Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Religie
Pamflet
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
15519
De la 07 Ianuarie 2003
122875586

Românul şi nasul pe sus

  • 13 June 2008, 23:00
Purtatul nasului pe sus este , pentru unii dintre români, o manieră specifică de afişare a condiţiei umane. Ţinuta sfidătoare este mult mai bine pusă în evidenţă astfel. Aerul de superioritate, cu toată goliciunea din capu-i îi permite unui aşa român să se mişte mai uşor prin lume, să respire cum vrea, după plac. Pentru el, nu contează că alţi semeni îl arată cu degetul, este insensibil la gesturile lor. În plus, dacă dispune de o pălărie de firmă, totul este OK. El trece falnic, semeţ, printre rândurile plebei proaste, cum o consideră, atrăgând priviri de doamne şi posibile gagici. Este drept, îl mai însoţeşte câte un lătrat de câine comunitar, dar un şut abil şi superior de care dispune îndepărtează lesne pericolul şi, implicit, potaia. De la locul faptei, cum altfel.
O duduie cu nasul pe sus face furori şi le face pe alte dudui să ardă de invidie şi, mai grav, pizmă. Pentru ea, cerul este mai aproape, nasul pe sus micşorând depărtarea, împiedicând pe un oarecine marţafoi să se apropie prea mult, poate spre a-i face curte sau vreo invitaţie la cine ştie ce.
În politică, odată ales, candidatul trece şi el, nonşalant, la purtatul nasului pe sus, urmând a-l coborî doar peste patru ani, la alte alegeri, dătătoare de un mandat nou şi succesiv. Se simte bine în putere, încât amărâţii de alegători trebuie să-l respecte, altfel: vai de mama lor!
Vedeţi, este o mentalitate românească nouă, care nu se regăseşte şi la alte popoare. Şeful, patronul, leader-ul, purtători ai nasului pe sus, îl ţin la respect pe slujbaşul de rând, văzut ca un iobag lipsit de drepturi. Timpul curge în favoarea românului cu nasul pe sus. Este ciocoiul nou, parvenit pe scara socială, crezând într-o existenţă lungă, chiar nemuritoare. Aceasta se vede o forţă, un stâlp al societăţii noastre, încercate mai mult sau mai puţin. În asemenea vremuri favorizante pentru el, aspiră la a fi un adevărat buric al pământului, nicidecum un limbric social. Fenomenul purtatului nasului pe sus are căutare şi aplicare, în tot mai mare măsură. Folositoare sau nu?
Fără îndoială, purtătorul sau purtătoarea nasului pe sus produc o anumită impresie, ceea ce nu-i scuteşte de unele şicane, şoşoteli, critici, putând fi, cum să nu, victime adevărate. Juna cu nasul pe sus nu poate scăpa uşor din ghearele violatorului, în serie sau nu, politicianul dintr-un partid se poate lesne confrunta cu huiduieli, bătăi, tiruri de ouă sau roşii (clocite), doamna bine înţolită cu scuturatul de la balcon al unei feţe de pernă, preş ş.a., cu conţinutul vreunui lighean cu zoaie anume aruncat spre ea, dovadă a atitudinii pur umane a semenilor români.
Cu toate aceste riscuri, mai mari sau mai mici, purtatul nasului pe sus poate fi socotit modă, un curent al vieţii cotidiene, putându-i găsi o întreagă istorie în spate, una care ţine de monden, în relaţia sa cu contemporaneitatea. Cum este voie, luaţi-vă nasul pe sus la purtare! (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Program Tele'M Botoşani
Horoscop
Deşteptăciunea specialistului guvernamental
Comentariul comentariilor (CXXXVI)
(Ioan Rotundu)
Măsuri pentru soluţionarea unor aspecte financiare în sistemul justiţiei
Intrarea în vigoare a Codului penal amânată din nou
Vă invită la muncă prin Europa
S-a furat un brad argintiu, protejat prin lege
Lista cu candidaţii de primari ce se vor confrunta duminică
Ţânţarii iau cu asalt bolnavii internaţi
Silvicultorii judeţului şi-au serbat ziua
Au fost acordate premiile pentru concursul „Luna Sănătăţii la Botoşani”
Se anunţă producţie record la cereale
Icoanele rămân în şcolile româneşti
Pe 14 iunie la Chişinău se va ieşi în stradă pentru libertate
Casa Sofian va fi reabilitată de o firmă din Suceava
Puşcăriaşii se joacă de-a căsătoria, în mod legal
Cu ochii’ n patru pe cele 211 secţii de votare din judeţ
Are toate şansele să scoată un ciuciu politic
Actorul Dan Puric vine la Botoşani
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog