Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Publicitate
Pamflet
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
2096
De la 07 Ianuarie 2003
122887745

Românul şi economia stearpă

  • 12 August 2010, 23:00
Dacă la fotbal şi la economie se pricepe toată lumea, detaliind, putem spune că primul element este şi practicat, în timp ce al doilea are parte doar de o tratare teoretică, puţin sau foarte puţin mai practicându-se. Astfel, doar cu vorbe, PIB-ul ţării este departe de a mai creşte. Dacă ar fi să mergem mai departe, avem o economie de şi în vacanţă.
Nu că marii mastodonţi industriali au fost lichidaţi, luând calea inevitabilă a fierului vechi, dar nici mica şi mijlocia economie nu prea mai produc, societatea de consum absorbind mai mult importul, pus la dispoziţie de mai marii şi tarii lumii. Năpădit de atâtea produse ochioase, românul nu ezită să dea năvală, devenind consumator fidel şi cedând uşor în faţa marilor tentaţii. Cu tristeţe, elementul românesc pierde teren din ce în ce mai mult, lucru valabil şi pentru alte domenii. Mai toate.
Alimentaţia românului a cedat şi cedează tot mai mult în faţa manierelor Apusului, dând-o pe frugal, departe de a menţine tradiţionala bucătărie românească, de parcă doar aceasta ar da românului Salmonella.
Ţara s-a împânzit de fast-food-uri, luate cu asalt de popor, cu mic, cu mare, spre mândria tuturor. Dar se cheamă că ne-am aliniat Occidentului. În materie vestimentară, românul fuge după straie de firmă, marile case de modă cucerindu-l, negreşit şi nu o dată preferând ceea ce este contrafăcut hainelor noastre româneşti tradiţionale. Contrafăcut, contrafăcut, dar dă bine la imagine, căci haina face pe om! Nu ascundem că mulţi români au cochetat şi le place a cocheta cu cosmopolitismul, cu mult peste nivelul ştiutei Coane Chiriţa. O rochie de mireasă procurată de la Roma sau Paris parcă dă o notă nouă românilor, parcă le redă virginitatea.
În localităţile ţării, mobilierul urban cel mai atractiv este dat de sofisticatele firme scrise în limbi străine sau în asociaţie cu ceva rămăşiţe româneşti, mai şmechereşte, la derută, elementul autohton primând doar în cazul amenzilor referitoare la călcatul spaţiilor verzi, la plimbatul animalelor de companie, la ruptul florilor şi al desfacerii băuturilor alcoolice şi a ţigărilor la bucată către minori. Păi, suntem într-o lume în schimbare. Suntem în plină construire a viitorului. În rânduri, dar!
Mari trupe şi solişti nu mai prididesc cu concertele prin România, făcând săli pline, încasând venituri uriaşe de la români, încât, de atâta frecvenţă, când să mai meargă românul la muncă, când să se mai pună pe picioare economia? Este şi aceasta o contribuţie la stare stearpă a economie. Televiziunile patriei nu mai prididesc cu includerea în programe a numeroasei mase de analişti care, chiar dacă pun degetul pe rană, nu sunt ascultaţi de nimeni, prezenţa lor fiind una materialicesc bănească pentru ei, nicidecum pentru fertilizarea economică. (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Meci de fotbal între Rai şi Iad
Balta Roşie – locul unde sărăcia stă la braţ cu fudulia
Drumul spre est a început
Franta a închis peste 40 de tabere ilegale ale imigranţilor ţigani
Economia SUA se îndreaptă catre o deteriorare semnificativă
Traian Băsescu este unul dintre cei mai responsabili lideri ai timpurilor noastre
Incendiu de maşină stins de un pompier aflat în timpul liber
Anunţ angajare
Comunicat de presă - DJST
Proigram Tv SOMAX, vineri, 13 august
L-a îmbătat şi i-a luat adidaşii
Un poliţist a luat bătaie în Piaţa Mare
Centralele termice moca ignorate de botoşăneni
Evidenţa Populaţiei şi Memorialul Ipoteşti rămân cu angajaţi mai puţini
Consilierii judeţeni s-au încăierat pe seama CA din spitale
Tinerii îşi îneacă necazurile în substanţe halucinogene
Câldura îi seceră doar pe botoşănenii imprudenţi
Vorbe frumoase în loc de medicamente compensate
Firmele private se întrec în disponibilizări cu statul
Fantoma reducerilor de personal bântuie prin IŞ:J Botoş;ani
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog