Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Economic
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Comentarii
Mediu
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
17629
De la 07 Ianuarie 2003
122903278

Românul şi ochii lumii

  • 17 March 2008, 23:00
După cum există gura lumii, aşa există şi ochii lumii. Sunt ochi care văd şi, uneori, simt. Pe vremuri erau aţintiţi asupra vreunei gazete de stradă, cetăţeneşti, de cartier, de asociaţie, de bloc sau de perete, cu titluri gen „te văd, te văd”, gazete care contribuiau la educaţia cetăţenească a maselor de oameni ai muncii. O educaţie atât de necesară şi în zilele noastre (noi). Ochii lumii erau aţintiţi asupra conţinutului lor, din care nu lipseau fotografii şi caricaturi. Erau, totodată, nerăbdători să se schimbe numărul, întru a lua act de noi fapte şi personaje.
Ochii lumii sunt şi astăzi atenţi la ce se mişcă în jur: vecină, amantă, chefliu, derbedeu, scandalagiu, departe însă de a înfiera persoanele în cauză, oricum aparţinătoare vieţii şi societăţii pe care le traversăm. Uneori, acestea îi sar singure în ochii românului, parcă pentru a-i menţine mereu trează atenţia şi vigilenţa. Este cu atât mai bine pentru el, pentru toţi. Ochii lumii se afirmă şi discret, pe la vizoare de uşi, semn al utilizării lor sub acoperire, al inspiraţiei românului de la alte organe vremelnic abilitate. Câteodată ochii lumii sunt dublaţi de ochelari. Dacă se întâmplă să fie de cal, cum socotesc unii, văzul în bune condiţiuni este periclitat, fiind dăunător societăţii şi sănătăţii mintale. Apar minimalizările sau exagerările. După caz. Şi, apoi, românul purtător de ochelari de cal poate provoca confuzia cu blândul animal de tracţiune sau curse. Şi iarăşi nu este bine.
Aţintiţi asupra lucrătorilor parlamentului ţării, ochii lumii sesizează uşor ochiul din şedinţe, sforăitul din moalele jilţurilor, efortul de dezlegare a integramelor, lectura presei de scandal plus alte şi alte preocupări ale aleşilor neamului, determinându-i să eticheteze totul ca fiind VACS! Astfel, din păcate, se mai adânceşte prăpastia ce-l separă pe român de aleşii săi. Chestia cum că vin alegerile este un paliativ, o vânare de vânt, o fata morgana, o himeră. Nu ţine.
Viaţa comunitară, din ce în ce, rostuieşte ochii lumii şi le imprimă posibilitatea de acţiune. Mai timid acum, mai intens în viitor, ochii lumii având acest atribut, al scrutării viitorului, chiar dacă este mai greu să poată fi comparaţi cu astrologii noştri consacraţi.
În popor, la noi, există o expresie des uzitată: de ochii lumii. Una care face trimitere la un mod de muncă şi de viaţă, la un lucru făcut de mântuială. O societate slabă, ca a noastră, este permisivă şi sub acest nedorit aspect. Interes pentru lichidarea lui nu prea există, românul aliniindu-se conştient la un atare mers. Fără remuşcări, totodată.
De dorit ar fi ca ochii lumii să aibă calitatea de clarvăzători, numai că… Măcar să sperăm. (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Florentina Năstase e tocilară perfectă din “Arestat la domiciliu”
Constatare plictisitoare
Horoscop
Vă atrage lucrul într-o bancă?
Bulevardul „Mihai Eminescu” modernizat în proporţie de 70 la sută
Societatea de salubritate a dat mai mult cu măturoiul
Secretarii de primării cred că pot fenta controlul Prefecturii
Ajutoarele din stocul UE ar putea constitui un troc politic
Se apropie Ziua Paşaportului!
Fermierii din Surrey au găzduit delegaţia de primari botoşăneni
Olimpiada de muzică a luat sfârşit
Proiectul VPN de la Vorona a fost lansat oficial la Instituţia Prefectului
Oferă sprijin în înfiinţarea structurilor similare teritoriale
Luna pădurii
Locuitorii din rural informaţi despre importanţa biodiversităţii
Executorul judecătoresc, spaima datornicilor la Apa Grup
Pacienţii spitalului vor completa chestionare la externare
Pot provoca poluări accidentale
Bursa pentru confecţioneri va fi organizată în aprilie
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog