Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Horoscop
Umor
Comentarii
Pamflet
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
27542
De la 07 Ianuarie 2003
122913191

Românul şi frăţia

  • 13 April 2008, 23:00
Referitor la frăţie, românului îi place mult jocul cu zicalele, precum codru-i frate cu românul; frate, frate, dar brânza-i pe bani ş.a., semn că noţiunea de frăţie este trează, vibrează în sufletul său, până la fund.
Traversând, cel puţin deocamdată, o societate bolnavă, românul întâlneşte încă şi fratricidul, chiar dacă se confruntă cu el, legea funciară punându-şi covârşitor amprenta, plus atâtea şi atâtea neînţelegeri familiale, pedepsele mici sau chiar deloc încurajându-l să continue (şi) pe această nefastă linie. Aşa că, victime continuă să existe şi să cadă din belşug. Întru satisfacţia unora, întru durerea altora. Funcţie de care parte eşti.
Plâng părinţi, rude, prieteni, cunoştinţe: ce contează? Viaţa merge (tot) înainte. Statul nu despăgubeşte, precum, ca pe vremuri, într-un text de Sahia: „fabrica nu dă şi picioare”, ca în cazul celui rămas fără un picior, într-un accident de muncă. Vremurile de astăzi sunt prea departe de cele mai demult trecute. Ciclic, păi nu, istoria se repetă. Se scarmănă două ţaţe surori pentru pământ sau vreun iubit: ei şi? Nu mai sunt comisiile de judecată de pe lângă consiliile populare şi nici sfatul bătrânilor (înţelepţi) să ia decizii, să pună lucrurile la punct, în urma unei temeinice judecăţi.
Frăţietatea la români se poate proba cel mai bine în relaţia lor cu străinii. Atât la nivel înalt, cât şi la nivel de mijloc. În primul caz, după ce atâta timp românii au fost fraţi cu popoarele lagărului mondial socialist, acum dragostea li se îndreaptă către fraţii din NATO, din UE, tot conjunctura, bat-o vina, determinându-le orientarea (frăţească).
Să ne amintim vremurile când un preşedinte african, Samora Moses Machel i se adresa lui Ceauşescu: „fratele meu alb”, încântându-l efectiv, aşa făcând-o şi leader-ul Mobutu ş.a. Era o frăţietate aparte, de referinţă la acea vreme. Astăzi, fratele american, fratele francez sau cel italian se dovedesc ceva mai sobri, trimiţându-l pe fratele român la zicala sus-amintită; frate, frate dar brânza-i pe bani. E un curs nou al relaţiei între fraţi. Curs pe care, cum gândesc mulţi, numai Dumnezeu îl ştie. Ce mai!
Dacă un frate străin calcă pragul casei românului, legea ospitalităţii neaoşe îl determină să-i ofere pâine şi sare, dar şi palincă, slană, caltaboşi, sarmale, mămăligă şi alte cele bunătăţi de-ale noastre. Ei, la indieni, i s-ar pune la dispoziţie şi soţia sau fata acestora, pentru a se simţi cât mai bine pe durata vizitei fraterne! Să sperăm că se va ajunge şi la românii noştri la atare tratament şi (bun) obicei. Cât mai curând. Mai greu se mişcă lucrurile când fratele român merge în vizită la vreun frate de-al său de peste hotare, ospitalitatea nefiind la fel, Ei, şi? (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Sutanele popeşti au invadat politica rurală
Ioan Rotundu
Comentariul comentariilor (XCVI)
(Ioan Rotundu)
Horoscop
Preoţi amendaţi pământeşte
Însămânţările se derulează în forţă
A făcut gesturi obscene şi s-a înţepat în trandafiri
O reclamaţie bine ticluită
Leac pentru limbă de soacră
Program TELE’M Botoşani, luni, 14 aprilie
Au necinstit memoria eroilor
Poliţia rutieră este acuzată din nou
„Trandafir moldovenesc” se pregăteşte pentru Festivalul din Beautiful
Decizie controversată pe seama distribuirii produselor alimentare în şcoli
Nu prea îi ţine punga pentru cheltuieli electorale
Pe Putin îl chema Putină şi este moldovean la origine
Turism electoral cu salam, pârjoale şi pui fripţi
Cârcotaşul
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog