Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Ofertă de afaceri
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
9134
De la 07 Ianuarie 2003
122869201

Românul şi parcurile

  • 9 July 2009, 23:00
O iniţiativă bucureşteană ţinând de Primăria Generală este pe cale să se materializeze, dând din nou sens parcurilor de acolo- Dacă va fi adoptată, în scurs timp parcurile metropolelor oferi noi condiţii de trai locuitorilor: dreptul la şedere în iarbă, dreptul de a bate mingea, dar în condiţii de grup format din cinci persoane (maximum), dreptul la mişcări pe role şi biciclete, pe pistele care se vor da în funcţiune, piste speciale, cum altfel ş.a., condiţii noi şi nemaiîntâlnite pe la noi, la români.
Dacă acest pas va fi făcut, alte localităţi româneşti vor urma exemplul, spre bucuria locuitorilor lor, negreşit. Se ajunge la scrisul unui scriitor care, chiar în condiţiile comunismului, scris că atunci când întâlneşte inscripţionarea „Nu călcaţi iarba! Amendㅔ parcă vede „Interzis copilăria!”.
Deocamdată, mai peste tot, parcurile sunt în suferinţă: loc al ruperii de flori şi arbori, sădiţi ncu bani publici, al degajării de scrâncioburi şi ale altor ustensile de joacă pentru copii, în vederea valorificării la fier vechi, deşi sunt nou-nouţe, al plimbării neîngrădite de câini, fără colaci în coadă, este drept, al locaţiilor adunăturilor de zurbagii, predispuse la agresiuni sexuale diurne şi nocturne, oricum nu în folosul comunităţii din care provin ş.a. Aceasta este actualmente condiţia parcurilor româneşti şi a terenurilor de joacă pentru copii.
Câteo terasă, cu locaţie pe pământul parcului întreţine zgomotul cotidian, muzica sa lansând în eter noian de decibeli, afectând bunicii şi bunicile şi aşa afectate, datorită vârstei, de probleme auditive, afectându-i şi pe cei mici, încă neştiutori şi netemători de consecinţe. Deseori, parcul şi terenul de joacă pentru copii apar, după puţine ore de prezenţă umană şi animală ca adevărate depozite de gunoi, cu deşeuri menajere şi ambalaje de tot soiul, lipsa de civilizaţie mai ieşind în evidenţă şi pe această cale. Rar întâlneşti şi un organ sau mai multe în acţiune.
Copacii şi stâlpii parcurilor adăpostesc confortabil afişajul ilegal, mai mult sau mai puţin colorat, oricum nu atât de monoton ca ciorile de pe crăcile copacilor din incintă. Dacă parcul dispune de vreun lac, ori rămâne fără apă în toi de arşiţă, ori apa este plină de peturi şi alte vizibile şi stânjenitoare gunoaie, cu tot lucrătorii responsabili cu întreţinerea lor, ce poţi face? La noi, faptele o probează, parcurile şi terenurile de joacă pentru copii, constituie, pare-se, o grea povară pentru edili, cu toate că ea, problema aceasta, a făcut parte din ştiutele promisiuni electorale cu specific românesc. Or fi şi parcurile afectate de criza economică mondială şi de recesiune? Or fi. (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


A demarat controlul la Memorialul Ipoteşti
Patronul RVG în vizorul organelor de anchetă pentru 100 Euro
Regulamentul de blocare a roţilor a redat spaţiilor verzi identitatea
Adriana te însoară sau te mărită!
Secretara Florica îşi face de cap
Directorii de spitale s-au adunat la sfat
Vorbe mari în loc de bani, pentru bolnavii de tuberculoză
Bani pe concediu plătiţi fracţionat
Guvernul Boc pune la cale plata manualelor şcolare de către părinţi
Comerţ cu lapte prins… de inspectorii Protecţiei Consumatorilor
Guvernul face plăţi masive în sistem computerizat
Apel disperat al sindicatului Impact
PROGRAM TELE'M BOTOŞANI VINERI 10 iulie
România strivită de cizma Europeană; noi fanarioţi!
Voronin a dat dispoziţie ca studenţii să fie împiedicaţi să voteze
Angrenate deja în fraudarea alegerilor din 29 iulie
Proiectul Lupu?! Realitate şi ficţiune
La plimbare, cu sacul în spinare!
Senatorul Câmpanu vrea judecată cu primarul Flutur
Angajaţii Apa Grup fac minuni de frica ghilotinei şomajului
Un copil de 12 ani a furat reviste pentru adulţi
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog