Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Comentarii
Pamflet
Mediu
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
20353
De la 07 Ianuarie 2003
122880420

Românul şi fe-mart

  • 9 February 2009, 23:00
Cum bine zic reprezentanţii unei etnii de pe la noi, dacă trece fe-mart, putem să considerăm că iarna a trecut, că a venit primăvara, că ţoalele groase pot fi puse la naftalină, că natura se (re)deşteaptă la viaţă. O nouă luminiţă se zăreşte, alta decât cea a veiozei. Marile sărbători care dau să vină îl bagă pe român într-o febră frumoasă, ele fiind ştiutele zile de 1 şi 8 martie. Ce mai, iar îi va fi românului pieptul plin de mărţişoare, simbolice, cu trimitere şi gingaşe! Şi aşa, lemnele sunt pe sfârşite, fie ele şi ostreţele din gard sau din grădina publică, de la băncile din dotarea ei, fie cele din mobilierul pietonalelor sau din sarcinile de vreascuri din pădurea (încă) neadormită.
Până şi căciula românului începe să nu mai fie atât de trebuitoare. Bugetul familiei vizează trufandalele, vegetarianismul fiind cuvântul de ordine al celor mai mulţi români, încă afectaţi la burţi de carnea porcului de Crăciun şi Anul Nou.
Este clar, fe-mart este un prag de trecut şi, cu mic efort, românul poate să o facă, raportând îndeplinirea acestui necesar obiectiv. Cum Domnul îi ocroteşte pe români, lucru probat, aşa că a avut parte de o iarnă (totuşi) blândă, puţini dintre ai noştri murind de frig, de-a dreptul. Acum, la început de FE, constatăm cu uşurinţă, că n-au mai fost nici zăpezile de altădată, omătul din tun fiind salvarea pentru pârtii şi schiori. Încă odată, capacitatea de adaptare a românului a triumfat. Remarcabil popor!
Din nefericire, iarna actuală se mai exprimă şi prin victime, rod al acţiunii monoxidului de carbon, al lumânării sau ţigării aprinse, coroborate cu neglijenţa tradiţională a românului, urcând curba deceselor la nivele nedorite şi triste. Ca de câţiva ani încoace, copiii românului au primit chiar în luna FE o binemeritată, deşi scurtă, vacanţă, benefice încălzirii fizice şi spirituale, în consens cu ampla reformă a învăţământului românesc, înţesat de calculatoare, trebuitoare tineretului şcolar român şi pentru practicarea unor jocuri alese, atât de educative, cum altfel. Vechile generaţii se simt un pic frustrate, doar la gândul că nu le-a fost dat să se bucure de aşa ceva, nemaivăzut şi nemaiîntâlnit.
Este debut de FE şi luăm act cu bucurie de apariţia primilor ghiocei şi mâţişori, bucuria doamnelor şi domnişoarelor, semne indiscutabile ale iubirii faţă de ele, trăite de domni şi cavaleri. Comuniunea om-natură face ravagii frumoase, în sens pozitiv, cerându-se transmisă viitoarelor generaţii, în fază incipientă deocamdată sau nenăscute încă. De aici, expresia: toate la timpul lor.
Fe-mart este şi un sezon optim pentru pregătirea campaniei agricole de primăvară, aşa cum se pricepe fiecare, în lipsa învăţământului agrozootehnic de masă, din anii construirii societăţii socialiste, în care românul lua act de indicaţiile preţioase circumscrise mersului ţării pe drumul trasat de partid. Înainte! (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Tăriceanu ar putea rămâne fără imunitate, după scandalul Sterling
Geoană , PSD şi Mefisto!
Mircea Geoană a pus capac Parteneriatului pentru România
Noul sezon “O-la-la” incepe la Pro Tv chiar de Ziua Indragostitilor
Politicienii ungurii instigă bisericile maghiare împotriva românilor
Ultimul ministru de externe al Germaniei de Est în vizită la Chişinău
Comentariul comentariilor XXVII
(Ioan Rotundu)
Senatorul italian Piergiorgio Stiffoni denunţat de români
Moş Ion Roată are strănepoţi la Harvard
Prima de casare: în România - sub 1.000 de euro, în Belgia - 4.000
PC vrea să fie factor de echilibru între PSD si PDL
Horoscop
Ca între popi
Afacei în care totdeauna unul va pierde
Hai să importăm poliţişti maghiari
Bilanţ al misiunilor pirotehnice desfăşurate de ISU
Ţâbuleac nu glumeşte, sancţionează!
Diaconu a declanşat răfuiala cu fostul primar Egner
Egner are posibilitatea de a alege între puşcărie şi spitalul de psihiatrie
Primarul Viţel se uită la bugetul local ca la poartă nouă
Criza economică îi va ţine acasă şi pe actori
Conducere nouă la Direcţia Veterinară
Pensionarii mereu au de spus câte ceva
Cu şomajul stăm prost, dar vom sta şi mai prost
Medicii cardiologi vor putea pune diagnostice mai corecte
Dacă loaza nu învaţă, profesorul va avea probleme la leafă
Cod roşu va însemna internarea pacientului
Munca profesorilor din comisiile de examinare va fi plătită
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog