentru edificare, apelaţi la mass media cotidiană.
Blând ca mioriţa noastră dragă şi tradiţională, românul utilizează duhul blândeţii cu convingere, scontând în efectul pozitiv dorit, şi atunci când este vorba de luat o decizie, de a trata un semen în suferinţă sau animat de rele sentimente, ca duşmănia, mizând pe reîntronarea normalităţii şi a armoniei, în detrimentul soluţiilor dure, atât de neagreate şi scârboase. Aceasta, dacă ţine. Poate fi şi aceasta o virtute a neamului nostru, cel românesc. S-au scris destule şi frumoase texte în acest (nobil) sens. Şi, poate, se vor mai scrie. Sigur, fiecare fenomen are şi excepţiile sale. Ca urmare, şi acesta. De aceea întâlneşti români care, mai mult sau mai puţin şefi, cu atitudine de vechil, gata să-i aplice câte unuia „constituţia”, să-l înveţe minte, să-i tragă una, să-l cârpească, să-l cotonogească, întru a-l pune repede la punct. Este cazul subordonatului care ridică prea sus capul, al junei sau junelui tocători de banii tatii, întorşi în zori de la discotecă, poker, sex, arogându-şi tot dreptul, sfidând rolul părinţilor, considerându-se în măsură a nu le acorda respect sau recunoştinţă. Aici, în atare caz, s-a dus de râpă duhul blândeţii. Este tardivă folosirea lui. Şi e trist.
La nivel înalt, un ministru, stăpân pe trenuri, să zicem, nu-şi prezintă demisia, în cazul unei ciocniri ori deraieri, ca în Apus, semn că se bucură de tratamentul cu duhul blândeţii din partea superiorilor, diminuându-se până şi remuşcările. Şi se pot enumera exemple şi exemple. Ce, după ce a făcut , medicul Ciomu nu s-a bucurat de duhul blândeţii? Dar, alţii şi alţii? Şi aşa sunt puţini medici pe cap de locuitor, încât ce rost ar fi avut să fi renunţat la unul? Profesorul sau profesoara, cărora li s-a pus pata pe vreun elev, nu sunt indispensabili? Sunt. Şi, atunci… (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariu la comentarii (XXXIV)
(Ioan Rotundu)
Horoscop
Scufiţa roşie cea cicălitoare
Crap umplut cu orez
Italia
OJPC n-a putut face lumină între asociaţiile de proprietari şi Termica
Certificate de atestare a calificării recunoscute la nivelul U.E
Invitaţi speciali la Festivalul Naţional al Ouălor Încondeiate
Prins beat la volan, s-a ales cu un dosar penal
Bătut bine pentru că nu şi-a plătit datoria
Poliţist ultragiat de un scandalagiu beat
Scandalagiu calmat cu poliţia
Alcoolul l-a făcut să nu vadă copacul
Meşterii din Republica Moldova şi România îşi vor promova tradiţiile
S-au găsit bani pentru reabilitarea căminelor culturale
Terenul de sub Alfa Land n-a fost decontaminat
aleşii botoşăneni au fost în Italia pentru a învăţa neutralizarea deşeurilor
Conţac crede că votul uninominal i-ar asigura un fotoliu în Parlament
Un sondaj îi bagă pe social-democraţii lui Conţac în Parlamentul Europei
Se conturează un nou proces interminabil
Municipalitatea aşteptă banii pentru reabilitarea şcolilor
Conţac a semnat să le dea bani, dar n-are încredere în dorohoieni
Municipalitatea a găsit soluţia pentru sprijinirea activităţilor sportive
Directore, cu Dumi ai dat de dracul!
(Cârcotaşul)
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog