Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Social
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
10626
De la 07 Ianuarie 2003
122870693

Românul şi ploconul

  • 6 March 2007, 23:00
Vechi obicei balcanic, oferirea ploconului continuă se fie o problemă şi a vieţii de astăzi a românului. Clasicul curcan oferit plocon, de care pomeneşte un text spumos al lui Alecsandri şi-a găsit înlocuitori noi, moderni - punga de cafea, sticla de ceva, un suvenir adus de peste hotare, un serviciu de cristal, unul de tacâmuri din argint ş.a., bune să contribuie la buna înţelegere, la rezolvarea vreunei probleme mai delicate, mai spinoase. Inima se lasă astfel înduplecată că, mde, românul se lasă uşor cucerit şi generozitatea poate fi, astfel, pusă în mişcare. De recomandat este un plocon consistent sau chiar asortat, evitându-se ceva banal, care să nu-i facă reală plăcere primitorului. Şi, apoi, cu grijă, trebuie bine ales momentul, scop în care sunt bine de ştiut zile de naştere, onomastici, ani de la cununie, ani de funcţie de conducere, amintirea unei excursii de neuitat, ploconul meritând, în final toată osteneala.
Domeniile în care se poate practica sunt nenumărate, fiind, cu alte cuvinte scara întregii societăţi. Dacă n-ar da-o prea mult pe sondaje de opinie, cu precădere în sfera politicului, sociologii şi analiştii Neamului ar putea să ia mai bine „în coarne” chestiunea ploconului românesc, dată fiind răspândirea sa de masă. O înscriere la grădiniţa sau şcoala preferată, câştigarea unui meci sportiv, o promovare de clasă, ciclu în funcţie, o mărire de salariu, o închidere de ochi, o tăinuire, o propulsare în politică se pretează cum nu se poate mai bine la utilizarea ploconului. Faptul relevă un mecanism bine pus la punct, poate o avansare a unui fenomen propriu pentru statele UE, la care am aderat recent, mai mult sau mai puţin convingător, cum fiecare poarte aprecia. Oricum, este de luat în calcul, şi în acest domeniu, urarea mobilizatoare – Tot înainte!
Nu mai este chiar atât de mult până la Sfintele Paşti, încât un plocon constând în tradiţionalul miel trebuie avut musai în vedere, adresantul putându-se bucura într-adevăr de Paşte fericit! Un miel sănătos, răsfăţat în pilaf face deliciul unei mese puternic sărbătoreşti, în consens cu semnificaţia acestor zile. Ori, cum mielul este un apanaj al spaţiului nostru mioritic, este de aşteptat să facă obiectul ploconului, fiind bine primit, cu mult drag. Rămân încă mulţi miei care să zburde şi să prindă maturitate.
Ploconul este şi o coordonată a sistemului sanitar, cu greu de imaginat fără el. Chiar ar fi bine de dotat cabinetele cu frigidere şi congelatoare pentru depozitare, fie şi cu riscul amânării dotării cu calculatoare, primele aducând ca mai stringente, ploconul justificându-se astfel mai bine, dovedindu-şi oportunitatea. În fond, şi pe aici trece reforma din sănătate şi cum să dai cu piciorul… în plocon? Oprindu-ne la relaţia românului cu ploconul, să mergem victorios înainte! (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariu la comentarii (XLVII)
(Ioan Rotundu)
Japonia II
Ruşinica rabinului
Tocană ţărănească cu carne
Horoscop
Transpunând femeia în cartofilie şi filatelie
Deţinuţii urcă pe scena Teatrului „Mihai Eminescu”
Demiterea dă tot mai insistent târcoale directorilor Rizac şi Pavel
Peste 4000 autovehicule vor fi radiate
Sprijin pentru Fundaţia pentru SMURD
Selecţie la Mărţişor Dorohoian
Mărţişoare Guvernamentale pentru nevoiaşi
Surprize pentru femeile din PSD
Conţac acuză afaceri cu maşini la APIA
Subiectele pentru examenele naţionale ajung în şcoli
Elevii din două licee sunt educaţi pentru viaţa de familie
Analizele pentru apa potabilă se fac numai pe bani
Femeile deţinute vor avea parte de un program special
Pacienţii vor avea un telefon la care să-i reclame pe medici şi asistente
Ambulatorul Spitalului Judeţean poate beneficia de un program european
O nouă şansă pentru deţinătorii de baraje
Dispărut de la domiciliu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog