Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Administraţie
In vino veritas
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Comentarii
Reportaje
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
24595
De la 07 Ianuarie 2003
122910244

Românul şi „papagalul”

  • 8 August 2007, 23:00
Nu abordăm acum existenţa papagalului înaripat, pestriţ, colorat, utilizat în extragerea celebrelor bilete, cu trimitere la soartă, şansă, noroc, care, este drept, nu se mai bucură de faima de altădată şi în care îşi puneau românii atâtea mari speranţe. Mde, trece timpul şi lumea descoperă noi şi noi formule şi către alte atracţii îi poartă paşii. „Papagalul” are şi sensul de vorbire năvalnică şi convingătoare, din dotarea unor fiinţe umane bipede, animate de punerea în aplicaţie cât mai bună şi eficientă a teoriei comunicării (personale), nelăsând interlocutorului decât şansa ascultării preţioaselor lor spuse. Exerciţiul îl poate aduce pe român în faţa atingerii unui ritm infernal chiar, cuvintele slobozindu-i-se şuvoi, puhoi, cu greu de stăvilit şi oprit. Cu un bun „papagal” se poate atinge mult mai uşor obiectivul, românul putând primi cuvinte de admiraţie şi de apreciere a impresionantei sale prestaţii verbale. Chestiunea este de parte de a face vorbire doar de crainicii noştri sportivi, gen ilie Dobre, care pot vrăji cu noianul de vorbe din transmisiile lor auditoriul de gen, pot face din spectacolul sportiv transmis ceva fantastic, în raport cu realitatea din arenă.
Să ne gândim, în acest sens, la Ghiţulescu, Minoiu, Domozină, vrednici înaintaşi în acest mirific domeniu. Nu trebuie trecute cu vederea nici femeile deţinătoare de „papagal”, eficiente ca lucrătoare în magazine şi pieţe, în florării, buimăcind clienţii cu reclamele lor originale şi spontane, apropiindu-i de calitatea de cumpărători într-un ritm debordant, mărfurile fiind luate ulterior cu asalt. Se confirmă odată în plus că reclama este sufletul comerţului (nostru). Şi, ce poate fi mai frumos şi lăudabil!
În gâlcevile de rigoare ţaţele de pe uliţa satului sau a târgului câştigă ţaţa cu cel mai bine pus la punct „papagal”. Acum, chiar nu mai putem, spune că lumea se strânge ca la urs, ci ca la papagal. E, uşor de dedus, o situaţie şi o cazuistică nouă. Poporul (nostru) trăieşte alte şi noi momente de satisfacţie, pe măsura frumoaselor virtuţi.
Cum, în zilele şi în anii post ’89, politica a pus stăpânire pe norod, politicianul cu „papagal” se desfăşoară în voie şi plenar, cu rezultate mult dorite, aducătoare de triumfale victorii în alegeri, de promovări ierarhice, de avantaje morale şi, mai ales, materiale, ţeluri atât de variate şi vânate. Turuiala pe care o afirmă, o cultivă face auditoriul să se anime, să se crucească, să se extazieze şi chiar să plece cu ea imprimată pe scoarţă, semn al efectului ei de necontestat.
Cu „papagalul” în formă maximă, românul politician se poate lăuda în dispute câştigătoare cu adversarii, mulţi dintre ei, cu siguranţă, bâlbâiţi sau profani în domeniu, cu mult sub cerinţele unor atari competiţii de răsunet. Pentru reuşita fără tăgadă a vorbirii „papagaliceşti” trebuie incluse şi pauzele necesare. Aşa că, mai puţine vorbe cu nevasta ori soacra! (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Reguli privind conducerea, pauzele şi perioadele de odihnă ale conducătorilor auto
Gabi Jugaru, poliţist în propria farsă
Ducu a deschis drumul unui întreg alai de dosare penale
cei din mafia alcoolului, spaţiilor comerciale, jocurilor de noroc şi a plăţilor ilegale din bugetul statului îşi aşteptă rândulevazionistul miliardar Severin Tcaciuc avea „antene“ şi la Botoşani
Ghicitoare
Anunţ-concurs
Horoscop
2.344 de grădiniţe şi şcoli din învăţământul preuniversitar vor primi fonduri
Tinerii îşi pot cumpăra locuinţele ANL
O profesoară vrea să vă scoată din impas
Anunţ important
Jegul, o placere
Scrisoare veninoasă – test de inteligenţă
Bancuri cu poliţişti… inteligenţi
Logica lui Socrate
Ura doctorului
Program TELE’M Botoşani, joi, 9 august
Sebastian Vlădoiu se leapădă de propriile vorbe
Declaratia ministrului Paul Păcuraru
Campanie de comunicare adresată publicului larg din România
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog