Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Horoscop
Ultima oră
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Gastronomie
Comentarii
Religie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6948
De la 07 Ianuarie 2003
122867015

Românul şi noul val

  • 27 August 2007, 23:00
Pe plaiurile mioritice şi mai liniştite, ca cele ale noastre, româneşti, noul val nu face aluzie la vreun Tsunami, aşa că nu trebuie privit şi primit cu teamă. El aduce cu tânăra generaţie care se pune în mişcare, în căutarea sensului existenţei ei. Titan, normal, ar trebui să fie societatea românească. Numai că tineretul dotat şi supradotat ţinteşte spre lumea de afară şi cât mai apuseană, cu posibilităţi superioare de evaluare a capacităţii sale şi, ca urmare, de preţuire. Deja s-a format un principiu din acesta. Guvernanţii privesc neputincioşi la desfăşurarea fenomenului, neglijându-l dezinvolt, fără a-şi face remuşcări şi a gândi că vor răspunde odată pentru abandonarea valorilor tinere şi înstrăinarea lor. Programe şi acţiuni practice nu iniţiază întru îndreptarea lucrurilor, ocupaţi fiind cu acelaşi păgubos politicianism de suprafaţă.
Cele de mai sus reprezintă partea frumoasă a noului val, căci este şi partea urâtă, cea dată de o generaţie tânără de paradă, care nu poate însemna şi aduce nimic bun. De aceasta, să zicem, despărţirea şi dezicerea nu ar fi atât de dureroase. S-ar putea trece cu vederea. Condiţia acesteia nu poate, în nici un caz, depăşi mediocritatea clasică. Preocupările ei la zi nu pot însemna decât o ştiută şi de lungă durată viaţă de zi şi, mai ales, de noapte, în numele căreia a sacrificat învăţătură şi educaţie, capacitate de integrare socială, axându-se pe cele lumeşti – sex, afaceri, comisioane, combinaţii, găşti, ca un paradis propriu incontestabil şi, pentru ea, atât de frumos. Chiar dacă societatea de faţă acuză o acută lipsă de forţă de muncă, nu o poate rezolva cu această generaţie deja obosită şi căreia i se întrevede o ieşire la pensie rapidă şi fără a exista un suport dat de ani de muncă. Componentă şi aceasta a noului val, spectrul stagnării se întrevede, cum nu se întrevede calea ieşirii din impas.
Multe pârghii care ţin de existenţa societăţii româneşti ar trebuie puse la bătaie şi – practica o demonstreaz㠖 nu o face nimeni. Ante`89 totul era orientat pentru realizarea cunoscutelor planuri cincinale, element hotărâtor în mersul socialist al ţării. Faptul presupune muncă, abnegaţie, bună pregătire profesională. Tot era ceva. Să recunoaştem. Acum, cu intrarea ţării în Uniune, când ţara este presărată de steagurile ei, noul val stă în amorţire şi chiul, apatic şi indiferent la ceea ce se cere şi ar putea pulsa România. Cum se schimbă vremurile!
Popor îmbătrânit prematur, poporul român are efectiv nevoie de punerea în lucrare a noului său val, altfel riscând să fim cât hăul coada bătrânului continent, ţară cu greu de admis în curs de dezvoltare şi aceasta pe un termen lung, greu de estimat.
Înclinăm să credem că altfel de nou val ne-ar trebui. (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


S-a bifat o acţiune, nimic mai mult
Începe construcţia podului “de miliarde”, peste Sitna
Una dintre cele mai informatizate comune ale judeţului
Comuna unde ţiganii se declară români, iar unii români ţigani
Primarul Baltă are cu ce se lăuda
Program TELE’M Botoşani, marţi, 28 august
Mărturisirea Andreei Marin
A ajuns preşedintele PLD pe spezele senatorului
Ioan Rotundu
Tăriceanu va participa la canonizarea Sfântului Ierarh Varlaam
Producătorii agricoli, crescători de animale, vor primi sprijin financiar
Amendă de 600 milioane lei vechi aplicată unei staţii de betoane
Discotecă amendată pentru prea mult zgomot
Din patru contestaţii, doar una a primit răspuns favorabil
Speră să ia BAC-ul pentru că au tras cu ochiul
Caravana ocupării găseşte persoane interesate de muncă
Liberal democraţii cred că ne-au prins punctul slab
Macaleţi vreai să-i dea lui Flutur lecţii de administraţie
O nouă bulină neagră pentru Poliţia Rutieră
Geoană şi-a anunţat prezenţa la Botoşani
Controale în activitatea însoţitorilor persoanelor cu handicap
Consilierii municipali îşi recunosc, după trei ani, nepriceperea
Ultima dorinţă
Horoscop
Un borş… de să-ţi baţi copiii
Vă doriţi, cumva, un birou de firmă?
Încă mai puteţi încerca să intraţi în concurs
Prefectul a fost înlocuit din funcţie
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog