Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Mediu
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6784
De la 07 Ianuarie 2003
122866851

Românul şi topurile

  • 20 January 2008, 23:00
Cum a intrat în obişnuinţa românului, la sfârşit şi început de an, i se fac şi i se servesc topuri de tot soiul, pentru toate gusturile, aidoma unor gustări sau chiar mâncăruri sadea, de care el ar avea musai nevoie. Astfel, cine ştie ce s-ar face. Sunt topuri care includ copii superdotaţi, copii cuminţi, politicieni vorbitori şi necuvântători, oameni cu reuşit în afaceri, trecuţi prin patul Laurei Andrişan, evazionişti, cântăreţi, miss, salvatori, fermieri, diplomaţi, ziarişti, avocaţi, căutători de comori, ghicitori, clarvăzători, eventual cu motivaţii sumare legate de ceea ce-au făcut într-un an. Românul ia notă, se amuză, este sau nu este de acord, contestă, se înfurie, vine cu părerile sale, bazate pe adânc temei. Asta este!
Se poate zice că românul îşi formează un cult al topului, neascunzându-şi gândul că şi-ar dori, la rându-i, să se vadă fixat în vreunul, că ce… pe unii, aproape că nu-i mai interesează alte probleme, cele ale vieţii, societăţii, familiei, dacă sunt puşi în faţa vreunui top, care îl captivează asemănător cu dezlegarea unei integrame de revistă.
Topul a ajuns să pună stăpânire total pe român, afectându-i şi somnul de noapte. Vedeţi, sub ochii noştri, ia naştere un fenomen nou, atât de interesant şi de viitor. Ia din mers, aproape pe neobservate, stârnind, din faşă, patimi şi polemici, nu tocmai cordiale. Pe tot cuprinsul ţării, mişcarea topului câştigă teren. Dacă în privinţa femeii anului 2007, Elodia ocupă indiscutabil locul I, de la locul II în jos se poate discuta, fără a intra în competiţie mulgătoarele fruntaşe, mamele eroine, harnicele ţesătoare de odinioară, căci, iată, în acest domeniu s-a realizat deja schimbarea.
Nu poate fi o impietate, ne putem aştepta, într-un viitor apropiat, să luăm act şi de un top al sfinţilor, unul al preoţilor, unul al dascălilor. Cu atât mai mult, cu cânt românul fuge – cât poate – după insolit, după senzaţional. Mai ales că a rezolvat intrarea în UE şi este mai puţin ocupat. Oricum, fenomenul trebuie urmărit cu atenţie mărită, chiar monitorizat. Implementarea topului la români se conturează, putând uşor fi sesizată şi de către cercurile din afară. Putem atinge şi aici performanţe notabile, cu condiţia să punem osul la treabă şi fără a sta mult pe gânduri. Am mai înregistra, astfel, un succes românesc, departe de a fi la îndemâna oricui de pe glob.
Cum într-o lume relativă, totul este relativ, măcar ca modă, un curent, cu ţinere a câţiva ani buni, trebuie acceptată ideea topului. Prin ele, viaţa românului începe să nu mai fie searbădă, anostă, ci antrenantă. Efectiv. (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Aparenţe îmşelătoare
Ioan Rotundu
Comentariul comentariilor (XXIX)
(Ioan Rotundu)
Chirilă ar trebui să ştie că minciuna n-a avut niciodată picioare lungi
Planuri mari pentru Spitalul Judeţean
Centre comerciale amendate de către Garda de Mediu
Mobilier nou pentru spitale
Cu ochii pe evazionişti
Drăguş pregăteşte terenul pentru o eventuală guvernare PD-L
Păzea, vin miniştrii!
Democrat-liberalii construiesc de zor
Jubileu pentru Liceul de art㠄Ştefan Luchian”
Se impune un nou demers de suspendare a preşedintelui Băsescu
Pregătiri de reabilitare a stadionului municipal
Angajează numai persoane serioase
Salată de iarnă cu vitamine
Adevăr către soţie… condimentat cu pudră de talc
Horoscop
Sute de posedaţi şi schizofreni, liberi pe străzi
„Şacalul alb” este botoşănean
usturoiul a fost leacul tămăduitor al botoşăneanului
Loialitatea faţă de un partener repudiat în întreaga lume (II)
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog