Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
9397
De la 07 Ianuarie 2003
122895046

Românul şi mila publică

  • 8 September 2008, 23:00
Ceea ce, în trecutul comunist, era un subiect tabu, mila publică, a devenit, post ’89, unul extrem de popular şi extrem de practicat. Sigur, masa cea mare a apelanţilor la mila publică o constituie cerşetorimea română, prezentă, cu predilecţie, în localităţile urbane ale patriei. Ele, în virtutea tristei realităţi, sunt categorisite de mulţi străini, trecători sau cu treburi prin ţară, ca suburbane. Fireşte, în comparaţie cu burgurile din ţările lor. La noi, mila publică este apelată în zone centrale şi periferice, la mănăstiri şi biserici, fapt uşor de trecut cu vederea de către organe, cu toată abilitatea de care dispun. Cerşetorul român, aidoma marilor actori ai scenei româneşti, mimează dezinvolt condiţia schilodului, cocoşatului, tremuriciului – acela Parkinson –, chiorului, adunătorului de parale pentru sfânta mănăstire sau biserică, încercând realizarea unei impresii şocante asupra trecătorilor, care să îi înduplece la actul milei, una-două. Avem de-a face cu mila publică la nivel de vârf. În acţiune.
Tot post ’89, mila publică îşi găseşte exprimare pe micile ecrane, ţinând de salba de posturi Tv, probabil şi în lipsa unor emisiuni veritabile, mereu întâlnind apeluri şi anunţuri de conturi, românului cerându-i-se să verse bani întru efectuarea a cine ştie ce operaţie foarte costisitoare peste mări şi ţări. Sigur, telespectatorului nu i se dezvăluie cauzalitatea bolii necruţătoare, căci la ce i-ar trebui să ştie de viaţa aventuroasă a cuplului care a zămislit copilul malformat congenital, sexul neprotejat practicat, excesul de contraceptive, prezenţa femeii gravide şi fâţâiala ei nocturnă prin discoteci şi alte faze preliminare.
Un vechi învăţător motiva slaba capacitate mentală a elevilor săi prin faptul că, făcuţi la beţie, se nasc copii cretini. O făcea la modul foarte serios. Ca o consolare (?), din rândurile lor se mai „formează” câte un ministru, preşedinte, director, inspector, ambasador etc., trădaţi doar de gafele monumentale pe care le comit. Ei, şi? N- gândesc destul de mulţi.
La mila publică se apelează, tradiţional chiar, şi în trenuri, tramvaie, autobuze, marile aglomeraţii, de la munte sau mare, din pieţe, fiind valorificate plenar. Actual caritabil veritabil păleşte în faţa acestui fenomen (necontrolat). Echipat cu haine soioase, rupte-n cot şi genunchi, eventual purtătoare de insecte, milogul român se dă suferind notoriu. În scopul stoarcerii a cât mai mulţi bani pe milogeală, ţara este presărată cu reţele bine organizate, cu capi fără scrupule, vizând marea căpătuială.
Într-un fel, şi din acest punct de vedere, ţara este un paradis, mai puţin ceresc. Realitatea românească poate fi uşor palpată şi studiată, nu doar de către marii şi numeroşii analişti români, ci de către (mai) oricine. Luaţi act! (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Reproşul evreului aflat în pragul morţii
Monica şi Irinel
Programul care identifică persoanele după umbre, creat de un român
Inspectorii ANPC păcălesc consumatorii care reclamă băncile
Cumpărători sechestraţi în Kaufland de agenţii de pază
Minor prins cu GPS furat
Program Tele'M Botoşani marţi, 9 septembrie
Comentariul comentariilor (CLXXXV)
(Ioan Rotundu)
Primar abandonat
Ioan Rotundu
Sporurile poliţiştilor cresc proporţional cu creşterea infracţionalităţii
O tradiţie la care nu se mai poate renunţa
Festivalul folcloric „Serbările Pădurii”
Udrea nu cedează bocetelor lui Boc
„Luna Sănătăţii”, nelipsită de la festivalul folcloric Vorona
Ţiganii se dau greu la muncă
Medicii americani au început operaţiile
Directorul oftalmolog Oprişanu a luat în vizor pâinea
Elevii se pregătesc de şcoală, profesorii de proteste
Patronul de la Doly Com recidivează în mirosuri pestilenţiale
O nouă intoxicaţie cu nitriţi
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog