Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6854
De la 07 Ianuarie 2003
123130425
pnl

Românul şi fluieratul a pagubă

  • 21 February 2007, 23:00
Fluieratul la români, cel propriu-zis, este legat covârşitor de oierit, apanaj important al spaţiului nostru mioritico-ciobănesc. Cu un fluierat la timpul lui, românul şi-a crescut oile în deplină armonie, cu blândeţe şi iubire, făcându-le mândria zootehniei şi a ţării. Puţine astfel de oi frumoase se întâlnesc pe alte meleaguri. De aceea, avem o oarece rezervă şi reţinere să tot spunem, comparativ – proastă ca oaia. Aduce cu jignire, nemeritată, în mare măsură. Mai ales că, fiind animalul nostru tradiţional, merită o consideraţie aparte.
Altfel stau lucrurile în cazul fluieratului a pagubă. La rându-i este prezent în viaţa şi fapta românului. E ca în cazul cumătrii vulpe care, ajunsă la struguri, este nemulţumită că sunt acri, încât tot mai mult o mulţumesc o găină, un cucoş, un iepure. Românul care nu poate aspira uşor la raftul de sus al bunăstării, cu toată insistenţa, nu are decât să fluiere a pagubă. Este o chestiune ce ţine de renunţare, de consolare cu realitatea crudă. Pierzând un tren important, poate al vieţii, nu-i rămâne decât să facă acelaşi lucru. Terminându-se compensatele din farmacie, după o (prea) lungă şedere la coadă, este pus în aceeaşi situaţie nefericită. Cum se mai întâmplă să piardă acte, bani, carduri, capul, îşi dă drumul la fluierat a pagubă. Este şi ca o descătuşare nervoasă şi binevenită. De altfel, foarte mulţi români trec prin acestea, fluierând laolaltă a pagubă, încât s-ar putea pune uşor de o formaţie de fluierători a pagubă, cu drept de participare, cine ştie, la vreun Eurovision, San Remo, Sopot, unde să culeagă laurii învingătorului. Ce minunat ar putea fi! Timpul viitor ar putea rezolva problema în chip fericit, dând poporului cuvenita emoţie.
Junele care ratează cunoştinţa unei june frumoase pe cinste şi chiar cinstită, pe de altă parte, nu poate rămâne indiferent la fluieratul a pagubă. În caz de… O oarece mireasă, incapabilă să facă dovada virginităţii sale şi a cearceafului înroşit, sfârşeşte – trist moment – prin a fi abandonată cu uşurinţă şi nu-i poate veni decât a fluiera a pagubă. Este dureros, dar asta e situaţia. Vremurile sunt cum sunt. `Geaba scâncete, scuze, implorări. Nimic nu mai foloseşte. Şi aşa, viaţa merge înainte. Tradiţia bunelor maniere se cere respectată. Într-un fel.
Şi, cum zile bune pentru jucat numerele la Loteria Română, pentru investit bănuţi mulţi şi buni, în lipsa norocului aducător de câştig, ce poate face românul nostru altceva mai bun, decât a fluiera a pagubă? Asta este. (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Profesorii pensionari continuă să fie activi la catedră
Ordin al ministrului Educaţiei pentru acordarea drepturilor salariale
Deţinuţii iniţiaţi în tainele religiei
Alte şapte şcoli vor să obţină titlul de Eco-şcoală
Prinşi încercând să treacă ilegal frontiera
Dorinţa de sex l-a condus pe drumul fără de întoarcere
Infractor prins şi predat penitenciarului
Transport rutier public fără licenţă
Minoră intoxicată cu filubin
Directorul Pavel arătă cu degetul spre consilierii de specialitate
„Voci de primăvar㔠pe scena Casei Sindicatelor
Ţărăniştii găsesc inutile listele de semnături pentru alegeri
CJ a obţinut amânarea procesului cu Instituţia Prefectului şi Primărie
Executivul CJ vrea să direcţioneze fondul de rulment spre sistemul sanitar
Tinerii liceeni învaţă riscurile consumului de alcool
CJ vrea să oblige municipiile să finanţeze Protecţia Copilului
Consilierul Guralic pune gând rău angajaţilor Serviciului de Urbanism
Guraliuc se opune finanţării unor proiecte pentru că ar fi şmechere
Concluzie logică
Un alt mod de a prepara ciorba de burtă
Giovani Boccacio
Horoscop
Jurnalişti pe baricade
Comentariu la comentarii (XXXVI)
(Ioan Rotundu)
Dihonia dintre cei doi Costici
Cârcotaşul
Lansare de carte la Coşula
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog