Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Social
Horoscop
Ultima oră
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Comentarii
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
23433
De la 07 Ianuarie 2003
122883500

Românul şi seceta 2007

  • 2 July 2007, 23:00
Seceta, teoretic şi practic, pare a fi sumbra perspectivă care ne paşte. Jertfele ei se pot deja contabiliza: români morţi pe străzi şi în locuinţe, români transportaţi în servicii de urgenţă, români înecaţi, pământuri pârjolite, devenite dune de nisip, ape secate, boli agravate, animale înfometate şi însetate, creşterea suicidului etc., cu toate compunând un nefericit tablou cotidian, cu şanse mici de eradicare.
Falnicele sisteme de irigaţii ale ţării s-au dus, pe apa Sâmbetei, cum se zice, devenind „căsuţe” cu turnuleţe şi zeci de odăi sau poiate moderne pentru păsăretul domestic, cu largul concurs al comunităţilor locale, incapabile să le păzească şi să le facă utile la vremuri ca acestea, de secetă. Măcar aici, în Moldova, nu prea a fost loc pentru existenţa lor, locurile fiind tratate de către regimul comunist ca bazin pentru migrarea forţei de muncă în direcţia marilor şantiere ale patriei socialiste, în grandiosul program de industrializare, obsesie a regimului apus. În vremuri de demult, medievale, unii voievozi îşi luau câte un renume de la un fenomen grav şi nociv, cum ar fi o invazie de lăcuste, este drept, fenomen poate mai puţin grav ca o gripă aviară de dată mai recentă. Dar, cum roata istoriei se învârte…
Dramatica secetă de astăzi îşi urmează neiertătorul curs, argumentându-şi efectul şi prin despăduririle fără noimă, exploatarea pădurii, a lemnului fiind o sursă rapidă de profit, numeroşi români arzând acum gazul, lemnul de foc fiind o chestiune tot mai arhaică, cu tot mai puţină întrebuinţare. Mde, semnele progresului transpar şi în această problemă. În alt sens, nu se poate spune că s-ar duce vreo luptă pentru îndreptarea lucrurilor ci, mai degrabă, aceasta şi-a mutat obiectul în domeniul puterii, având protagonişti de forţă, susţinuţi de aşa zisele grupuri de interese, ştiute sau bănuite.
Beneficiind de vechea canalizare socialistă (încă) autorităţile de astăzi au şansa de a mai duce apa cu cisterna, pe ici, pe acolo, cu maşinile din dotarea pompierilor, în loc de a o duce cu sacaua cea străbună, cum se întâmpla în Dorohoiul nostru de odinioară, emblemă a acestei vechi aşezări moldave. Să luăm şi aceasta ca pe un semn al progresului la români? Gârlele, pâraiele, râurile ţării sunt colmatate, adânc poluate, focare sigure de infecţii, de leptospiroză, cu victimele lor de rigoare. Intervenţiile întru însănătoşire sunt anevoioase, costisitoare sau nu sunt deloc. Aşa că, se merge (tot) înainte. Cândva, generaţia de acum va fi întrebată ce a lăsat moştenire celor viitoare. Anticipăm răspunsul: mai nimic! (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Are dreptate, dar nu ştie să şi-o impună
Ioan Rotundu
Ca un taur la pat
Horoscop
Comentariu la comentarii (CXXXIV)
(Ioan Rotundu)
Citate din operele scriitorilor SUA
Sarmale, dar nu oricum
Program TELE’M Botoşani, marţi, 3 iulie
Cumpără maşini, dar numai de un anumit fel
Mimor este ameninţat cu destituirea, dar ameninţă la rându-i
Ploaie de sancţiuni în urma accidentului mortal din ianuarie
Formarea profesională în construcţii şi confecţii la mare căutare
Amendă pentru poluarea pârăului Buhai
Noi posibilităţi de accesare a fondurilor europene
Consilierii au blocat scumpirea locurilor de veci
Municipalitatea încearcă punerea în funcţiune a fântânilor arteziene
Lui Ştefan i s-a pus pata pe poligonul ACR
Drăguş se opune Fondului Solidaritatea pentru pensionari
Conţac apără proiectul mamut de alimentare cu apă
Salvarea drumurilor judeţene stă în fondurile structurale
Deputatul Macaleţi îi caută nod în papură primarului Flutur
Apel disperat
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog