Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Administraţie
Social
Horoscop
Umor
Aniversări
Comentarii
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
19407
De la 07 Ianuarie 2003
122905056

Românul şi dumiritul

  • 28 December 2006, 23:00
Dumiritul probează spiritul adânc de analist al românului. La capătul său este de aşteptat să ia cele mai optime hotărâri, spre a-i fi cu adevărat folositoare. Lui şi altora. Durata dumiritului variază de la caz la caz, putând genera şi decizii pripite, care să se întoarcă împotriva sa. Se încearcă, tot de către analiştii naţiunii, unele topuri, etichetări, pe zone, pe provincii istorice româneşti, existând, de altfel, o bogată anecdotică, în acest sens. Mintea iute a olteanului, cea înceată a ardeleanului sunt luate mereu în calcul, cu toate tratările las peiorativ, adesea. Sigur, nu poate fi exclusă nici existenţa reală a multor cazuri.
Cert este, dumiritul românesc este, în ultimă instanţă, benefic. Păi, nu cumpără românul marfa, după ce se dumireşte asupra ei? După ce a citit prospectul, preţul, i-a analizat calitatea. Este un dumirit avantajos, dumiritul vizând calităţile morale şi nu numai ai partenerilor, practicarea viciului, cuminţenia sexuală, anturajul, pasiunea, zestrea.
Din păcate, relaţiile bazate pe aşa ceva sunt în descreştere, punând-o iute de nuntă, că cea care ar fi trebuit să fie noaptea nunţii s-a consumat deja şi s-a tot repetat, instituţia căsătoriei de probă câştigând teren şi la noi. Perspectiva va pune pe rol tot mai multe căsătorii multinaţionale, cu efecte soldate, din lipsă de timp (suficient), cu diminuarea rolului dumiritului.
Noianul de facturi care îi parvine, îl obligă pe român la un sever exerciţiu de dumirit, scop în care, nesatisfăcut de cifrele înscrise, este nevoit să pornească spre surse, să i se mai facă o dată socoteala, să fie convins că lucrurile sunt corecte. Este un dumirit care presupune nervi, stres, răbufniri, certuri, scandaluri, injurii şi chiar bătăi.
Întoarsă acasă, în zori de zi, de la vreo discotecă, o partidă de sex, juna română iscă supărarea părinţilor, atât de grijulii ţi în caz că lucrurile au decurs fără incident, până se dumiresc aceştia din urmă… oricum, vremea trece, nu-i aşa?
Ades, dispar oile cele grase şi frumoase ale vreunui cioban, spre a sfârşi în poftele unui tâlhar, făcându-i deliciul unui grătar copios. Şi în acest caz, dumiritul acţionează, presupunând chiar unul cât mai rapid.
Un dumirit grabnic se cuvine să caracterizeze organul de investigare, de anchetă, nelăsând loc porţiei de scăpare pusă în mişcare se infractor, de regulă, abil şi ingenios. Dumiritul greoi încă primează în domeniu, aşa că nu este de mirare larga paletă a antisocialului la români. Se vor schimba lucrurile? Cine ştie când şi cum?…
Vedeţi, într-o epocă trepidantă, balanţa pare să încline spre un dumirit operativ, dar şi adânc, altfel totul va rămâne… de poveste. (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Felicitare Primăria Botoşani
Supărarea parlamentarului
Citate şi cugetări din FRANŢA IX
Comentariu la comentarii (CCXXXVIII)
(Ioan Rotundu)
Amenzi pentru comercializarea produselor alterate
Controale la localurile care organizează masa de Revelion
Înjunghiat cu un briceag de un consătean
Sărbători liniştite fără petarde
Nemulţumit de iluminatul public
La finele anului primarul apreciază activitatea consilierilor
Cadouri oferite de deţinute copiilor din Centrul de primire
Accident rutier soldat cu moartea şoferului
Se luptă să finalizeze reabilitarea drumurilor judeţene
Licitaţie internaţională pentru proiectul de reabilitare a reţelei de apă
Conducerea Apa Grup lăsată în pace până în 2007
Pentru 2007, Conţac pregăteşte prefectului noi procese
Autorităţile locale şi judeţene au sărbătorit integrarea în UE
An încheiat fără datorii de Primăria Botoşani
Încă patru firme intră în Incubatorul de Afaceri
Se majorează taxa de salubrizare
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog