Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Religie
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu

1 EURO = 4.6975 lei
1 USD = 4.1192 lei


Număr accesări
Astăzi:
19693
De la 07 Ianuarie 2003
66243975

Românul şi hârleţul

  • 16 December 2009, 23:00
Când tot românul aşteaptă ca evoluţia societăţii să meargă în direcţia mecanizării, iată nu se întâmplă aşa. Căci, ai să vezi pe arătură, lucrându-se cu rudimentarul plug tras de boi, cai sau chiar oameni, lucrându-se şi cu clasicul, strămoşescul şi contemporanul hârleţ.
Propăşirea agriculturii româneşti de aici începe, ea, agricultura, fiind ramura noastră economică de viitor, în care-şi pune speranţa întreaga Europă, căreia îi alocă frumoase şi grase subvenţii. Cât priveşte hârleţul, utilitatea sa în arheologie este incontestabilă. La fel în activitatea la nivel de cimitire, groparul având în el scula sa principală.
Diferenţa este că unii dezgroapă morţii, ceilalţi îi îngroapă, în vederea deshumării lor viitoare. Torul decurge, astfel, ciclic. Există în popor expresia, cu referire la utilizarea hârleţului, ZEAMĂ DE HÂRLEŢ. Este un termen cinic, la prima rostire, dar cu sens filozofic, având în vedere soarta celui de pe urmă.
Acomodat cu utilizarea calculatoarelor, românului îi scapă noţiunea de hârleţ, considerată arhaică, depăşită, totodată. Faptul este destul de grav, afectând, evident, calitatea locului de veci, groparul fiind departe de profesionalism, hârleţind de mântuială, lăsând răposatului, în caz de sculare, pungi de aer în jur, neasigurându-i trecerea în neagra veşnicie aşa cum scrie la carte. Pare bizar, dar instituţiile abilitate cu protecţia consumatorului nu se bagă, nu îşi asumă responsabilitatea în problema consumatorului de mormânt, de pământ. Se poate invoca: „Unde eşti tu, Ţepeş Doamne?”, dar atât.
Simbolul muncii fizice, hârleţul a fost din timpuri imemoriale un adevărat prieten al omului. Cu şi prin el s-au săpat tranşee în războaie, cazmaua fiind varianta sa cazonă, de front, cu hârleţul s-au săpat canalele de irigaţie ale epocii comuniste, tot cu el, straturi de flori ori zarzavaturi, locuri pentru fundaţii de case şi blocuri, într-un efort de laudă a hărniciei poporului român. În fond, cu hârleţul s-a făurit comunismul. Cu el au acţionat brigăzile pe marile şantiere ale patriei, la Bumbeşti – Livezeni, Agnita – Botorca, Salva – Vişeu ş.a., chit că i se mai rupea coada în procesul muncii. Care a muncă a fost extrem de avântată şi eroică.
Vremurile s-au scurs implacabil şi vechiul hârleţ românesc a luat rugină, în cele mai multe cazuri. Ne întrebîm şi acum de ce doar secera şi ciocanul au monopolizat simbolistica steagului roşu al defunctului partid comunist. Nu ar fi fost oportună, îndreptăţită şi prezenţa hârleţului? Ce bine ar fi dat HÂRLEŢUL ŞI CIOCANUL sau SEDCERA ŞI HÂRLEŢUL!
Dac’or mai apuca odată să revină la putere, comuniştii ar putea demara un cat de reabilitare a hârleţului, punându-l acolo unde i se cuvine. De justeţe. Ar fi (şi) spre cinstea lor, li s-ar mai ierta ceva din păcate, nu-i aşa? Sigur, şi nostalgicii comunismului ar putea lua problema-n mână, dacă n-ar fi afectaţi de problema pensiilor curente şi de capra vecinului. Şi, când te gândeşti că defunctul dictator a văzut în fiecare din ei OMUL NOU…
În condiţiile în care România a fost admisă în UE, mulţi români mizează pe dotarea cu hârleţe europene, discreditând hârleţul nostru românesc. Este o atitudine cosmopolită şi reprobabilă, este lipşsa de apreciere a simbolurilor şi valorilor noastre. Păi, până ce va veni dotarea cu hârleţe europene, productivitatea muncii scade la români şi ambiţia noastră de a ocupa un loc în topul european fruntaş este sortită lungii aşteptări, dependentă de Sfântul Aşteaptă. Este corect? (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (0)]


Îndată trece anul, iar protezele solicitate tot n-au ajuns la Botoşani
La Botoşani, tuberculoza este în plină ofensivă
Mii de misiuni executate de jandarmi în 2009
Centrul „Micul prinţ” atacat de un beţivan
Câteva mii de euro pentru copiii infractori
S-au recepţionat lucrările la sediul vechi al Primăriei Botoşani
Botoşănenii sunt „topiţi” după patinoar
Oportunistul Brutus înfige cuţitul
Friptură de porc cu mere, la cuptor
PDL şi-a tras partea de bucate
Botezi? Gasesti la noi tot ce ai nevoie pentru crestinarea pruncului!
PNŢCD cere PNL să intre la guvernare
Bucuriile iernii
Aventurile amoroase ale lui Boc
Cel mai incitant calendar cu românce din Spania
Revelion 2010 alături de parohia română Sfânta Cruce din Alexandria, Virginia
Seară românească pentru marcarea evenimentelor româneşti din decembrie `89
la Nancy
Cei 67.000 de "turişti" sovietici care au participat la lovitura de stat
din decembrie 1989
Mitropolia Basarabiei dezaprobă acţiunile de anti-Semite si xenofobe
de la Chişinău
Abstracţionism
Horoscop
La sfârşit de an, CAS recunoaşte că în spitale sunt multe nereguli
iar asiguraţii de sănătate sunt cei care plătesc oalele sparte
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Botezi? Gasesti la noi tot ce ai nevoie pentru crestinarea pruncului!