Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Reportaje
Comentarii
Pamflet
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
25472
De la 07 Ianuarie 2003
122885539

Românul şi momeala electorală

  • 12 June 2008, 23:00
Momeala electorală are, în perioada campaniei, o cât mai largă utilizare. Spre binele partidelor, spre binele candidaţilor la putere. Fiecare crede în momeala lui, pe care masa cea mare să o înhaţe uşor, cât mai uşor- Sunt puse la bătaie numeroase pungi cu bunătăţi, inclusiv băuturi, cu priză bună la credulul popor nevoiaş. Totul, în consens cu dorinţele acestuia, uşor de acceptat şi graţie a grijii ce i-o poartă candidatul. Astfel, drumul spre victorie devine mai neted şi mai sigur. Altădată, în alte vremuri, convingerea electoratului însemna punerea în aplicare, pe spinare a tradiţionalului retevei, eficient şi aducător de voturi. Contondent, cum era, reteveiul era nelipsit şi, bine mânuit, nu dădea rateuri.
Acum, cu timpii de antenă, înnebunirea electoratului cu noianuri de promisiuni (deşarte) a câştigat în importanţă, plata făcându-se (voalat) tot din banii, aşa câţi sunt, ai contribuabililor, ai electoratului, implicit. Gardurile, stâlpii, pomii se împopoţonează în culori vii, pestriţe, captând priviri, dar şi incitând la acte de violenţă la adresa afişelor şi posterelor, mereu ţintă pentru comercianţi şi adversari. Este noua turnură a lucrurilor, pe drumul către mai bine şi mai sus. Tipografiile ţării nu mai prididesc cu aruncarea pe piaţa electorală a impresionante cantităţi de hârtie colorată care să servească marea cauză a alegerilor. Este o stare de neoprit.
Vânzoleala politică este în urcare, în fierbere, aspectul formal, de suprafaţă, determinând marele iureş electoral. Politicienii vremurilor noastre expun cu gălăgie marile proiecte şi platforme, care să le aducă voturile dorite, care să le pună în valoare calităţile, cele de care fac atâta caz. Ferchezuiţi, simandicoşi, radioşi, se adresează maselor de la clasice tribune sau amenajate ad-hoc, spre a le lumina, chiar dacă însoţiţi de zgomotoase huiduieli şi lătrături de animale comunitare. Ei merg tot înainte, forţând încrederea celor ce constituie asistenţa, oferindu-le momeala lor orală. De această dată. Delirul se întronează rapid, subiectele de comentat se înşiruie, campania electorală se desfăşoară în forţă. Obişnuit cu pitorescul, cu răsturnările spectaculoase de situaţii, românul savurează, după gust, politica în acţiune, o adoră. Nu lipsesc, să recunoaştem, nici cei scârbiţi de ceea ce văd, roşi de invidie, apatici, neîncrezători, indiferenţi, trecuţi prin experienţe anterioare, păţiţi, cu alte cuvinte. După cum nu lipsesc ritmurile muzicii drăceşti şi focurile de artificii, creatoare de feerii electorale, demne de luat în calcul. Merge banda!
Momeala electorală se actualizează de la alegeri la alegeri, cum şi electoratul trece prin acest procedeu, tinzând către consistenţă şi eficienţă. Oricum, ea ţine de mâncătorul de… momeală, care, în lipsă de altceva, merită şi el… succes! (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Primăria cumetrilor
(Ioan Rotundu)
Horoscop
OJPC şi-a propus să desfiinţeze puţinele locuri de joacă amenajate
A jucat la poker banii împrumutaţi din bancă şi…
Georgian prins la graniţa României cu Ucraina
Strategic, Ţurcanu îi pregăteşte lui Flutur o nouă amendă
Şi-au luat adio, după ce electoratul le-a dat cu şutul în fund
Ţurcanu este dispus să facă pace şi să colaboreze cu Ţâbuleac
Interesele imobiliare aprind rău spiritele la Curteşti
proaspătul preşedinte al CJ, Mihai Ţâbuleac la un pas de a fi linşat
Omagiu adus lui Eminescu
Doi scriitori botoşăneni au intrat pe poarta Uniunii Scriitorilor
Prima parcare supraetajată la Botoşani
Toţi revoluţionarii botoşăneni au primit pământ
Persoanele necăsătorite pot adopta un copil
Program Tele'M Botoşani vineri,13 iunie
Ca să nu păţească ca Ceauseşcu, Voronin îşi pregăteşte fuga la Moscova
România ar putea avea din nou un guvern minoritar
Declaraţii ale tinerilor persecutaţi de regimul comunist de la Chişinău
Magistrală rutieră în jurul Mării Negre
Dilema Georgianei
Comentariul comentariilor (CXXXV)
(Ioan Rotundu)
Vă invită la o colaborare avantajoasă
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog